Muzičari

Rizo Hamidović – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Rizo Hamidović je popularni bosanski i jugoslovenski muzičar, koji je na estradi prisutan preko četri decenije, a najpoznatiji je kao izvođač sevdalinki, koje su ga i proslavile i donele mu slavu kako u zemlji, tako i u regionu, te će u nastavku teksta biti više reči o ovom vrsnom umetniku, koji je veoma malo zastupljen u medijima, jer ne voli da govori za novine i veoma retko daje intervjue o sebi i svome privatnom i profesionalnom životu.

Pogledajmo u nastavku njegovu biografiju.

Rizo Hamidović – biografija

Popularni folk pevač Rizo Hamidović je rođen u Novom Pazaru, u tadašnjem Sandžaku, gde i danas živi i radi, te je kako sam kaže iz svih škola bio isteran i kada je završio zanat za mašin-bravara (pa se često šalio kako ima istu školu kao nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito), on je upisao Višu upravnu školu, ali je od nje odustao jer ga je jedan od profesora čuo kako peva u kafani, te mu rekao da se „mane škole, i da se lati mikrofona“.

Rizo je dugo godina u braku sa suprugom Ismetom, te ima dvoje dece sina Rijana i ćerku Rijanu, koji se kaže osećaju kao Bosanci, jer je Rizo od 1970. godine živeo u Sarajevu, a ipak su ponosni što im je otac iz Sandžaka, podneblja između Srbije i Crne Gore.

Poznati pevač je ponosan na to što je njegov glas i njegova pesma ostala i danas da se sluša, te smatra da niko nema tako autentičan glas kao i on sam, i poznavao je pokojnog Safeta Isovića, koji ga je vodio sa sobom na turneje, a smatra da je jedini pravi umetnik na našim prostorima Šaban Šaulić.

U nastavku pročitajte više o muzičkoj karijeri.

Muzička karijera Rize Hamidovića

Na jugoslovenskoj muzičkoj sceni je popularni folk pevač Rizo Hamidović prisutan već pune 42 godine, a svoju prvu singl ploču je izdao 1980. godine, sa dva hita – „Ti si meni sve što imam“ i „Dugo te, dugo očekujem“, te je 1982. godine izdao i novu singl ploču sa pesmama „Još te sanjam“ i „Sevdalija“.

Prvi solo album je popularni pevač izdao 1984. godine, pod nazivom „Čudna nasta ova godina“, gde se pored naslovne numere nalaze još i pesme – „Zapevala, sojka ptica“; „Kiša pada, trava raste“; „Tri su ptice zapjevale“; „Ja uranih jutros rano“; „Istiha me glava boli“; „Tamna noći, tamna li si“; „Bulbul mi pjeve, ruža mi cveta“; „Kiša bi pala, pasti ne može“; „Ja prošetah Sefteli sokakom“.

Već naredne 1985. godine, izašao je i novi album Riza Hamidovića „Zašto te dugo nema“, sa numerama – „Mino, Mino“; „Ljubičice za tebe“; „Crna ženo“; „Bez tebe prazan je dom“; kao i „Podstanar“; „Svako se nekom nada“; „Moja si ljubav“.

Naredni album je pevač izdao 1987. godine, pod nazivom „Sad mi trebaš“, sa numerama – „Ne tuguj druže“; „Otvori karte ciganko“; „Ljubi me“; „Razbij čaše, razbij tugu“; „Kako da te volim“; „Proklinjem te ženo“; „Rodnom kraju, rodnom zavičaju“.

Godine 1988., izašao je album „Sandžački biseri 1“, a potom je 1994. godine izašao album „Sandžački biseri 2“, na kome su se našle numere – „Sinoć mi je ruža procvala“; „Zaplakala Šeker-Đula“; „Ogrijala mjesečina“; „Oj đevojko iz Sandžaka“; te i „Ah što će ti, lolo ahmedija“; „Kladinice, mori Kladinice“; „Mejra šeta, mermerli sokakom“ i „Mlad se Jusuf oženio“.

Rizo Hamidović je 1990. godine izdao album „Samo sam jednom volio“, na kome su se našli pak i hitovi „Čudna žena“; „Moj jarane“; „Otvori karte ciganko“; „Crna ženo“; kao i „Ostavljaš me samog“; „Samo sam jednom volio“; „Želim topli dom“; „Kapetan potonulog broda“.

1996. godine je izašao Rizin album „Eh da je meni“, sa numerama „Ako je sretnete negde“; „Eh da je meni“; „Imaćemo vremena za tugu“; „Almina“; „Dođi pomiluj sina“; „Kažeš, nemaš sreće“; „Kućni prag“ i „Zbogom ženo“, da bi naredne 1997. godine izašao i jedan od danas najuspešnijih albuma ovog pevača, gde je i najveći hit bila naslovna numera „Crna ženo, prokleta bila“, a pored nje su se na albumu našle i numere – „Dal je Pazar gde je nekad bio“; „Stara staza“; te i „Moja si ljubav“; „Pjesma Safetu“; „Gataj mi ciganko“; „I Sandžak i Bosna“.

U periodu od 1998. godine, pa sve do 2016. godine, Rizo hamidović je izdao i albume – „Želim topli dom“ (iz 1998. godine, sa hitovima kao što su „Varala si, varala“ i „koga da čekam“); kao i album „Ne znam ja“ (iz 2000. godine, sa hitovima „ti si moja sva“; „Patiću samo ja“; „A ko je kriv“); već 2002. godine je izašao album „Bolujem ti“, sa hitovima „Vatra“; „Ružan san“; „Ja sa tugom, ti sa drugim“; „Lafica“; „Zaželjeh se rodnog kraja“; album „Gdje si“ izašao je posle dve godine, te 2004. godine, i na njemu su se izdvojile pesme „Zašto smo se rastali“; „Lažni biser“; „Premalo je reći hvala“; „Gorka uspomena“ i mnoge druge.

Rizo Hamidović je 2004. i 2007. godine, izdao i još dva albuma sa obradama poznatih sevdalinki, „Sandžački biseri 3“ i „Sandžački biseri 4“, te je iste 2007. godine izašao album „Sevdalinke 1“, a 2009. godine i album „Loše karte“, i 2016. godine CD pod nazivom „Sandžak u srcu, za sva vremena“.

Ime i Prezime: Rizo Hamidović

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: Novi Pazar, nekadašnja Jugoslavija

Zanimanje: folk pevač i izvođač sevdalinki

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: https://www.instagram.com/rizo_hamidovic/

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...