Muzičari

Dragica Radosavljević Cakana – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Dragica Radosavljević, poznatija kao Cakana, jedna je od naših najpoznatijih pevačica kako izvorne, tako i narodne i folk muzike.

Još kao tinejdžerka počela je da se pojavljuje na brojnim muzičkim festivalima, na kojima je ostvarivala značajan uspeh.

Neki od njenih najpoznatijih hiotva koji se i danas pevaju, su: “Ej dragi, dragi“; “Dole južno“; “Lep kao Bog“; “Osećam“; “Moj golube“; “Ječam žela“ i mnoge druge.

Dragica Radosavljević iza sebe ima jedan brak, iz kog ima jedno dete, ćerku Mariju.

Dragica Radosavljević Cakana – Biografija

Poznata pevačica, Dragica Radosavljević Cakana, rođena je 17. novembra 1957. godine u Socijalističko Federativnoj Republici Jugoslaviji, u Kosovskoj Mitrovici.

Dragica nije bila jedinica, naime, pored nje, roditelji su imali još dve ćerke. Njen otac je bio šumar, te je veoma retko bio kod kuće, dok joj je majka bila domaćica i ceo teret brige oko dece spao je na nju. Dragica ima jednu mlađu i jednu stariju sestru sa kojima se odlično slagala.

Zajedno sa svojom porodicom živeli su u Banjskoj sve do 1964. godine, s obzirom da je njen otac tamo radio. Nešto kasnije, porodica se seli u Leposavić, ponovo zbog posla glave porodice. U Leposaviću je živela majčina porodica.

Dok je bila mala njen deda je imao lanac prodavnica, ali njegov posao ubrzo nakon krize propada i ona ostaje bez ičega. Bez obzira na to, porodica je lepo živela, i to samo zahvaljujući očevom poslu, koji je u to vreme bio veoma cenjen.

Njena porodica je doživela veliku traumu kada se Cakana razbolela sa svega dve godine. Naime dobila je visoku temperaturu, a kako njen otac često nije bio kod kuće, njena majka je morala da nađe način da je odvede do najbliže bolnice. Kako nije želela više da okleva, s obzirom na Cakanino stanje, majka ju je na rukama odnela u najbližu bolnicu koja se nalazila u Kosovskoj Mitrovici, a koja je bila udaljena čak više od 15 kilometara od njihove kuće.

Kada su konačno stigle do bolnice lekari im nisu pridali mnogo pažnje, rekli su da ne znaju šta joj je i uputili su je natrag kući. Njena majka se uputila kući, mislivši da Cakani nema spasa, međutim, nekom čudnom srećom Cakana se probudila i veoma brzo bila bolje.

Cakana je u mestu Leposaviću završila svoje osnovne obrazovanje, a za taj period kaže da joj je jedan od najlepših. Bio je ispunjen bezbrigom, lepim sećanjima i divnim detinjstvom, okružena ljubavlju svoje porodice i bliskim drugarima.

Neosporan talenat za pevanje nasledila je od majčine porodice, naime, njena majka je izuzetno lepo pevala, a u njenoj porodici je većina članova sviralo razne muzičke instrumente. Svoje prve nastupe imala je pred svojom porodicom, a tek nešto kasnije se opustila i počela da peva pred nepoznatom publikom.

Za vreme pohađanja osnovne škole, Cakanin talenat za pevanje su prepoznali njeni učitelji, te su je redovno slali da predstavlja svoju školu na priredbama i manifistacijama.

Kada je imala svega 14 godina Dragica se pojavila na poznatom festivalu “Zlatni akordi Kosova“, na kom je oduševila sve prisutne, s obzirom na svoje godine. Na svoje veliko iznenađenje osvojila je prvo mesto i poveću novčanu nagradu, a kako je izjavila, sav novac je dala svojim roditeljima kako bi renovirali jedan deo kuće.

Nakon ovog takmičenja osvajala je brojne nagrade, ali nikada ozbiljno nije razmišljala o tome da joj pevanje bude profesionalno zanimanje. Od malena se bavila raznim sportovima, naime, trenirala je rukomet u Ženskom rukometnom klubu “Ibar“, a takođe je igrala stoni tenis.

Nakon završenog osnovnog obrazovanja, Cakana je želela da napusti svoje rodno mesto i da srednju školu upiše negde drugde, međutim, njen otac joj nije to dozvoljavao, te je ostala u Leposaviću upisavši srednju Hemijsku školu.

Tokom pohađanja srednje škole, sa svega 17 godina, odlučila je da se prijavi na audiciju za pevačicu u grupi “Sedmorica mladih“, koja ju je pozvala na kasting. Iako su njeni roditelji od samog početka bili protiv toga da se Cakana bavi pevanjem, ipak su joj dozvolili da se pojavi u Beogradu na kastingu.

Na audiciji u Beogradu Cakana se predstavila sa dve pesme, sa pesmom “Dušo moja“, jednog od najvećih pevača, Kemaka Montena, kao i sa pesmom “Prijatelji stari gdje ste“ Tereze Kesovije. Nakon izvedbe ove dve pesme, od nje je neko iz grupe zatražio da otpeva pesmu “Magla“, Josipe Lisac, što je ona i učinila i time oduševila sve prisutne. Kako članovi pomenute grupe nisu mogli da odluče između nje i Vesne Jevrić, odlučili su da obe budu nove pevačice grupe.

Grupa je sklopila dogovor sa devojkama da se vrate i završe školu, a da će im u Beogradu biti obezbeđen stan u kom će boraviti tokom nastupanja za grupu. Međutim, ovaj projekat nikada nije ralizovan. Dragica Radosavljević se vratila svojoj kući i nastavila sa školovanjem, čekajući poziv organizatora, koji nikada nije dobila.

Kako su za skoro sve odluke u njenom životu ključnu ulogu imali njeni roditelji, naročito otac, Dragica se konsultovala sa njim oko upisa fakulteta. Njena velika želja bila je književnost u Prištini, kao i astrologija, međutim, nakon razgovora sa ocem odlučila je da upiše Fakultet opštenarodne odbrane u Beogradu.

Nakon upisivanja fakulteta, Dragica je želela da bude što manje opterećenje svojim roditeljima, kada je finansijska situacija u pitanju, te se učlanila u Omladinsku organizaciju preko koje je radila razne poslove, poput čišćenja sala i dvorana.

Muzička karijera Dragice Radosavljević Cakane

Dragica je jednom prilikom u KUD- u “Lola“ upoznala Ivana Milinkovića, koji je od nje jednom prilikom tražio da nastupa kao predizvođač na nastupu popularne Lepe Lukić. Dragica nije bila oduševljena ovom ponudom, s obzirom da je u to vreme imala veoma malu ćerku, te joj je bilo teško da uskladi nastupe. Pristala je da ga zameni, nakon čega ju je veliki broj poznatih pevača i pevačica pozvao da nastupa sa njima.

Jednom prilikom dok je bila u Novoj Gradašici dobila je priliku da upozna Svetomira Šešića Šeleta i njegovu ženu Usniju Redžepovu, koji su bili oduševljeni njenim glasom. Svetomir je predložio Dragici da se prijavi na “Prvi glas Srbije“, prestižni radijski festival, što je ona i učinila. Na pomenutom festivalu nastupala je sa pesmom “Moj golube“, sa kojom osvaja prvo mesto i time dobija priliku da snimi svoj prvi album pod pokroviteljstvom Diskografske kuće PGP RTB.

Na njenom prvom albumu iz 1991. godine našle su se pesme: “Neka čuje“; “Sto nemira“; “Kajaćeš se“; “Dao mi te Bog“; “Nerviraš me“; “Umreću ti, dragi“; “Osećam“; “Pevaću i ove noći“ i “Priznajem svima“.

Na njenom drugom albumu “Rastanak“ koji je izdala 1993. godine, pored naslovne numere nalaze se sledeće pesme: “Što me ostavi“; “Da nemaš mene“; “Suze za kraj“; “Doleti“; “Volela sam“; “Ako si srećan“; “Noći duge, ruke prazne“; “Volite se ljudi“; kao i “Oj, golube“.

Godinu dana kasnije izdaje svoj treći studijski album, na kom se nalaze numere: “Tri godine“; “Sibirski vetrovi“; “Šta je život“; “Nevoljo“; “Mislila sam“; “Beli labude“; “Oka tvoja dva“; “Zavele me oči“; “Puklo srce“ kao i “Ajde Jano“.

1996.godine izdaje album “Ti si onaj koji pije“, na kom se nalaze numere: “Šta je to sa mnom“; “Ti si onaj koji pije“; “Crne oči“; “Ja hoću sa njim“; “Tvoje i moje“; “Oj, moja ružo rumena“; “Milica Sojka Prica“; “Ječam žnjela kosovka devojka“; “Karanfil se na put sprema“; i “Žubor voda žuborila“.

1997.godine snimila je i izdala album “Idi, idi“, na kom su se pored naslovne numere našle sledeće pesme: “Mnogo, majko, boli“; “Tamo bih ja“; “Jadi, jadi“; “Šta je bilo, to je bilo“; “Samo da pobegnem od tebe“; “Ružo moja“; “Preleteše price lastavice“; “Kako ljubav boli“; “Zar je ljubav tako slepa“; “Čekala sam i volela“; i “Ne moli me“.

Dve godine kasnije izdaje album pod nazivom “Nek’ si proklet“, na kom su se našle sledeće numere: “Za mene“; “Nek’ si proklet“; “Nikada“; “Hej, i ja imam dušu“; “Jug“; “Koliko me bola stiglo“; “Amerika“; “Ledenica“; i “Oteto- prokleto“.

2005.godine izdaje album “Vrata raja“, na kom su se pored naslovne numere našle pesme: “Idi“; “Vero i nevero“; “Dole južno“; “Piće za nesrećne“; “Badava“; “Zaigraću“; i “Znam“.

Njen sledeći studijski album usledio je tek 2010. godine, a na njemu su se našle pesme: “Polovina“; “Ta ništa ne vredi“; “Lepo provešću se noćas“; “Vanila“; “Verujem“; “Kunem se“; “Ključ od ljubavi“; “Imao pa nemao“; “Pamti pa vrati“; “Bela haljina“; “Zar je ljubav tako slepa“; “Umreću ti dragi“; i “Ej dragi, dragi“.

Svoj poslednji album “Svitanje“, Cakana je izdala 2017. godine, na njemu se nalaze numere: “Marijo, deli bela kumrijo“; “More soko pie“; “Belo lice ljuam jas“; “Jovano, Jovanke“; “Ne si ga prodavaj, Koljo, čiflikot“; “Ja izlezi Đurđo“; “Rum, dum, dum“; “Sudbo moja“; i “Ajde slušaj, Kaleš bre Anđo“.

Privatni život Dragice Radosavljević Cakane

Jednom prilikom kada je išla u posetu sestri u Makarskoj, upoznala je Borisa sa kojim je počela da provodi vreme. Međutim, kada je krenula kući, obećala mu je da ćemu se javiti kada bude u Beogradu, s obzirom da je on živeo tamo. Što se i obestinilo, sudbina ih je ponovo spojila kada je ona počela da studira, nakon čega su počeli intenzivno da se viđaju.

Toliko su se zavoleli da su odlučili da se venčaju, iako njihovi roditelji nisu bili potpuno za to, s obzirom da je ona tada imala 19, a on 21 godinu.

Boris i Cakana su se venčali u krugu porodica, a dve godine nakon venčanja dobili su svoje prvo dete, ćerku Mariju. Njih dvoje su živeli skladno, Cakana za Borisa kaže da je odličan roditelj, kao i da joj je bio velika podrška tokom izgradnje muzičke karijere.

Nažalost, njih dvoje nisu uspeli da održe svoju ljubav, kojoj je došao kraj nakon 17 godina braka. Bilo im je teško da donesu takvu odluku, s obzirom da je njihova ćerka imala svega 15 godina u to vreme. Ipak, mirnim putem su odlučili da je tako najbolje za oboje, seli su i odgovarali od svemu kroz šta su prošli. Nakon ovog razgovora doneli su odluku da svako nastavi svojim putem, ali da njihova ćerka Marija ne sem da ispašta u čitavoj situaciji.

Ubrzo je upoznala Nebojšu Negića sa kim je nešto kasnije stupila u ljubavnu romansu, koja se nastavila sve do danas.

Ime i prezime: Dragica Radosavljević

Nadimak: Cakana

Datum i mesto rođenja: 17. novembar 1957. godine, Socijalističko Federativna Republika Jugoslavija, Kosovska Mitrovica

Zanimanje: pevačica

Žanr: folk

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...