Muzičari

Vlado Kalember – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Vlado Kalember je jedan od najpopularnijih jugoslovenskih „zabavnjaka“, koji je najpre pevao u grupi „Srebrna krila“, da bi ipak najveće uspehe postigao u solo karijeri.

Poznati pevač je bio miljenik najviše ženskog dela publike, ne samo zbog svog talenta i „peska“ u glasu, već i zbog veoma atraktivnog fizičkog izgleda.

I danas su najpoznatije pesme Vlade Kalembera – „Ana“; „Ja nisam kockar“; „Vino na usnama“, a nedavno je pevač objavio i svoj novi singl „Još da mi te jednom ljubiti“, i jedan je od vrlo retkih muzičara koji sasvim otvoreno priznaje da i danas živi od svoje stare slave, te da ima dovoljno, te i da ne mora po svaku cenu da radi i da snima ono što mu se ne dopada, a kako bi sebi obezbedio egzistenciju.

Vlado Kalember – biografija 

Pevač je rođen u mestu Strumica (kod Karlovca) u Hrvatskoj, 26.aprila 1953. godine, kao Vladimir Kalember, a ima i rođenu stariju sestru Miu.

Vlado je tokom svog odrastanja, imao dve velike „strasti“, slikarstvo i muziku, te se ipak odlučio za pevanje, što se kasnije i ispostavilo kao veliki pogodak.

Kalember je svoju muzičku karijeru započeo uz pomoć svoje sestre Mie, koja je bila već poznata pevačica, te je 1973. godine, pristupio bendu „Helium“, te je kasnije svirao i u grupama „4 asa“ i „Srebrna krila“, u kojima je bio bas gitarista i solista pevač.

  1. godine je Kalember započeo solističku karijeru (nakon što je sa grupom „Srebrna krila“, i snimio 11 albuma, i najveći hit „Ana“), a potom je isti sastav okupio 2012. godine, kako bi snimili kompilaciju hitova „Srebrna krila 2012“.

Vlado Kalember se 2006. godine venčao sa violončelistkinjom Anom Rucner u Zagrebu, te su u avgustu iste godine dobili sina Darijana, ali je brak ipak posle osam godina završen razvodom.

Muzička karijera Vlade Kalembera 

Kako je ranije i napomenuto, Vlado je od malih nogu znao da se želi abviti muzikom, te je naučio da svira bas gitaru i da peva, pa mu je tada već afirmisana pevačica, sestra Mia pomogla da nađe i da postane član svog prvog benda – „Helium“, ali sa tom grupom nije postigao veći uspeh, te se pridružio grupi „4 asa“, gde je bio basista i koju su pored njega činili i Alen Islamović, te i Rajko Dumić i Jurica Pađen.

Ipak, Vladina uspešna muzička karijera, počinje kada je osnovao grupu „Srebrna krila“, u kojoj je bio basista i pevač, i koja je prozvana „Jugoslovenski Bitlsi“, te su snimili čak 11 albuma i jedan od najvećih hitova tadašnjeg vremena, pesmu Ana.

Naime, singl „Ana“, snimljen je u saradnji sa legendarnim Đorđom Novkovićem, a izdata je za „Jugoton“ (koji je najpre odbio saradnju sa bendom, jer su bili potpuno nepoznati i neafirmisani u Hrvatskoj), a pomenuta pesma je za samo mesec dana kao singl-ploča prodata u „dijamantskom tiražu“ od preko 30 hiljada kopija.

Pesmu „Ja nisam kockar, ali gubim“, Vlado Kalember je snimio kao duet sa pomenutim Đorđem Novkovićem, te je i uspeo da organizuje u Bugarskoj čak 30 koncerata, i baš od Bugara je grupa „Srebrna krila“ i dobila pomenuti nadimak „Bitlsi“.

Bend je nastavio saradnju sa „Jugotonom“, a imali su pored Bugarske i nastupe u Frankfurtu i Minhenu, te su snimili devet albuma kada su bili u jeku popularnosti, i kada su u Moskvi održali čak deset uzastopnih koncerata pred više od 250 hiljada ljudi.

Vlado Kalember je tada bio popularan i po svom imidžu zavodnika, te i po dužoj talasastoj kosi, i iako je dobio ponudu da se oproba kao glumac u filmu „Vedro nebo“, on je tu ulogu odbio, kako je kasnije objasnio, jer je trebalo da se ošiša na kratko, kako bi dočarao glavnu ulogu.

Vlado je sa Izoldom Barudžijom, 1984. godine, nastupao kao predstavnik Jugoslavije na „Pesmi Evrovizije“, sa pesmom „Ciao Amore“, koja je zauzela 18. mesto, ali je ipak postala veliki hit zabavne muzike.

  1. godine, Kalember je započeo solo karijeru, hit pesmom „Vino na usnama“, te je snimio za to vreme samo jedan album, pa je odlučio da ponovo okupi grupu u istom sastavu 2012. godine i da sa njima snimi kompilaciju najvećih hitova, a 2016. godine je snimio svoj najnoviji hit album „Čija si u duši“ (kompilacija hitova).

Albumi Vlade Kalembera od početka karijere pa do danas su – „Zaljubi se (iz 1982. godine); „Vino na usnama“ i „Čija si u duši“ (iz 1988. godine); „Sedam ruža“ (iz 1990. godine); „Sve je to zbog tebe“ (iz 1991. godine); „Evo noći, evo ludila“ (iz 1994. godine); te i „Pjevaj, raduj se“ (iz 1996. godine); „Ponoć otkucava“ (iz 1997. godine); „Za ljubav me ne pitaj“ (iz 1999. godine); te i „Rano mi je zaspati“ (iz 2001. godine) i „Volim te do neba“ (iz 2004. godine).

Vlado je u toku svoje dugogodišnje karijere (koja traje zvanično od 1978. godine, te pevač slavi ove godine tri decenije rada na estradnoj sceni), učestvovao i na sledećim festivalima – 1984. godine „Evrovizija“, sa pesmom „Ciao amore“; 1984. godine „MESAM“, sa pesmom „Oprosti za sve“; 1985. godine festival u Zagrebu, sa pesmom „Nataša“; 1986. godine „Makfest“, sa pesmom „Dobra noć ljubavi“; 1988. godine, festival u Zagrebu, sa pesmom „Da imam srca dva“ i 1989. godine, na „Cavtat festivalu“, sa pesmom „Tužno srce“.

U „novijoj karijeri“, Vlado Kalember učestvovao je i na festivalima – „ Zadarfest“ 1999. godine; na „Hrvatskom Radijskom Festivalu“ 1999. godine; 2002. i 2007. godine.

Kompilacije svojih hitova, Kalember je izdao 2001. godine „Zlatna kolekcija“; 2002. godine ;Zvuk osamdesetih“; 2004. godine „Zlatna kolekcija Inventura“; 2005. godine „Hitomanija 1“; 2006. godine „Tulum za dušu Vol. 2“; 2007. godine „Đorđe Novković – Gold collection“; 2009. godine „Hit kolekcija“ i 2013. godine „Najlepše ljubavne pesme“.

U toku svoje 30 godina duge muzičke karijere, Vlado Kalember je snimio sledeće hitove – „Vino na usnama“; „Ana“; „Evo noći, evo ludila“; „Zovi cigane“; „Ciao amore“; „Ne peru rijeke, sve tvoje grijehe“; „Ja odavde, ona s juga“; „Srest’ ćemo se opet“; „Najdalje si ti“; „Neću opraštati“; „Suzana“; „Žena uspomena“; „Zlatni Šaran“; „Moja je soba samica“; „Ti si bol“; „Ne mogu ti reći zbogom“; „Ja noćas pijem“; „Ponovo noćas plače gitara“; „Ja nisam kockar“; te i „Čija si u duši“; „Stare nevjere“; „Tiha noć“; „Odlazim“; „Godinama“; „Tuđa žena“; „Ako je kraj“; „Odoh u mornare“; „Zaboravi sve“; „Sedam ruža“; „Da se ja pitam“.

Nakon 25 godina od osnivanja grupe „Srebrna krila“, povodom ponovnog okupljanja, održan je koncert „Areni“ u Zagrebu, 1. jula 2012. godine, pred više od 50 hiljada ljudi.

Privatni život Vlade Kalembera 

Vlado Kalember je tokom svoje muzičke karijere, važio za jednog od najlepših muškaraca bivše Jugoslavije, te je imao veliki broj obožavateljki, ali se on oženio tek u svojoj 53. godini, sa čak trideset godina mlađom violončlistkinjom Anom Rucner.

Brak između Vlade i Ane, sklopljen je 2006. godine, a u opštini Medveščak u Zagrebu, u krugu najbližih prijatelja i porodice, i 24. avgusta 2006. godine, par je dobio sina Darijana.

Međutim, 2014. godine, Ana i Kalember su objavili da se rastaju, ali su ipak ostali u odličnim i vrlo bliskim odnosima i dan danas su veliki prijatelji, a više puta su imali i muzičke saradnje, te sa sinom zajedno putuju i druže se kao u danima svoje najveće ljubavi.

Vladini veliki prijatelji iz tog vremena su bili Zdravko Čolić i Branimir Džoni Štulić, a na pitanja o brojnim obožavateljkama koje su na Vladinim koncertima i koncertima „Srebrnih krila“, padale u nesvest, on kaže da ih nikada nije gledao kao potencijalne devojke jer su tada sve imale oko 14 ili 15 godina.

Vlado ima strah od letenja, a najomiljeniji sport mu je fudbal i najomiljenija hrana mu je meso u svim „oblicima, vrstama i specijalitetima“.

Popularni muzičar je jedan od retkih sa tadašnje scene, koji kao ni članovi njegove grupe, nikada nisu konzumirali alkohol niti droge, pa je bilo pravo iznenađenje da neko ima toliko energije i baš pozitivnog naboja na nastupima, a da nije pod dejstvom nekog „pomoćnog sredstva“.

Na društvenoj mreži „Instagram“, Kalember je vrlo aktivan, ali i danas prati samo jednu ženu, i to „svoju jedinu i najveću ljubev“, i majku svoga sina Anu Rucner.

Ime i Prezime: Vladimir Vlado Kalember

Nadimak: Vlado

Datum i mesto rođenja: 26. april 1953. godine, Karlovac, Hrvatska

Zanimanje: pevač zabavne muzike

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: https://www.instagram.com/vladokalember/

Twitter: /

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=svAyLydorqU

Sponzorisano:

Loading...
loading...