Muzičari

Sinan Sakić – Biografija, Visina, Težina

Sinan Sakić je jedan od legendarnih pevača narodne i folk muzike, i smatra se oduvek najvećim „emotivcem“ među muzičarima, a bio je i poznati „pulen“ izdavačke kuće „Južni vetar“, za koju je snimio neke od svojih najvećih hitova.

Na žalost, posle duge i teške borbe sa bolešću, Sinan je preminuo u svojoj 62. godini u Beogradu, 1. juna 2018. godine, i iza sebe ostavio neutešnu porodicu i veliki broj kolega, prijatelja i vernih fanova i poštovalaca njegove muzike.

Sinan Sakić – biografija 

Poznati pevač je rođen u Loznici, 13. oktobra 1956. godine, u romskoj porodici, od osa Rašida i majke Đulke, a iako se kasnije izjašnjavao kao pripadnik Budističke religije, on je rođen kao Musliman.

Sinanov otac je bio muzičar, te je bio član Vojnog orkestra, a majka Đulka koja je i danas živa, bila je radnica u jednoj fabrici u Loznici, te je Sinan sa braćom i sestrama odrastao u nemaštini i siromaštvu, pa je uspeo da završi samo osnovnu školu, pre nego što je okušao svoju sreću kao i danas poznati pevač.

Na insistiranje svog veoma strogog oca, Sinan je završio i zanat za elektrovarioca, ali je taj posao radio svega tri dana, jer je njegova želja za muzikom nadvladala potrebu da sebi osigura pristojan život i stalnu zaradu, te se tada mladi muzičar upustio u pevačke i muzičarske vode.

Sinan je imao veliku želju da svira klavir, te da pohađa muzičku školu, ali ga je otac u tome pak sprečio, navodeći mu „iz ličnog iskustva“, da se od tog posla i ne može živeti pristojno i dobro.

Nakon punoletstva, Sinan je otišao na služenje vojnog roka u Pulu, te se kao mlad i oženio sa svojom prvom suprugom, koja je bila iz ugledne porodice, a on siromašan i uz to i pevač, te je i brak vrlo brzo okončan, a Sinan sa prvom suprugom ima i jednog sina, Meda Sakića, sa kojim pevač nije ostao u dobrim odnosima tokom svog života.

Iako je postao jedna od najvećih zvezda narodne i folk muzike, Sinan je u tinejdžerskim danima najradije slušao tada popularne „The Rolling Stones“, Jenis Joplin, „Deep purple“, kao i Jimmy Hendrixa.

Svoju muzičku karijeru, popularni folker je započeo 1978. godine, i od tada pa sve do danas je snimio ukupno 29 albuma, i veliki broj singlova, a koliko je bio voljen i poštovan od svih svojih fanova, najbolje pokazuje poznata krilatica – „Bog na nebu, Sinan na zemlji“.

Manje je poznato da je svoju karijeru, popularni pevač započeo sa samo 13 godina, i to svirajući bubnjeve u jednom narodnjačkom orkestru, te je sve do 1984. godine, bio i bubnjar ali i pevač, a tokom života je radio i veliki broj drugih poslova, te je bio i konobar, kada ga je jedan od gostiju kafane zamolio da mu otpeva pesmu za koju mu je dao tadašnju mesečnu platu od 500 dinara.

Upravo tada, krajem sedamdesetih godina, Sinan Sakić je počeo da peva, i učio je pesme svojih popularnih kolega Tome Zdravkovića, Šabana Šaulića i drugih, te je učeći po pet pesama dnevno i uspeo da pripremi svoj pevački repertoar.

Na jednom od kafanskih nastupa, Sinana je primetio poznati autor Miodrag Ilić (Mile Bas) iz tada najbolje diskografske kuće „Južni vetar“, te mu je ponudio saradnju, i tada je zapravo i počela njegova profesionalna pevačka karijera.

Sinan je bio oženjen Sabinom Sakić, sa kojom ima sinove Rašida, Elvisa i Alena, kao i ćerku mezimicu Đulkicu, ali takođe iz prvog braka  ima sina Meda Sakića, sa kojim nije bio u kontaktu i u baš dobrim odnosima, te mu najstariji sin nije pružio podršku u najtežim danima bolesti, niti se ipak pojavio na sahrani svog oca.

Poznati pevač je preminuo 1. juna 2018. godine u Beogradu, nakon što je bio lečen od oboljenja jetre, te je čekao na transplantaciju ovog organa, i dan pre očekivanog puta u Italiju je i izgubio bitku sa bolešću, te je uz brojne prijatelje i članove porodice, i sahranjen u rodnoj Loznici.

Muzička karijera Sinana Sakića 

Svoju prvu pesmu, „Rastanak kraj reke“, Sinan Sakić mio 1978. godine, i zbog njegovog tada baš neobično emotivnog izvođenja, te i izvanrednog glasa, pesma je ubrzo postala veliki hit, da bi već 1979. godine, pevač snimio još dve pesme – „Jedna tuga za dva druga“ i „Kulu gradim“, koje su bile svojevrsna garancija za veliki uspeh u daljoj karijeri, jer su odlično prihvaćene od strane vrlo brojne publike.

Prvi album Sinana Sakića, „Miko, druže moj“, ostao je upamćen po hit pesmi „Janjičar“, a već na drugom albumu pevač otpočinje saradnju sa poznatim kompozitorom Miletom Basom, i postaje deo „Južnog vetra“, te 1982. godine snima za ovu muzičku kuću, album „Reci sve želje“, koja je pored naslovne numere imala i veliki broj drugih hitova, i Sinan je postao jedan od najslušanijih pevača u tadašnjoj jugoslaviji.

U saradnji sa Miletom Basom, Sinan je otpevao neke od svojih najvećih hitova, koji se danas smatraju svojevrsnim kafanskim „himnama“, ali se ubrajaju i u neprolazne hitove narodne pesme:

„Ej, od kad sam se rodio“; „Sudbina me na put šalje“; „Zoko moja, Zoko“; „Izađi na pet minuta“; „Sve je postalo pepeo i dim“; „Pusti me da živim“; „Pevaj mi o njoj“; „Svi greše“; „Napraviću lom“; „Nemam para, nemam sreće“, i mnoge druge pesme.

Sinan Sakić je tada činio deo takozvane „velike petorke“, diskografskog giganta „Južni vetar“, sa kojom je i nastupao na koncertima i turnejama, a pored njega su puleni ove muzičke kuće bili i Dragana Mirković; Šemsa Suljaković; Mile Kitić i Kemal Malovčić.

Uspešna saradnja sa „Južnim vetrom“, nastavljena je sve do 2001. godine, kada se svako od ovih poznatih imena upustilo u građenje samostalne pevačke karijere, a upravo je u „Južnom vetru“ i nastao novi žanr u muzici, koji je mešavina folka, turskog melosa, zabavne muzike i narodnog i izvornog melosa, te čije je ime „definisao“ poznati muzičar Rambo Amadeus, koji je pravac i baš nazvao „turbo-folk“.

Iako je prvi Sinanov album za „Diskos“ prodat samo u dve hiljade kopija, njegov drugi album za „Južni vetar“, je prodat u tada rekordnih 70 hiljada primeraka, ali pevača nikada nisu zanimale brojke ili zarada, te je i u svoje manje poznate pesme, uložio svu svoju emociju, iistakao da ako nema ljubav prema muzici, neće njome ni da se bavi.

Od svog prvog albuma, „Miko, druže moj“, pa do danas, Sinan je izdao hronološki navedeno ove albume – „Što me pitaš kako živim ja“; „Pogledaj me“; „Reci sve želje“; „Pusti me da živim“; te i „Svi grešimo“; „Čaša po čaša“; „Reci čašo“; „Kad se vrate skitnice“; „Na Balkanu“; „Ljubila me žena ta“; „Korak do sna“; „U meni potraži spas“; „Ruža i trn“; „Zoko moja, Zoko“; „Dodirni me“; „Drž se Mile još si živ“; „Ne daj da te ljubi on“; „Nisi više zaljubljena“; „Pijem na eks“; te i „Emotivac“; „Sinan uživo“ i „To je život moj“ (2009. godine); „Šalu na stranu“; „Brate“ i 2014. godine poslednji album „Jedina“.

Sinan je svoj poslednji veliki koncert održao u junu 2017. godine na beogradskom „Tašmajdanu“ a poznato je da je na tom mestu održavao koncerte skoro svake ili svake druge godine tokom vrlo uspešne karijere.

Privatni život Sinana Sakića 

Sinan Sakić se 29. juna 1981. godine oženio svojom drugom suprugom Sabinom, sa kojom ima četvoro dece, sinove Rašida, Elvisa i Alena, i najmlađu ćerku koja mu je bila mezimica, i koju je po svojoj majci nazvao Đulkica, a za Sabinu je uvek isticao kako je njegova najveća podrška i oslonac u životu, te joj je i posvetio numeru „Sabina“.

Iz svog prvog braka, Sinan ima i sina Meda, sa kojim nije u dobrim odnosima, te koji po rečima Sabine Sakić, nije došao ni na očevu sahranu.

Iako je imao velikih problema sa alkoholom, pa čak i drogom, Sinan je uspevao da se privremeno „spasi“ poroka, ali se na žalost alkoholu uvek iznova vraćao, što mu je veoma narušilo zdravlje.

I sam Sinan je u medijima priznao da mu je viski najveći porok, ali da je konzumirao i kokain (jednom je i bio uhapšen na graničnom prelazu Trbušnica, kada je kod njega zaplenjeno 2, 3 g kokaina), te je često voleo i da kocka i imao je „običaj“ da za jednu noć potroši i do 50 hiljada evra.

Jedno vreme, Sinan je spas od poroka potražio u Indiji, i bio je toliko opčinjen načinom života i budističkom religijom i meditacijom, te je tamo posle života u jednom budističkom hramu, pak odlučio da kupi kuću, ali su je on i supruga kasnije prodali.

Dok je Sinanova ćerka Đulkica, u Indiji studirala menadžment, on i Sabina su dosta često odlazili kod svoje ćerke, ali su uspevali i da u ovoj zemlji pronađu svoj mir, te je Sinan maštao da se pak i po završetku svoje karijere trajno preseli u Indiju i tamo proživi svoje poslednje dane.

Upravo je 1996. godine, Sinanovog sina Alena, koji je imao teške opekotine, u Indiji izlečio vrlo poznati duhovni vođa Sai Baba, i on i Sabina su jedno vreme boravili u njegovom budističkom hramu.

Stariji sin poznatog pevača Rašid, bio je u zatvoru zbog ubistva punih 12 godina, a kada je 2002. godine u Loznici, posle tuče pucao u Dragoljuba Despotovića, te i ranio Radomira Lukića, pa je u zatvoru zbog tuče, dobio dodatne dve godine robije, a popularni Sinan Sakić sa sinom nije dugo ni govorio, da bi ga na nagovor svoje supruge Sabine posetio u zatvoru, kada su se i pomirili.

Iako je poznat kao veliki prijatelj i „duša od čoveka“, Sinan je u svojoj karijeri imao sukobe sa Miletom Basom, sa kojim se preko medija „prepucavao“ za krađu novca i prevare, kao i sa vrlo dobrim prijateljem i kolegom Miletom Kitićem, a jer ga nakon Miletovog koncerta u „Areni“ u Beogradu, obezbeđenje nije pustilo da sa suprugom Sabinom uđe na „after party“.

Oktobra 2017. godine, poznati pevač je bio na lečenju u Tuzli, kada mu je i ustanovljeno teško oštećenje jetre, te se u medijima čak pronela vest i da je Sinan Sakić preminuo, ali je to njegova supruga ubrzo demantovala, i Sinan je nakon što je jedno vreme bio na intenzivnoj nezi i borio se sa encefalopatijom, zahvaljujući stručnjacima pomenute bolnice, uspeo da se privremeno izleči, te se vratio u Srbiju.

Međutim, početkom 2018. godine, pevač je prebačen na Klinički centar u Beogradu, gde je pak utvrđeno da mu je neophodna transplantacija jetre, te je porodica na sopstveno insistiranje (uz skandal koji su njegovi sinovi napravili na klinici, kada su optužili osoblje da ne vodi računa o njihovom ocu), pevača prebacila na privatnu kliniku i odlučeno je da ode u Padovu u Italiju kako bi se podvrgao transplantaciji pomenutog organa.

Na žalost, Sinan je u svom porodičnom domu u Beogradu, preminuo 1. juna 2018. godine, samo jedan dan pre planiranog puta u Italiju, a sahranjen je uz poštovanje svih muslimanskih običaja na groblju u Loznici.

Ime i Prezime: Sinan Sakić

Nadimak: Sindžo

Datum i mesto rođenja: 13. oktobar 1956. godine, Loznica; Srbija

Datum i mesto smrti: 1. jun 2018. godine, Beograd, Srbija

Zanimanje: narodni i folk pevač

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/sinansakic.official/

Instagram: https://www.instagram.com/sinan_sakic/

Twitter: https://twitter.com/sinanssakic

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCJNCOlykzh-MUTGPJoktwtQ

Sponzorisano:

Loading...
loading...