Muzičari

Slavko Banjac – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Slavko Banjac važi za jednu od najvećih pevačkih legendi na prostoru bivše Jugoslaviije.

Kada je prvi put kročio na scenu pridobio je brojne simpatije, prvenstveno zbog svoje specifične boje glasa. Mnogi su mu predviđali bogatu karijeru, koja se nikada neće prekinuti, međutim, u jednom trenutku Banjac odlazi sa estradne scene i ne vraća se pune dvadeset i tri godine.

Najpropoznatljiviji je po duetu “Ja imam nekog, a ti si sam“, koji je snimio sa jednom od najvećih pevačkih legendi narodne muzike, Vesnom Zmijanac.

Pored pomenutog hita, poznat je i po pesmama: “Stalno si mi na pameti“; “Pio ne pio život prolazi“; “Niko mi te ne može oteti iz duše“; “Nek dobraga odu kafane i žene“; “Za tvoju sreću molim“ i mnoge druge.

Slavko Banjac sa muzičke scene nestaje polovinom devedesetih godina dvadesetog veka, i neočekivano se vraća prošle godine.

Danas živi i radi u prestonici Srbije, u Beogradu.

Slavko Banjac – Biografija

Talentovani pevač, Slavomir Nedeljković, poznatiji kao Slavko Banjac, rođen je u Socijalističko Federativnoj Republici Jugoslaviji, u Vrnjačkoj Banji.

Slavko Banjac se pojavio na estradi u drugoj polovini osamdesetih godina prošlog veka. Od tog trenutka harao je scenom, imao je brojne nastupe i učestala snimanja novih pesama.

Veoma brzo stekao je veliku popularnost, počeo je da se izdvaja od svojih kolega, s obzirom na svoj speciifčni glas.

Vredno je radio na svojoj muzičkoj karijeri, a njegovi albumi su bili jedni od najprodavanijih u tom periodu.

Slavko Banjac izdaje šest albuma i neočekivano nestaje sa muzičke scene davne 1995. godine.

Od tog trenutka, mnogi mediji su počeli da spekulišu o razlogu njegovog napuštanja estrade. Bilo je tu mnogo besmislenih nagađanja, čak i morbidnih priča o njemu i njegovom privatnom životu.

Mnogi su se pitali šta bi bilo da je Banjac ostao na muzičkoj sceni, s obzirom da je odudarao od svih ostalih, naravno u pozitivnom smislu. Bilo je nezamislivo da se tek tako pojavite na scenu, snimite hitove poput: “Daleko negde, ko zna gde“, kao i “Ne verujem lepim ženama“, zatim da dobijete priliku i da pevate i parirate pevačici kao što je Vesna Zmijanac, i onda da naglo nestanete sa scene.

Slavko Banjac ne želi preterano da priča o razlozima svoje višedecenijske pauze, što unosi dodatnu misteriju u celokupnu priču, te samim tim daje medijima više prostora za spekulisanje o istoj.

Muzička karijera Slavka Banjca

Slavko Banjac se na muzičkoj sceni pojavio tokom osamdesetih godina prošlog veka, nakon čega ubrzo snima svoj prvi muzički album.

Svoj prvi album snima 1987. godine, sa Ansamblom Miše Mijatovića, pod nazvom “Jedini greh“. Na albumu se pored naslovne numere nalaze sledeće pesme: “Tajna veza“; “Da l’ si vera il’ nevera“; “Stalno si mi na pameti“; “Ko o čemu, ja o tebi“; “Svirajte mi“; “Produži dalje“; “Pio ne pio život prolazi“.

Album je dobro prihvaćen od strane publike, a sa njega su se posebno izdvojile pesme: “Stalno si mi na pameti“ i “Pio ne pio život prolazi“.

Svoj drugi po redu album “Ne truje me ovo vino“, izdaje dve godine kasnije, 1989. godine, u izdanju PGP RTB- a. Na albumu se nalaze numere: “Ne truje me ovo vino“; “Pitaj me o bilo čemu“; “Šta bi još ti“; “Vino ljubavi“; “Daleko bilo“; “Može srce“; “Kad jednom odeš ti“ i “Ona i on“.

Njegov drugi album postigao je značajniji uspeh od prvog, a na njemu je sarađivao sa Marinom Tucaković i Vesnom Petković, koje su napisala tekst za pesme. Sa njega se izdvojila pesma: “Kad jednom odeš ti“.

1990.godine izdaje svoj treći album “Ej, živote, što je uze“, ponovo u izdanju PGP RTB- a. Na njegovom trećem albumu svoje mesto su našle numere: “Budi dobra kao što si lepa“; “Ti si sve što želim“; “Pamti pa vrati“; “Tebi je sve po volji“; “Ti dobro znaš“; “Ej, živote, što je uze“; “Ne, to ne bih bio ja“; “Ona neće da se vrati“; “Samo ti“; kao i “Tvoj zauvek“.

Godinu danas kasnije izdaje novi album, u saradnji sa Futom i Zlaja Bendom, na kom se nalaze sledeće numere: “Hej ljubavi ravno polje“; “Pevaću da te zaboravim“; “Šta je to sa mnom“; “Šta sam pio“; “Kakav je ovo svanuo dan“; “Prešlo mi u naviku“; “Vino mi uzima dušu“; i “Zaspala mi duša“.

1993.godine, u saradnji sa Zlaja bendom izdaje svoj peti po redu album “Slavko Banjac“, na kom se nalaze numere: “Kasno je“; “Dodir kao led“; “Niko mi te ne može oteti iz duše“; “Uzmite dušu, uzmite sve“; “Gde si sad ti“; “Ne verujem lepim ženama“; “Ako te lažem ubio me Bog“; “Daleko negde, ko zna gde“; i “Nek dovraga odu kafane i žene“.

Dve godine kasnije izdaje svoj sledeći album zajedno sa Zlaja Benom, na njemu se nalaze numere: “Lep“; “Srce pati kao patika“; “Plaćam“; “Ne traži đavola“; “Nije srce armija“; “Želim da“; zajedno sa Srki Boy snima pesme: “Od kad nisi kraj mene“; “Lav sam u grudima“; “Pevaj dušo moja južna“; “Za tvoju sreću molim“; “Žar sa usana“; kao i “Rodim se, borim“.

Nakon poslednjeg albuma iz 1995 godine, Slavko Banjac pune 24 godine nije snimio nijednu pesmu, niti je gostovao u muzičkim emisijama.

Nakon skoro tri decnije, Slavko Banjac skuplja snage da se ponovo vrati u muzičke vode. Sklapa saradnju sa muzičkom kućom PGP RTS, i izdaje svoj novi, sasvim drugačiji, album 2018. godine, pod nazivom “Ljubav kao odgovor“.

Na njegovom novom albumu nalaze se sledeće numere: “Đavola kći“; “Život je bez veze“; “Natenane“; “Moj Beograde“; “Jabuke na vetru“; “Željan sam te ostao“; “Džabe joj“; “Uspomene“; kao i “Pogledaj me“.

Banjac za svoj novi album kaže da je najemotivniji album koji je snimio u svojoj karijeri, u pesmama su prikazane i sreća i tuga, i ljubav i pojedine nade koje gajio tokom ove dvadeset i četiri godine pauze.

Na njemu se nalaze i balade i pesme bržeg ritma, a on je uveren da će publika prepoznati kvalitet njegovih pesmama, i što je najvažnije da će se pronaći u njima.

Na albumu su radili brojni talentovani kompozitori i tekstopisci, a angažmane su potpisali Aleksandar Kobac, Ivan Branisavljević Kole, Mladen Todorović, Miloš Mihajlović, kao i Damir Arslanagić.

Sponzorisano:

Loading...
loading...