Muzičari

Tina Tarner – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Tina Tarner važi za jednu od najvećih legendi kada je svetska muzička scena u pitanju.

Nikada nije odustajala od svoje muzičke karijer, iako je tokom izgradnje iste naišla na brojne prepreke, poput zlostavljanja bivšeg supruga, sa kojim je dugi niz godina radila.

Uprkos svih poteškoća uspela je da izađe na pravi put, i samim tim danas postane jedno od najvećih imena u istoriji muzike.

Neki od njenih najvećih hitova su: “Simply the best“; “Proud Marry“; “What’s Love Got to Do with it“; “I don’t wanna Lose you“; “We don’t Need Another Hero“ i mnoge druge.

Tina Tarner – Biografija

Popularna pevačica Tina Tarner rođena je 26. novembra 1939. godine, kao Ana Mej Bulok, kao drugo dete svoje majke Zelme Prisile i oca Flojda Ričarda Buloka.

Zajedno sa svojom porodicom odrasla je u ruralnoj zajednici Natbuš, veoma malom mestu koje se nalazi u američkoj državi Tenesi, njenom zapadnom delu.

Njena majka Zelma Prisile radila je u fabrici kako bi obezbedila svojoj deci što bolji život, a njen otac, Flojd Ričard Bulok, bio je baptistički sveštenik. U Natbušu su živeli sve do početka Drugog svetskog rata, kada su zbog nepovoljne situacije bili primorani da se presele u grad Noksvil, gde su članovi njene porodice našli posao pri radu sa ratnom opremom.

Kako joj je otac bio sveštenik u baptističkoj crkvi u Spring Hilu, Ana je imala mogućnost da se oproba u crkvenom horu. U crkvi je stekla svoje prvo pevačko iskustvo, koje joj je kasnije bilo od velike pomoći za pravilan razvoj vokalnih mogućnosti.

Njeni roditelji su se razveli kada je Ana imala svega jedanaest godina, naime, njena majka Zelma je tokom svog braka sa Flojdom trpela žestoko nasilje. U braku je ostajala isključivo zbog dece, ali nije više mogla da izdrži, te se razvela od svog muža i preselila u Sent Luis kako bi živela mirnije.

Kako je već ranije napomenuto, Ana nije bila jedinica, imala je stariju sestru Ajlin, sa kojom je ostala kod oca kada ih je majka napustila. Njima dvema je veoma teško pala odluka majke, s obzirom na narav njihovog oca.

Nažalost za ove dve devojčice život postaje sve teži, samo dve godine nakon što ih je majka napustila, njihov otac se ponovo ženi, odlazi u Detroit kako bi započeo nov život sa svojom novom suprugom i odlučuje da svoje dve ćerke napusti.

Ostavljena ne cedilu, bez oca i majke, osećale su se bespomoćno. Na svu sreću, njihova tetka koja je živela u Braunsvilu pristala je da ih odgaja, što je i činila sve do svoje smrti.

Ogroman trag na Tinu ostavilo je njeno detinjstvo, naime, ona je veoma često isticala, kako u intervjuima, tako i u svojim memoarima, da se osećala kao nepoželjno i nevoljeno dete, upravo zbog toga što su je roditelji napustili.

Kao mala bila je veoma nestašna, ali takođe veoma druželjubiva. Za vreme pohađanja srednje škole, Ana se priključila timu navijačica. Nakon nekog vremena odlučila je da se priključi ženskom košarkaškom timu u jednoj od lokalnih srednjih škola.

Svoju prvu ljubav Harija Tejlora upoznala je tokom srednje škole, sa kojim je veoma brzo stupila u intimne osnose. Njihova romansa nije dugo potrajala, okončala se istog trenutka kada ga je videla sa drugom devojkom. Prestala je da mu se javlja i nije želela da ima ništa sa njim, u jednom intrvjuu je izjavila da se ne kaje zbog toga što je tako brzo stupila u intimne odnose sa njima, te da joj je on u tom periodu bio veliki beg od problema koji su je okruživali.

Kada je imala šesnaest godina njena tetka je umrla, te su sestra i ona bile primorana da se vrate kod majke. Preselile su se u Sent Luis, gde su nastavile svoje školovanje.

Muzička karijera i privatni život Tine Tarner

1958. godine završava svoje školovanje, nakon čega počinje da radi kao pomoćni radnik u bolnici. Ubrzo upoznaje svog budućeg muža Ajka Tarnera uz pomoć kog započinje svoju pevačku karijeru.

Ajk joj se nije fizički dopao, ali ju je privukla njegova energija na sceni. U to vreme on je bio pevač jednog od tada najpopularnijih bendova “The Kings od Rhythym“, koji je u to vreme za vreme svojih nastupa birao devojke iz publike i davao im priliku da se pokažu u pevanju.

Jednom prilikom kada je sa svojom sestrom Ajlin otišla u poznati klub Manhattan, gde je Ajk nastupao sa svojim bendom, bubnjar benda je prišao njihovom stolu i ponudio im mikrofon. Njena sestra je u startu odbila, dok je Ana odmah prihvatila. Na oduševljenje prisutnih sa velikom lakoćom izvela je jednu od pesama BB Kinga, nakon čega ju je Ajk pozvao da se priključi bendu.

U to vreme imala je svega osamnaest godina i nastupala je pod umetničkim imenom Little Ana. Veoma brzo upušta se u kratku aferu sa Rajmondom Hilom, saksofonistom u bendu, a na veliko iznenađenje nje same, osetaje u drugom stanju i kasnije rađa svoje prvo dete. S obzirom da je odlučila da rodi dete, majka je izbacuje iz kuće zajedno sa njenim sinom Krejgom, nakon čega odlazi kod Ajka.

Postaje prvi vokal benda, te zajedno sa Ajkom nastupa u brojnim telefizijskim muzičkim emisijama. Njih dvoje su snimili veliki broj pesama, a neke od najpoznatijih su: “A Fool in love“; “It’s Gonna Work Out Fine“; kao i “Honky Tonk Woman“.

Dve godine kasnije odlučuju da svoju vezu krunišu brakom, veoma brzo dobijaju svoje prvo zajedničko dete, sina Ronalda, Anino drugo, a Ajkovo treće dete.

Kako se Ajk uplašio da će ga Ana napustiti i započeti svoju zajedničku karijeru pod imenom koje joj je on dodelio, predložio joj je da ime promeni u Tina, što je ona i učinila. Njih dvoje otpočinju saradnju sa poznatim producentom Filom Spektorom, čime menjaju pravac svoje muzike, te drugom polovinom šezdesetih i tokom sedamdesetih godina prošlog veka, nastupaju kao predgrupa brojnim zvezdama pop/ soul muzike, od kojih je najpoznatija  grupa “Rolling Stones“.

Njihova dva velika hita “Proud Mary“ i “Nutbush City Limits“ obeležili su period ovog muzičkog pravca.

Krajem šezdesetih godina prekida trudnoću nakon što je saznala da njena i Ajkova prijateljica čeka njegvo dete. Ajk je postajao sve nasilniji mimo scene, dok je na sceni par izgledao sjajno.

Dugo je trpela nasilje nad sobom, prekipilo joj je kada je jedne noći, dok su putovali ka Dalasu, u oviru zajedničke turneje, Ajk pretukao tako da je jedva ostala živa. Sa svega 36 centi u svom džepu pobegla je od njega u obližnji motel iz kog je zvala svog advokata, uz pomoć kog je uspela da odleti za Los Anđeles.

Nakon razvoda sa Ajkom, jedno vreme je čistila stanove kako bi imala od čega da živi, s obzirom da je on svu decu poslao njoj.

Nakon nekog vremena dobija ponudu da sa grupom Who glumi u rok operi Tommy, koja je postigla ogroman uspeh.

Pesma “Lets Stay“ uspela je da se probije među deset najslušanijih na prostorima Velike Britanije. Izlazii album “Private Dancer“, koji je prodat u 11 miliona primeraka, a na kom se izdvaja numera “What’s Love Got To Do With It“.

Dobija ulogu u filmu “Mad Max beyond Thunderdome“ iz 1985. godine u kome peva numeru “We Don’t Need Another Hero“, koja je i dan- danas jedna od njenih najvećih hitova. Sa singlom “We Are The World“ dala je značajan doprinos kada je u pitanju humanitarna akcija koje su sprovele Sjedinjene Američke Države, a zajedno sa njom u pesmi su učestvovale i druge velike zvezde.

Tina najveći uspeh postiže osamdesetih godina kada izdaje albume: “Break Every Rule“ i “Foreign Affair“, sa kojih su se proslavile mnoge pesme od kojih i dan- danas najveći hit “Simply the Best“.

1995.godine za popularni film o Džejm Bondu snimila je pesmu “Goldeneye“, koja je postala veliki hit.

1997.godine upoznaje ljubav svog života, šesnaest godina mlađeg Ervina Baha, sa kojim je sve do 2013. godine živela u vanbračnoj zajednici, a te 2013. godine su svoju ljubav krunisali brakom.

Na njihovom venčanju našli su se samo bliski prijatelji, a Tina je 2018. godine objavila momorijal pod nazivom “Tina Turner: My Love Story“ u kom je opisala detaljno svoj život i sve neprilike kroz koje je prošla, kako tokom detinjstva, tako i tokom svog prvog braka .Takođe je pisala o Ervinu i njihovom životu, za koga smatra da je savršen partner za nju.

Samo tri nedelje nakon njihovog venčanja doživela je srčani udar, nakon kog jedno vreme nije mogla da hoda, a takođe, boluje od hipertenzije.

Danas srećno živi sa Ervinom, sa kojim uživa u zajedničkom životu i putovanjima.

Ime i Prezime: rođena Ana Mej Bulok, udata Tarner, kasnije ime menja u Tina

Datum i mesto rođenja: 26. novembar 1939. godine, Natbuš

Zanimanje: pevačica

Visina: 163 cm

Težina: 58 kg

Sponzorisano:

Loading...
loading...