Muzičari

Marinko Rokvić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Jedan od najpoznatijih pevača narodne muzike sa naših prostora je Marinko Rokvić, koji u svojoj bogatoj karijeri ima nebrojene hitove i veoma autentičan vokal, a ljubav prema muzici je preneo i na svoje sinove Nikolu i Marka.

U nastavku teksta će biti nešto više reči o karijeri i privatnom životu našeg pevača, koji ima baš brojne fanove u svim generacijama i koji puni koncertne dvorane u zemlji, regionu i u inostranstvu.

Marinko Rokvić – biografija 

Poznati narodni pevač Marinko Rokvić je rođen u Bosanskom Petrovcu, 27. januara 1954. godine, u porodici zemljoradnika te je i sam kao mali voleo da pomaže roditeljima u poljoprivrednim poslovima.

Međutim, Marinko je znao od malih nogu da želi da se bavi muzikom, te je sa svojim bratom najpre počeo da svira harmoniku, a potom i da nastupa kao pevač.

Mada su mu otac i majka bili dosta strogi i nisu ga podržavali u nameri da se „otisne u estradne vode“, Marinko je bio uporan te je sam naučio da svira harmoniku i pevao je najpre na školskim priredbama, sve dok njegova sestra od strica nije shvatila kakav je on zapravo talenat i povela ga sa sobom u Beograd gde je pevač upisao Muzičku školu „Stanković“.

Međutim, kako je tada sve što je Marinka zanimalo u ovoj školi bilo već „zauzeto“ i sve grupe popunjene, on je upisao odsek klarinet, ali je školu ubrzo napustio te je upisao srednju Tehničku školu „Nikola Tesla“ i počeo da nastupa kao vokalni solista za KUD „Nikola Tesla“.

Posle srednje škole, Marinko Rokvić je u Beogradu upisao Fakultet Organizacionih nauka, ali je uspeo da završi samo prvu godinu studija, jer je bio previše zainteresovan za pevanje a i njegova karijera pevača je počela da se razvija uzlaznom putanjom, pa nije nikako mogao da uskladi date obaveze na fakultetu sa pevačkom karijerom i sve brojnijim nastupima.

Negde u tom periodu se i Marinkov brat harmonikaš preselio za Beograd kako bi i sam gradio muzičku karijeru harmonikaša, te su njih dvojica zajedno živeli i nastupali, najpre po kafanama, ali ubrzo kada je uočen Marinkov izvanredni talenat počeo je da bude tražen i na nekim elitnijim mestima gde su se pevale starogradske pesme i šansone, pa je pevač i njih morao da „savlada“.

Ispostavilo se da je talenat i trud koji je Marinko ulagao, na kraju uspeo da se isplati, te je pevač posle nepune dve godine nastupanja po kafanama i restoranima, dobio ponudu 1974. godine da snimi svoj prvi singl „Kažite mi dobri ljudi“, da bi 1981. godine snimio i svoj prvi solo album imena „Ruža“.

Poznati pevač je nizao uspehe u karijeri, te je postajao sve popularniji, ali je na kratko morao da odloži nastupe zbog odsluženja obaveznog vojnog roka, i u vojsku je otišao tek sa 27 godina.

U to vreme je Marinko važio za velikog zavodnika, te je poznato da je sa tadašnjom partnerkom Milom, koja je ostala u drugom stanju i sa kojom nije bio spreman da stupi u brak, dobio prvog sina Daria, kome je dao svoje prezime.

Mada danas Dario Rokvić ima svoju porodicu i živi i radi u Kanadi, on često sa svojim sinovima i Marinkovim unucima Romeom i Mateom dolazi u našu zemlju gde sa celom porodicom Rokvić i polubraćom Markom i Nikolom provodi predivno vreme u druženjima.

Poznato je da je Marinko Rokvić oženjen suprugom Slavicom koja je poreklom iz Zagreba i sa kojom se upoznao 1984. godine, te dobio sinove Marka i Nikolu i oni su važili dugo vremena za jedan od najskladnijih estradnih parova kod nas.

Marinko je često isticao da od kada je upoznao Slavicu, sve pesme koje snima bira isključivo u dogovoru sa njom, a ona je sama napisala i objavila 2015. godine knjigu koja se bavi krađom beba u Srbiji i koja se zove „Danak u krvi“.

Kada se 2016. godine u medijima pojavila informacija da je Marinko Rokvić prevario svoju ženu Slavicu sa mladom Makedonkom koju je upoznao na jednom od svojih nastupa, ona je odlučila da se iseli iz zajedničkog stana na Novom Beogradu, a par se kasnije i zvanično razveo.

Muzička karijera Marinka Rokvića od početaka do danas 

Kako je ranije u tekstu i navedeno, Marinko Rokvić je svoju zvaničnu karijeru započeo u KUD-u „Nikola Tesla“, da bi 1974. godine snimio prvu singl ploču „Kažite mi dobri ljudi“, nakon koje su usledile i takozvane „singlice“ – „Samoća je moj jedini drug“; „Ti si moja boginja“; „Samo noći, puste noći“; „Oprosti mi na rastanku“; „Živiš sa mnom u mislima, majko“.

U periodu od 1975. do 1977. godine Marinko Rokvić je snimio i veoma zapažene singl ploče „U lepom starom Zemunu“; „Zašto nisi žena bez prošlosti“; „Lepše mi je kad ćutim i ljubim“; „Momak veseljak“.

Sa pesmom „Momak veseljak“ Marinko Rokvić je 1977. godine nastupao na festivalu „Ilidža“ i tadsa se smatra da je zapravo i bio zapažen i da je njegova karijera dobila uzlaznu putanju.

1978.godine je Marinko snimio singlove „Ti nisi došla“ i „Para nemam da bih vino pio“, te je sa velikim hitom „Zavela me svetla velikoga grada“ nastupao iste godine na festivalu „Ilidža“.

1980.godine je Marinko Rokvić nastupio na „Ilidži“ sa numerom „Snegovi beli opet veju“ koja je i dan danas jedan ostala od njegovih najvećih hitova u karijeri.

Prvi solo muzički album Marinko Rokvić je snimio 1981. godine pod imenom „Ruža“ na kome su se našle pesme – „Da nije ljubavi“; „Snegovi beli opet veju“; „Sreli smo se al poznali nismo“; „Kakva si to žena“; „Sam u sobi u dalekom svetu“; „Želeo sam ljubit te u belom“.

Naredne 1982. godine Marinko Rokvić je učestvovao na „Ilidži“ i na „Hit paradi“, te je izdao i svoj drugi album „Prva ljubav“.

Već 1983. godine izlzi i Marinkov treći album „Da volim drugu ne mogu“, te se sa naslovnom numerom koja je postala jedan od njegovih najvećih hitova i predstavio pomenute godine na „Hit paradi“.

Naredne 1984. godine je pevač izdao još jedan solo album imena „Kako da dođem na svadbu tvoju“, te uzeo učešća i na festivalima „MESAM“ i „Hit parada“.

1985.godine je Marinko Rokvić izdao album „Samop me potraži“, te je naredne 1986. godine izdao čak dva nova albuma „U tebi ljubav buduću vidim“ i „Podeli sa mnom dobro i zlo“, kao io kompilaciju „Najveći hitovi“.

Narednih godina je Marinkova karijera i dalje išla odlično, te je pored redovnog učešća na raznim muzičkim festivalima, koji su ređali hitove za sve generacije, snimao i nove solo albume i to pak te 1987. godine „Žena za sva vremena“ i „Ljubav stara srce para“, te 1989. godine i novi album „Živela ti meni“.

1990.godine je Marinko Rokvić objavio svoj novi album „Bez tebe“, te učestvovao na brojnim festivalima, i snimio još tri albuma i to 1994. godine „Zbogom ženo, nevernice lepa“; te i 1995. godine „Nismo mi anđeli“ i 1996. godine „Što nisi tuđa“.

1998.godine je Rokvić izdao još sva nova albuma „Sunce i zora“ i „Možda će ti ljubav zatrebati nekad“, i uzeo učešća na festivalu „Moravski biseri“ sa hit pesmom „Oprosti mi ženo“.

Naredne 2000. godine je Marinko Rokvić objavio album „Rođena si da bi bila moja“, te 2001. godine i album „Pravo na ljubav“, a onda 2002. godine i kompilaciju „Najveći hitovi“.

2003.godine je Marinko Rokvić objavio album „Marinko Rokvić“, te je sa pesmom „Život moj“ 2006. godine učestvovao na „Grand festivalu“, a 2008. godine je snimio i album „Gatara“.

Nakon 2008. godine se pevač fokusirao više na nastupe i koncerte te je sporadično objavljivao singlove kakvi su „Mašala“ i „Salaši“ (iz 2010. godine); „Ko oluja“ (iz 2013. godine); „Ponos“ (iz 2015. godine); „Prsten“ i „Što si meni, tebi nisam ja“ (iz 2016. godine).

Pune četri decenioje uspešne muzičke karijere je Marinko Rokvić obeležio koncertom u beogradskom „Sava Centru“ 2015. godine, a manje je poznato da se pojavio i u kultnom filmu „Kamiondžije opet voze“ gde je otpevao numeru „Divne imam komšinice“.

Danas pevač živi u Beogradu, aktivno se bavi sportom i često ga stanovnici Novog Beograda mogu videti kako rekreativno trči pored reke, te je ponosni deda petoro unuka, jer je njegov prvi sin otac dvoje dece, a i Marko i Nikola su se oženili i ostvarili u ulozi roditelja.

Marko Rokvić je završio Muzičku akademiju te se jedno vreme bavio pevanjem, dok je očevim stopama ipak krenuo Nikola Rokvić koji je kako poznavaoci kažu nasledio talenat od svog oca u pravom smislu te reči.

Inače je Marinko u jednom skandalu optužen da je nasrnuo na ljude u javnoj garaži tržnog centra, ali su snimci pokazali da pevač nije bio kriv već da su mediji iskoristili priliku da popune svoje stranice još jednom senzacionalističkom pričom bez pokrića.

Neke od najpopularnijih pesama Marinka Rokvića su „Ti za ljubav nisi rođena“; „Polomio vetar grane“; „Potražiću oči zelenije“; „Skitnica“; „Da volim drugu ne mogu“; „Snegovi beli opet veju“; „I kad me svi zaborave“; „Jedina moja“; „Svađalice moja mala“; „Zanela me svetla velikoga grada“ i mnoge druge numere.

Ime i Prezime: Marinko Rokvić 

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: 27. 1. 1954. godine, Bosanski Petrovac, Jugoslavija

Zanimanje: narodni i folk pevač

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...