Moda

Verica Rakočević – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Jedna od retkih naših modnih kreatorki koje je uspela da igradi zavidnu karijeru u inostranstvu, malo je reći da je na našim prostorima jedna od najtraženijih i najpopularnijih modnih kreatora.

Verica Rakočević je uspela da stvori svoj prepoznatljiv brend, namenjen damama visokog stila, koji nosi jednostavnu oznaku “VR“.

Nažalost, naša zemlja pre primećuje nekoga na osnovu skandala ili prosto stvari koje nisu uobičajne, nego što odaje priznanje na osnovu talenta, tako je i kada je Verica Rakočević u pitanju, ona je najveću pažnju javnosti dobila kada se udala za kompozitora Veljka Kuzmančevića koji je čak 35 godina mlađi od nje.

Reći ćemo za početak nešto o samim počecima njenog bavljenja modom, kao i nešto o njenom ranijem životu.

Verica Rakočević- Biografija

Talentovana kratorka rođena je u Podujevu, u tadašnjoj Jugoslaviji, 23. aprila 1948. godine. Ovde je sa svega pet godina uspela da završi prvi razred osnovne škole. Verica je ostatak osnovne škole završila u beogradskom prigradskom naselju koje se nalazi u opštini Surčin- Dobanovcima.

Nakon što se preselila u ovo beogradsko prigradsko naselje, Verica uspeva veoma uspešno da završi IX Beogradsku gimnaziju, nakon koje odlučuje da upiše Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, smer pedagogije, koji ne uspeva da završi, tj odlučuje da ga napusti na drugoj godini studija nakon što shvata da to nije ono čime bi ona želela da se bavi.

Verica Rakočević se sa pedagogije prebacuje na Defektološki fakultet, koji takođe ne uspeva da završi. Razlog zbog kog nije uspela da završi Defektološki fakultet je trudnoća, naime, za vreme svog studiranja u Beogradu, Verica je upoznala svog prvog muža sa kojim je veoma brzo i zatrudnela, nakon čega se udala te nije imala vremena da se posveti fakultetu.

Željna diplome, odlučuje da se prebaci na Višu defektološku školu, smer za maloletničku delikvenciju, koju veoma uspešno završava. Nakon ovoga ona odlučuje da upiše tekstilnu školu u Loznici, koju takođe uspešno završava.

Na putu do slave, Verica Rakočević se bavila raznim poslovima, jedno vreme je radila kao stjuerdesa u JAT- u. Takođe je bila zaposlena u Zavodu za zaštitu spomenika kultura grada Beograda kao arhivar.

 Početak uspona naše velike modne ikone Verice Rakočević

Verica Rakočević je počela da se bavi modom na samom kraju 70- ih godina prošlog veka, odnosno godina koja se uzima za početak njenog bavljenja modom je 1979. upravo kada je i otvorila svoj prvi butik. Nekoliko revija uspela je da održi u veoma poznatom hotelu “Hyat“, gde od predstavnika lanca hotela dobila svoju prvu ponudu, a to je kreiranje uniforma za svo osoblje hotela.

Nakon ovoga, Verica je odlučila da se zaista ozbiljno posveti modi, istraživala ju je sve više, do te mere da je u radu provodila čak i do 20 sati dnevno.

S obzirom da je ogroman talenat, nije joj bilo teško da se samostalno usavršava, za vreme ovog usavršavanja uspešno je kreirala do sada neviđene modele uglavnom inspirisane motivima iz srpske istorije, kao i folklora.

Poznata kreatorka 18 godina nakon otvaranja svog prvog butika, 1997. godine otvara sopstvenu modnu kompaniju pod nazivom “VR Company“. Ova godina je bila vrlo uspešna za nju, s obzirom da je nakon otvaranja sopstvena modne kompanije uspela i da lansira svoja dva parfema pod nazivom “VR“ i “Energy“, takođe je lansirala svoju kremu za neku lica “VR 24h“.

Otvaranje “VR Ateljea“ zapravo predstavlja početak njenog bavljenja visokom modom. Ovaj atelje je otvoren 1999. godine u Beogradu, nakon čega je rad ove kratorke vrlo brzo postao poznat širom sveta. Uspešno je održala svoje revije u najvećim centrima svetske mode, a neki od njih su: Milano, Rim, Njujork, London, Dubai, Solun, Moskva, Los Anđeles, Sankt Peterburg i mnogi drugi koji su bili poznati po vrhunski modnim dizajnerima i njihovim kreacijama.

S obzirom da smo pomenuli da je često svoju inspiraciju nalazila u motivima iz srpske istorije, ne čudi što je njena jedna revija bila “slika“ ljubavi hajduk Veljka i Čučuk Stane. Na primer jednu reviju u Meksiku je radila na osnovu inspiracije koju je dobila od Fride Kahlo, odnosno ispirisana njenim životom i delima. Njene revije su svestrane, s obzirom da su joj inspiracije potpuno različite. Za reviju na Kubi, njena inspiracija bio je revolucionar Če Gevara.

Verica Rakočević svoje mesto je našla u mnogobrojnim modnim magazinima, kako našim, tako i stranim. Što se tiče stranih prestižnih modnih magazina našla se u italijanskim: “Vogue“; “Massagerro“;“La Repubblica“ i “Corriere della sera“, a poznato je da je i sama uređivala dva časopisa pod nazivom “L’officiel“ i “Inspire“.

Za Vericu je Roksanda Iličić naša najbolja kreatorka, ponosi se svojim radom i uspehom. Kako nikad nije zavidila nikome, svesna svojih kvaliteta, trudila se da postigne svoj ugled. Smatra da sujeta i zavist mogu da predstavljaju samo prepreku na putu do uspeha.

Poznato je da je Verica jedan od velikih pobornik za prava LGBT populacije, ona se čak nekoliko puta pojavila na našoj “Paradi ponosa“, uglavnom držeći se za ruku sa svojom dobrom prijateljicom novinarkom Duškom Jovanić.

Privatni život Verice Rakočević

Poznata kratorka ima nekoliko brakova iza sebe, još za vreme studiranja upoznala je svog prvog muža, pilota JAT- a Borana Karamana, sa kim je dobila ćerku Elenu Karaman.

Njena ćerka se takođe udavala nekoliko puta, bila je u braku sa biznismenom Andrijom Draškovićem i fudbalerom Predragom Peđom Mijatovićem, a trenutno je u braku sa Jugoslavom Karićem.

Kako ovaj brak nije bio uspešan, Verica je nastavila dalje, nakon određenog vremena ponovo se upustila u bračne vode, ovog puta sa Zoranom Rakočevićem, čije je prezime i zadržala. Iz ovog braka Verica je dobila sina Miodraga i ćerku Milenu.

Međutim i ovaj brak se okončao, ali Verica nikada nije prestala da veruje u ljubav. Udala se po treći put, ovog puta kada je imala 65 godina, 2013. godine za mladog kompozitora Veljka Kuzmenčevića. Veljko je čak 35 godina mlađi od nje, te su mnogi bili skeptični povodom ovog braka. Veričina deca je nisu podržala, tako da se samo ćerka Milena iz drugog braka našla na njenom venčanju.

Kako bi opovrgli glasine da se Veljko ženi samo zbog Veričinog imena i novca, njih dvoje su potpisali predbračni ugovor. Veljko dolazi i dobrostojeće porodice i takođe je veoma uspešan u svojoj branši.

Verica ističe da ima sve što želi, ostvarena kao majka pre svega, ostvarena u poslu, trenutno se prepustila uživanju u ljubavi svog mlađeg supruga. Iako su mnogi spekulisali da se podvrgla plastičnoj hirurgiji, Verica to osporava i kaže da koristi tretmane sa kalogenom i da redovno ide na mezoterapiju.

Pored ovoga ona redovno vežba, meditira, ide na jogu, i veoma vodi računa o svojoj ishrani, sve to joj omogućava da izgleda fenomenalno sa svojih sedamdeset godina.

Zajedno sa svojim mužem Veljkom rado uživa u putovanjima, a gradski život je rado zamenila za dom na Avali koji je prepun zelenila.

Političarka Danica Drašković jedna je od njenih najboljih drugarica, ona često nosi njene modele. Verica ističe da sve manje radi, s obzirom da se na neki načina razočarala u današnji odnos prema modi, kaže da je ona postala samo potrošna roba, te da u njoj ne može se vidi smisao, niti kvalitet.

Smatra da nema više dama niti elegancije, već da se današnja moda svela na to da starlete izgledaju što “jeftinije“.

Ime i Prezime: Verica Rakočević

Nadimak: /

Datum i mesto porekla: 23. april 1948. godine, Podujevo, bivša Jugoslavija

Zanimanje: modna kreatorka

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...