Muzičari

Verica Šerifović – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Verica Šerifović je jedna od najpoznatijih pevačica narodne, folk i romske muzike na našoj sceni, te je i majka pop zvezde Marije Šerifović, i u nastavku teksta će biti nešto više reči i o muzičkoj karijeri kao i o privatnom životu oive vrsne estradne umetnice.

Verica Šerifović – biografija

Popularna pevačica Verica Šerifović je rođena u Kragujevcu, 12. septembra 1963. godine, od oca Vojislava i majke Gordane, a gde je imala srećno i bezbrižno dfetinjstvo, i gde je završila najzad i osnovnu školu i Prvu kragujevačku gimnaziju, i smatra se da je početak njene karijere zvanično ta 1988. godina, kada je i izdala svoj prvi album pod nazivom „Možda postoji neko“.

Manje je poznato da Verica Šerifović ima i tri godine starijeg brata Milutina, i često ističe da je zahvalna roditeljima jer su nbili strogi koliko je to bilo neophodno i što su je naučili pravim vrednostima, koje je ona prenela i na svoju ćerku.

Verica Šerifović ne krije da je odrastala u harmoničnoj porodici, te da je uz svog oca u radionici koju je imao u dvorištu naučila da barata alatom i znala je tačno za šta koji od njih služi, te da je uz majku zavolela da kuva i sprema kolače, i ističe da je već sa deset godina bila poznata kao devojčica koja pravi najbolje vanilice u komšiluku.

Kako i sama često ističe, pored ljubavi prema muzici i talenta koji je nasledila od svoje bake po majci koja se zvala Šanka, te koju nije upoznala jer je ona nastradala sa svojih trideset godina, Verica Šerifović ima i još jednu veliku strast a to je poslastičarstvo, te je sa ćerkom Marijom jedno vreme u Beogradu imala i poslastičarnicu „MaraVera“, a najdraži su joj poklon kaže sama diva kulinarske kecelje, posebno jedna koja ima ispisano njeno ime i koju joj je ćerka Marija kupila u Veroni.

Verica Šerifović je poznata po brojnim hitovima kakve su numere „Ne dam bolu da me sloni“; kao i „Pepeljuga“; „Po koji put da ti verujem“; „Ako treba mogu to“; „Loša godina“; „Sa tobom ponovo“, i smatra se jednom od najkompletnijih vokalnih umetnica koja ima izvanredan raspon glasa i talenat da peva podjednako dobro i narodne i romske pesem, kao i džez repertoar.

Naime, kada je još bila vrlo mlada, Verica Šerifović je slušala tadašnje velike hitove Ele Ficdžerald, Arete Frenklin, Frenka Sinatre, Širli Bejsi, Bili Holidej i Sare Von, te se trudila da „upija“ svaki ton i imitirala ih je koliko je mogla tadašnjim glasom deteta.

Popularna pevačica Verica Šerifović iza sebe ima dva braka, kada se 1982. godine udala najpre za tadašnjeg bubnjara grupe „Žaoke“, Rajka Šerifovića sa kojim je i dobila ćerku Mariju, a od koga se razvela 2003. godine.

Godinu dana nakon razvoda, 2004. godine se Verica Šerifović udala za čuvenog kompozitora Miću Nikolića, ali se nakon tri godine braka pevačica sporazumno razišla sa svojim drugim mužem, sa kojim je ostala u prijateljskim odnosima.

Muzička karijera Verice Šerifović

Kako je sama pevačica Verica Šerifović istakla, ona je počela da peva veoma rano, još dok je išla u srednju školu, kada je njen rođak koji je svirao u popularnom bendu „Žaoke“, pozvao mladu Veru da se bendu priključi kao pevačica, i ona je tada morala da napusti dalje školovanje, jer je sa grupom išla na brojna gostovanja i nasrtupe po zemlji i kako pevačica kaže, njeni se profesori nisu ljutili, te je školu uspela da završi vanredno.

Pevačica je bila zadovoljna kako se snašla i kako je bila prihvaćena u bendu, a znala je i tehnike i pevanja i disanja, koje je uspela da savlada uspešno u muzičkoj školi, u kojoj je kako kaže njen profesor smatrao da ona ima sve predispozicije da postane operska pevačica, ali kada je izjavila da želi da peva zabavnu i starogradsku muziku, on joj je iskreno rekao da je za to već dovoljno talentovana i da nema potrebe da se gubi vreme u muzičkoj školi na dodatne časove pevanja.

Verica Šerifović i danas ističe da joj je najlepše bilo na samom početku muzičke karijere, kada je pevala romske, starogradske pesme, šansone, šlagere i romanse, te da se nikada nije oblačila niti neprimereno ni provoklativno, i da nije imala za sve vreme svoje bogate karijere ni jednu neprijatnost na nastupima, i da su svi cenili njen pevački talenat, jer se nikada izgledom nije posebno isticala.

Svoj prvi solo album je Verica Šerifović snimila 1988. godine pod nazivom „Možda postoji neko“, a potom je 1991. godine izašao i njen drugi album „Mi smo srećan par“, i tada je pevačica nastupala na slavljima i u zemlji i u svetu, i imala je dobru karijeru i vernu publiku, ali je malo ko zaista i znao za nju sve dok se nije pojavila u jednoj TV emisiji, kada je sa pokojnim Šabanom Šaulićem, promovisala duetsku pesmu „Lutao sam dosta“.

Naime, legendarni pevač je pozvao Vericu Šerifović da sa njim nastupi u TV emisiji na „Pinku“, te je ona tada sedela i ljudi nkoji su navikli da pevačice budu oskudno odevene i da „đipaju“ po sceni, pomislili su da je Verica nepokretna, i kako sada sama pevačica kaže, zvali su u emisiju i nudili pomnoć u novcu kako bi ona platila terapije ako joj je to potrebno, čemu se i danas rado smeje kada se tog vremena seti.

Do danas je Verica Šerifović snimila albume – „Ako ima Boga“ (iz 1993. godine); „Verica Šerifović“ (iz 1996. godine); „Vol. 7“ (iz 1997. godine); „Sa tobom ponovo“ (iz 1998. godine); „Ciganska snaja“ (iz 2001. godine); „Veruješ li“ (iz 2005. godine); „I to će proći“ (iz 2006. godine) i album „Ti mi uvek trebaš“ (iz 2008. godine),a kako sama pevačica ističe, njoj je najdraži trostruki album sa tamburaškim orkestrom, koji je snimljen 2012. godine pod nazivom „Ako treba, mogu to“.

Poznata pevačica Verica Šerifović ističe da na svojim nastupima peva isključivo svoje pesme, te da od posla pevača može da se živbi pristojno, ali da je potrebno puno rada i truda, kao i velikih odricanja, kako bi se izgradila jedna kvalitetna karijera kakvu ona iza sebe ima, te da se trudila da tome nauči svoju ćerku Mariju Šerifović, koja ima neosporni talenat na svoju majku.

Privatni život Verice Šerifović

Mada Verica Šerifović nije imala puno vremena da izlazi i da se provodi, ipak je pronašla ljubav u bubnjaru grupe „Žaoke“, Rajku Šerifoviću, za koga se udala 1982. godine, kada je imala svega osamnaest godina, i sa kojim je dve godine kasnije 1984. godine dobila ćerku Mariju Šerifović.

Sa Rajkom je Verica Šerifović imala veoma težak brak, koji nje okončan dve decenije kasnije, ali kako sama kaže sa njegovim roditeljima je uvek imala divan odnos, te je njena svekrva Lepa bila pevačica, a svekar Emin koji je bio harmonikaš, je bio direktni potomak Šerifa Šerifovića, koji je poznat kao vlasnik kafane „Belo jagnje“, u kojoj je pevala i igrala ciganka Koštana, koja je i opisana u delu Bore Stankovića.

Kako pevačica Verica Šerifović kaže, svekar ju je naučio da peva romske i starogradske pesme i uvek ju je jurtrom budio zvuk harmonike i miris kafe i to su lepi trenuci kojih se seća iz braka sa Rajkom, a kada se rodila ćerka Marija, ona je karijeru stavila u zapećak, jer nije želela da peva puno radno vreme, kako bi imala vremena da se posveti ulozi majke.

Razvod braka sa poznatim Rajkom Šerifovićem, usledio je 2003. godine, a Verica Šerifović se naredne 2004. godine u restoranu „Jezero“ udala za kompozitora Miću Nikolića, i kako kaže tada je imala pravu veliku svadbu, udala se u beloj venčanici i među njenim gostima je bilo praktično pola estrade.

Kako je u to vreme Verica Šerifović sa ćerkom Marijom živela u Beogradu, te je i njena ćertka počinjala pevačku karijeru, Verica je strahovala kako će Marija da prihvati njen drugi brak, te je bila presrećna kada je sve bilo u najboljem redu, i kada je imala svu ćerkinu podršku.

Međutim, ni drugi brak popularne pevačice nije potrajao i ona se sporazumno razvela 2007. godine i od drugog muža, ali je sa njim i danas u odličnim odnosima, kao i sama Marija koja ga smatra pravim ocem koga nikada kao da pre toga nije ni imala.

Danas je Verica Šerifović posvećena najviše ćerki Mariji, koju često prati na nastupima i velikim koncertima, i tako je bilo i 2007. godine kada je ona pobedila u Heklsinkiju sa čuvenom pesmom „Molitva“ na „Pesmi Evrovizije“, te Verica Šerifović kaže da je ćerku naterala da se pre nastupa pomoli, pa i da popije malo „svete vodice“ koja je doneta specijalno iz manastira Ostrog.

Ime i Prezime: Verica Šerifović

Nadimak: Vera

Datum i mesto rođenja: 12. septembar 1963. godine, Kragujevac, Srbija

Zanimanje: pevačica narodne, romske i folk muzike

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/OfficialVerica/

Instagram: https://www.instagram.com/vericaserifovicofficial/

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...