Muzičari

Silvana Armenulić – Biografija

Silvana Armenulić važi za našu nekadašnju zvezdu narodne muzike, koja je svojim talentom i lepotom plenila na prostorima nekadašnje Jugoslavije.

Neki od njenih najvećih hitova su: “Šta će mi život“; “Rane moje“; kao i “Nad izvorom vrba nadnela“.

Na veliku žalost, ova prelepa pevačica je izgubila svoj život davne 1976. godine, u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd- Niš.

Prilikom ove nezgode, pored nje su nastradali i njena sestra Mirjana Barjaktarević, kao i Rade Jašarević, tadašnji violinista i šef Narodnog orkestra RTB-a.

Silvana Armenulić – Biografija

Prelepa Zilha Barjakterević, poznatija kao Silvana Armenulić, rođena je 18. maja 1939. godine, u Bosni i Hercegovini, u mestu Doboj.

Silvanin otac Mehmed Barjaktarević, bio je veoma poznat i uvažen poslastičar.

Kako je već pomenuto, Silvana nije bila jedinica, imala je sestru Marijanu Bajraktarević.

Za vreme pohađanja osnovne škole, 1947. godine, Silvana je počela da svira jedan specifičan instrument, mandolinu. Za vreme vežbanja na ovom instrumentu, shvatila je da je muzika njena najveća ljubav, te da je to jedino čime želi da se bavi.

Kada je imala svega šesnaest godina odlučila je da se preseli iz mesta Doboj u Sarajevo kod svoje tetke, kako bi radila na svojoj muzičkoj karijeri. Prvo je promenila svoje ime Zilha u Silvana, za ovo ime se odlučila zbog svoje omiljene glumice Silvane Mangano, koja ja po poreklu italijanka, a koju je ona mnogo volela.

Sa svoje 22 godine, 1961. godine, udala se za Radmila Armenulića, tadašnjeg poznatog tenisera. Par je veoma brzo dobio svoje prvo dete, ćerku koju su nazvali Gordana.

Nažalost, njihova ćerka jedinica ostaje bez svoje majke kada je imala svega dvanaest godine, 1976. godine, naime, Silvana gubi svoj život po povratku sa svog koncerta koji je održala u Aleksandrovcu.

Muzička karijera Silvane Armenulić

Kao što je pomenuto, kada je imala šesnaest godina, Silvana se preselila za Sarajevo kako bi započela svoju muziču karijeru. Na početku je pevala sevdalinke, međutim nije čekala dugo da je neko zapazi. Tadašnji PGP RTB ju je zapazio i pozvao da pod njegovim pokroviteljstvom snimi veliki broj ovih pesama, naravno u svojoj interpretaciji.

Tokom osnovne i srednje škole pojavljivala se na velikom broju priredbi i školskih festivala, na kojima je ređala uspehe.

Na poznatom muzičkom festivalu “Ilidža“ koji se održava u Sarajevu, Silvana je sa šesnaest godina bila primećena od strane harmonikaša Ismeta Alajbegovića Šerba, tadašnjeg velikog muzičkog imena.

Ismet joj je ponudio da nastupa u njegovom orkestru, naravno uz pristanak njenih roditelja, s obzirom da je u to vreme bila maloletna.

Za vreme kada je bila u orkestru Ismeta Alajbegovića Šerba, Silvana je pevala u kafani “Topola“, ali je ubrzo napustila njegov orkestar i prešla u drugi sa kojim je počela da nastupa u prestižnom hotelu “Bristol“ u Beogradu.

Nastupala je sa orkestrom Jovice Marinovića, u kom se, pored talentovane Silvane, nalazio Predrag Cune Gojković, koji važi za jednog od najvećih pevača svih vremena.

Krajem pedesetih godina prošlog veka, tačnije 1959. godine, Aca Stepić, koji je još ranije zapazio Silvanu, poziva je da nastupa u beogradskom hotelu “Grand“, u kom je upoznala svog muža, Radmila Armenulića, poznatog tenisera.

Silvana Armenulić svoju prvu ploču pod nazivom “Da li čujes dragi“, koju izdaje 1964. godine za muzičku kuću “Diskos“, a na kojoj su pored naslovne numere našle: “Povetarac Jutros se prikrao“; “Noći tamna“ i “Da li pamtiš zlato moje“.

1966.godine izdaje ploču “Bez tebe mi život pust i prazan“, na kom su se našle numere: “Bez tebe mi život pust i prazan“; “Zašto te nema da dođeš“; “Svake noći ja zaborav tražim“; kao i “Zašto ode da mi srce pati“.

U periodu od 1964. godine do njene smrti, 1976. godine, Silvana Armenulić je snimila brojne albume i singlove, kao i duetske pesme, najveću privženost publike dobile su: “Golube poleti“; “Da sam ptice“; “Šta će mi život“; “Ludujem za tobom“; “Ne sjećaj se više mene“; “Srce gori jer te voli“; “Otiš’o si bez pozdrava“, kao i mnoge druge.

Najpoznatije pesme koje je snimila tokom svoje pevačke karijere su: “Rane moje“; “Šta će mi život“; “Ciganine, ti što sviraš“; “Srce govori jer te voli“; “Nad izvorom vrba se nadnijela“; “Ludujem za tobom“; “Sama sam“; i “Dušo moja“.

Poznato je da je Silvanin dugogodišnji i veliki prijatelj bio, jedna od najvećih pevačkih zvezda, Toma Zdravković, koji je i napisao pesmu “Šta će mi život“.

Toma je pesmu napisao jedne večeri dok je sedeo u kafani, prvobitno ju je namenio sebi, ali je onda na Silvanino insistiranje pesmu dao nju, koja ju je ubrzo otpevla i snimila.

Ovu pesmu koja je obeležila njenu karijeru predstavila je u brojnim emisijama, kao i u TV seriji “Ljubav na seoski način“, gde je sama Silvana imala ulogu pevačice.

Snimila je sledeće duetske pesme, među kojima su najpoznatije: “Gde si da si, moj golube“ i “Kad u jesen lišće žuti“ koju je snimila sa Predragom Cunetom Gojkovićem; “Ima dana“, “A što ti je, mila kćeri“ i “Jelek raskopčan“ sa Aleksandrom Trandafilovićem; “Život teče“ i “Sve bilo je muzika“ sa Arsenom Dedićem; sa Slavkom Perovićem snimila je sledeće numere “Kada smo se sreli prvi put“; “Krčmarice, daj mi vina“; “Katerina“; kao i “Dođi, neznako draga“.

Tokom svog života pojavila se u nekoliko serija i filmova: “Koncert za komšije“; “Građani sela Luga“; “Saniteks“; “Ljubav na seoski način“; “Lov na jelene“; i “Milorade, kam bek“.

Privatni život Silvane Armenulić

Silvana je zajedno sa svojom porodicom živela u velikom siromaštvu, s obzirom da je bila jedno od desetoro dece, te je bilo veoma teško svakom detetu pružiti odgovarajuće uslove za život. Tokom detinjstva obolela je od difterije, od koje umalo da nije izgubila život. Lekari su uspeli da je izleče, ali njen brat Hajrudin nije imao sreće, umro je sa svega petnaest godina nakon ujeda besnog psa.

Za pomenutog tenisera Radmila Armenulića udala se 26. oktobra 1961. godine, da bi tri godine kasnije dobili dete, ćerku Gordanu.

1973.godine doživela je saobraćajnu nezgodu, u kojoj je bila blizu gubitka svog života. Nakon ove nezgode njeni prijatelji su rekli da se ona potpuno promenila, da je postala isuviše nepristupačna i tiha, kao i da je počela da se zanima za magiju i proricanje sudbine.

Tri godine kasnije u Bugarskoj se upoznala sa čuvenom porodicom Vangom, nekon jednog od nastupa.

Iste godine, nekoliko meseci nakon razgovora sa proročicom Vangom, Silvana je preminula.

10.oktobra 1976. godine kada se vraćala sa nastupa u Aleksandrovcu doživela je saobraćajnu nesreću u mestu Kolari kod Smedereva, prilikom koje je izgubila život, zajedno sa Radetom Jašarevićem, koji je u to vreme bio za volanom, kao i njenom rođenom sestrom Mirjanom Barjaktarević.

Kako je ovo bio veliki gubitak za članove njene porodice i same muzičke scene u tadašnjoj Jugoslaviji, veliki broj ožalošćenih fanova i drugih estradnih umetnika došlo je na sahranu da oda počast Silvani. Priča se da je 30 000 ljudi prisustvovalo njenoj sahrani, ali da se tadašnji TV RTB nije ni udostojio da obavesti o smrti prelepe pevačice, već samo o smrti Radeta Jašerevića.

Njenu sestru i nju niko nije pomenuo, niti je iko iz navedene kuće prisustvovao ovoj veličanstvenoj sahrani.

Ime i Prezime: Silvana Armenulić, rođena Zilha Barjaktarević

Datum i mesto rođenja: 18. maj 1939. godine, u Doboju, Bosni i Hercegovini

Datum i mesto smrti: 10. oktobar 1976. godine, Kolari kod Smedereva

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...