Muzičari

Ljupka Dimitrovska – Biografija

Ljupka Dimitrovska bila je jedna od najpoznatijih pevačica na prostoru Makedonija- Hrvatska, sve dok njenu dugogodišnju karijeru nije prekinula teška bolest.

Srećno je živela sa suprugom Nikicom Kalogjerom sve do njegove smrti. Za početak ćemo reći nešto o njenoj biografiji…

Ljupka Dimitrovska- Biografija

Poznata hravatsko- makedonska pevačica rođena je u Skoplju 25. jula 1946. godine. Pre nego što je uspela da se proslavi na pevačkoj sceni i stane rame uz rame sa najvećim zvezdama svog vremena, Ljupka je bila student.

Ova mlada i lepa pevačica u drugoj polovini prošlog veka, tačnije krajem 1960- ih godina, u želji za ostvarenjem svog sna, došla je u Zagreb.

Decenijama unazad poznato je da je Makedonija zemlja prepuna talentovanih ljudi, naročito kada je muzička scena u pitanju, podsetimo se da je Toše Proeski takođe poreklom iz Makedonije.

Ljupka je vrhunac svoje popularnosti dostigla 70- ih i 80- ih godina prošlog veka, kada je bila i ostala svakako jedna od najpopularnijih pevačica zabavne muzike kao i šlagera na prostorima bivše Jugoslavije.

Upravo pesmu pod nazivom “Čibu čiba“ je bila ta koja ju je izdigla, autor ove pesme bio je niko drugi nego njen suprug, takođe jedan on najteletovanijih kompozitora na prostoru bivše Jugoslavije.

Ova pesma je izazvala veliku pažnju javnosti i sjajno je prihvaćena od strane publike, o čemu govori činjenica da je davne 1970. godine bila prodata u čak 23 evropske zemlje, kao i to da je prepevana na upravo 23 jezika.

Zbog ovoga je njen suprug Niklica Kalogjera primio nagradu “Champion de Midem“ na sajmu diskografije.

Nešto više o karijeri Ljupke Dimitrovske i njenim najvećim hitovima

Zaista je teško naći reči kojima bismo mogli da opišemo uspeh koji je za vreme svog života uspela da postigne Ljupka Dimitrovska. Ova izuzetno talenotovana pevačica uspela je da objavi čak devet albuma u bivšoj Jugoslaviji.

Njen prvi album je objavljen 1975. godine pod nazivom “Ljupka“, nakon kog je njen uspeh bio sve veći. Na Jugoviziji se pojavila sa pesmom “Bay, bay“ koja je postigla veliki uspeh, donevši Ljupki Dimitrovskoj 6. mesto.

Ostaće zauvek upamćena po pesmama: “Ćibu, ćiba“ iz 1969. godine; “Ja ga hoću, a on mene neće“ iz 1976. godine; “Godine nisu važne“; “Ljutiće se moja majka“ iz 1975. godine; “Ta tvoja barka mala“ iz 1978. godine; “Nema više ljubavi“, kao i mnoge druge.

Na području šlageristike zabeležila je veliki uspeh tokom 1970- ih i 1980- ih ne samo na području bivše Jugoslavije, već i u inostranstvu, najviše u Čehoslovačkoj, Grčkoj, Nemačkoj demokratskoj republici, Francuskoj i drugim.

Najveći deo svojih hitova ostvarila je upravo u duetu sa Ivicom Šerfezijem, koji je takođe bio jedan od najpoznatijih kantautora i pevača zabavne muzike na hrvatskoj sceni. Nažalost nikada nije održana zakazana jesenjska turneja po nemačkim gradovima sa Ljupkom Dimitrovskom, jer ju je prekinula njegova smrt.

Privatan život Ljupke Dimitrovske

Ljupka Dimitrovska se kao veoma mlada udala, sa svega 22 godine odlučila je da zakorači u bračne vode zajedno sa svojim suprugom, ujedno i veoma talentovanim kompozitorom, Nikicom Kalogjeraom.

Njen suprug Nikica Kalogjera je bio svakako jedno od najvećih imena koje se pojavilo na prostorima bivše Jugoslavije, ujedno jedan od zaštitnih znakova Splitskog festivala (Festival zabavne glazbe Split) koji ima veoma dugu tradiciju, on se održava već pola veka svakog leta u Splitu.

Poznato je da je ovaj talentovan kompozitor autor preko 500 kompozicija, kao i verovatno još većeg broja obrada i aranžmana, na međunarodnim festivalima bio je nagrađivan čak 30 puta.

Sa suprugom je bila u srećnom braku, punom podrške i razumevanja, od 1968. godine pa sve do njegove smrti koja joj je zadala ogromnu tugu 2006. godine.

Poznato je da Ljupka Dimitrovska ima ćerku Niku iz braka sa Nikicom, koja je kako se zna lekar po struci.

Sve do svoje smrti radila je i živela u Zagrebu, a njen odlazak je ostavio mnoge njene kolege u neverici. Umrla je 3. oktobra 2016. godine u Zagrebu, a mnoge kolege za nju imaju samo reči hvale, kažu da je bila divna i da je ostavila zaista veliki pečat na našoj muzičkoj sceni. Radojka Šverko je rekla da je Ljupka Dimitrovska u braku sa svojim suprugom Nikicom Kalogjeraom postigla zaista veliki uspeh, ona je dodala da je Ljupka veoma držala do svoje privatnosti, te da je viđala samo tokom festivala.

Kaže da je ona bila distancirana od svih kolega, te da je malo ko mogao privatno da provodi vreme sa njom.

Život nije mnogo mazio ovu muzičku divu, nakon smrti supruga Nikice Kalogjera, Ljupka Dimitrovska je ostala bez majke i bez svoje sestre, što je veoma teško podnela.

Nakon svoje smrti, iza sebe je ostavila ćerku Niku koju je, kako smo rekli, dobila iz braka sa Nikicom Kalogjeraom.

Ime i prezime: Ljupka Dimitrovska

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: 25. jul 1946. godine, Skoplje

Datum i mesto smrti: 3. oktobar 2016. godine, Zagreb

Zanimanje: pevačica zabavne muzike

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...