Muzičari

Doris Dragović – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Poznata hrvatska pevačica pop muzike, Doris Dragović, proslavila se širom regiona pesmama „Marija Magdalena“, „Robujem“; „Malo mi za sriću triba“, a bila je i predstavnica Jugoslavije na festivalu „Pesma Evrovizije“ 1986. godine, sa pesmom „Željo moja“, te je kasnije predstavljala i Hrvatsku na pomenutom muzičkom takmičenju, 1999. godine sa numerom „Marija Magdalena“, kada je zauzela odlično četvrto mesto.

Danas se pevačica povukla iz muzike, te veoma retko nastupa, a u hrvatskim medijima se kao pak i glavni razlog propasti njene muzičke karijere navode razni skandali, te u koje je Doris Dragović bila navodno tokom godina bavljenja pevanjem i umešana.

Doris Dragović – biografija

Poznata hrvatska kantautorka je rođena kao Dorotea Dragović u Splitu, 16. aprila 1961. godine, te je od malena dobila nadimak Doris, koji je kasnije uzela kao svoje umetničko ime.

Pevačica je svoju pevačku karijeru počela 1981. godine u bendu „More“, ali je pak u toj grupi ostala do 1986. godine, kada je odlučila da počne svoju solo muzičku karijeru, koja je aktivno trajala sve do 2016. godine, odnosno punih trideset godina, kada je pevačica počela sve ređe da nastupa i posvetila se mirnijem životu sa suprugom.

Naime, 1990. godine se pevačica udala za nekadašnjeg poznatog vaterpolistu Maria Budimira, a koga je upoznala na jednoj plaži u Splitu godinu dana ranije, te je tada shvatila da je to bila ljubav na prvi pogled.

Inače je manje poznato da je rođaka Doris Dragović, poznata splitska balerina Ana Roje, jer je njena baka sa majčine strane Anina rođena sestra.

Privatni život Doris Dragović i svi skandali koji su značajno uticali na njenu karijeru

Kako je napomenuto, Doris Dragović je skoro pune tri decenije u braku sa Mariom Budimrom, poznatim splitskim vaterpolistom, te je uvek i sama isticala da joj je on svih godina dok se bavila muzikom bio bezrezervna podrška, i pružao joj utehu i nadu u najtežim trenucima, te pomogao da istraje i kada je htela od svega da odustane.

Doris smatra da svako bira način na koji želi da gradi svoj život i na koji želi da posmatra svet oko sebe, te ona ističe da je sasvim srećna i ispunjena žena, i povremeno nastupa, ali od 2016. godine, kada se na velika vrata koncertom vratila na scenu, te i izdala kompilaciju hitova koje je u Spaladium Areni otpebala uživo na koncertu iste godine, sve se ređe može i videti u medijima i čuti na nastupima.

Pevačica je sa nizom skandala počela svesno, već 1999. godine, kada je posle osvojenog četvrtog mesta na „Pesmi Evrovizije“ u Izraelu, u rodnoj Hrvatskoj bila na „počasnoj straži“ uz odar tada preminulog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, kao članica partije HDZ.

Problem je nastao upravo iz razloga što je u Hrvatskoj Doris javno izražavala tugu zbog smrti kako je rekla „oca domovine“, a u isto vreme je ugovarala gostovanja u Crnoj Gori, sa kojom je Hrvatska tada bila skoro pa u neprijateljskim odnosima pod skorom pretnjom da sukob preraste u ratne okolnosti.

Naime, Doris Dragović je sa tadašnjim predsednikom Crne Gore, Milom Đukanovićem, unapred dogovorila da za dosta pozamašnu sumu novca peva na dočeku Nove godine u luksuznom hotelu u Herceg Novom, za političku elitu te zemlje, te kada je ta informacija dospela u hrvatske medije, ona je napala novine koje su objavile članak i sve je demantovala, ističući da kao svaka druga pak i ponosna Hrvatica tuguje zbog smrti „voljenog predsednika“ Tuđmana.

Iste te 1999. godine, pojavila se informacija da će umesto u Herceg Novom i u Kotoru, Doris Dragović da peva u Igalu, te da joj je pripadnik mafijaškog kruga Stanko Subotić Cane, platio sumu od neverovatnih 120 hiljada evra, da peva na zabavi za tamošnje pripadnike političkih krugova kao i za razne potvrđene kriminalce i sumnjive društvene javne ličnosti, i ona je taj nastup i održala, sa time da su novinari iz Hrvatske bili izbačeni kada su pokušali da uđu na nastup.

Iako je prelepa pevcačica Doris Dragović, bila proglašena „kraljicom Torcide“, kada je 2000. godine otišla na utakmicu FK „Hajduk“, kada su je navijači Torcide vređali zbog nastupa u Crnoj Gori, te su je i gađali raznim predmetima, te je već tada otpočeo sunovrat njene karijere, i Doris je uplakana napustila stadion.

Iako se nekoliko meseci posle pomenutog skandala odlučila povući sa javne scene, Dorotea Doris Dragović je te iste 2000. godine odlučila da izda solo album „Lice“, ali je naslovna numera koju su za nju napisali Tonči Huljić i Vjekoslava Huljić, ubrzo postala predmet podsmeha, jer je bila praktično potpuni plagijat pesme Svetlane Cece Ražnatović, pod imenom „Drugarice“ (koju je ona otpevala sa grupom „Luna“ i koju je u originalu napisao Čeda Čvorak, frontmen grupe).

Sve to ne bi bilo pak ni toliko skandalozno, da se baš te iste 2000. godine u beogradskom hotelu „Interkontinental“ nije dogodilo i ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, koga je Doris Dragović od 1991. godine često sretala na svojim nastupima, i za koga se spekulisalo da je u nju bio zaljubljen te da je osamdesetih godina Arkan bio u vezi sa Doris Dragović, i da je zbog nje hteo da ostavi i svoju tadašnju suprugu Nataliju.

Naime, mada su Doris Dragović i Arkan krili da su u emotivnoj vezi, oni su često viđani zajedno u beogradskim klubovima „Mažestik“, „Trozubac“ i „Nanu“, te ju je Željko Ražnatović više puta i nagovarao da se preseli u Beograd, i kako njeni saradnici priznaju Doris je u Arkana bila ludo i potpuno zaljubljena kao prava tinejdžerka, a on je počeo da razmišlja o razvodu od svoje supruge.

Doris Dragović se danas, nakon svih skandala koji su je pratili, ali i neosporno uspešne muzičke karijere koju je za minulih 30 godina izgradila, posvetila porodici i veri, te je svake nedelje lepa pevačica prisutna na misi u crkvi Gospe od Zdravlja, u rodnom Splitu.

Muzička karijera Doris Dragović

Kada je poznata Hrvatska diva, Doris Dragović, započela 1981. godine svoju karijeru u pop grupi „More“, sa kojom je izdala dva albuma „Hajde da se mazimo“ (iz 1983. godine) i „Tigrica“ (iz 1985. godine, koji je proglašen za zlatni album te godine, zbog odličnog tiraža u kome je prodat) ona je imala relativno zapažen uspeh kao vokalni solista grupe, ali je odlučila da se 1986. godine povuče iz grupe i da počne pak solo karijeru.

Te 1986. godine, Doris Dragović je bila predstavnik Jugoslavije na festivalu „Pesma Evrovizije“ u Norveškoj, kada je sa pesmom „Željo moja“ zauzela 11. mesto, te je iste godine izdala i solo album „Željo moja“, koji je dostigao platinasti tiraž, i smatra se danas jednim od najboljih albuma u njenoj karijeri.

Naredne 1987. godine, Doris Dragović izdaje čak dva solo albuma „Tužna je noć“ (koji takođe postiže takozvani platinasti tiraž), kao i album „Tvoja u duši“ (koji prevazilazi sva očekivanja, i postaje „dijamantski album“ zabavne muzike te godine).

U narednom periodu, 1988. godine izlazi solo album Doris Dragović „Pjevaj srce moje“ i 1989. godine album „Budi se dan“, i oba postižu „platinasti tiraž“, i pevačica ima karijeru na kojoj joj mogu pozavideti i svetske zvezde, te 1990. godine snima kompilaciju hitova, a koje je otpevala u razdoblju od 1986. do 1990. godine.

Posle pauze od dve godine u izdavanju albuma, 1992. godine Doris Dragović izdaje novi album „Dajem ti srce“, te 1993. godine album „Ispuni mi zadnju želju“, te 1995. godine i album „Baklje ivanjske“.

Naredne 1996. godine izlazi album sa pesmama uživo, pod nazivom „Rođendan u Zagrebu“, te 1997. godine i album „Živim po svom“, te i 1999. godine album „Krajem vijeka“, da bi kada je počeo pomenuti sunovrat njene karijere, došlo i do izlaska albuma „Lice“, koji je postao poznat po plagiranju Cecine pesme nego po kvalitetu ostalih numera.

U razdoblju od 2001. do 2016. godine (sa pauzom od osam godina koju je pevačica napravila u muzici, od 2001. do 2009. godine), Doris Dragović je snimila albume – „20 godina sa ljubavlju“ (iz 2001. godine, kao kompilacija njenih najlepših balada), te „Malo mi za sriću triba“ (iz 2002. godine); „The Platinum collection“ (iz 2007. godine, kao kompilacija najvećih hitova); te i „Ja vjerujem“ (iz 2009. godine), i kompilacije hitova i pesme sa nastupa uživo koje su izašle 2010.; 2014. i 2016. godine.

Doris Dragović je održala i nekoliko velikih koncerata u Hrvatskoj i u zemljama regiona, te je pevala i u Beogradu u „Kombank Areni“ (kada je doživela 2016. godine pravi fijasko, jer je bilo u publici samo 1500 ljudi, te je ona zaplakala na sceni i napustila binu), a tokom karijere je bila učesnica i preko 25 muzičkih festivala, te i dva puta pevala na „Pesmi Evrovizije“ i imala dobar plasman (1986. godine je bila 11. kao predstavnica Jugoslavije u Norveškoj; 1999. godine je zauzela 4. mesto kao predstavnica Hrvatske u Izraelu).

Ime i Prezime: Dorotea Doris Dragović

Nadimak: Doris; „kraljica Torcide“

Datum i mesto rođenja: 16. april 1961. godine, Split, Hrvatska

Zanimanje: pevačica zabavne muzike

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://sr-rs.facebook.com/dorisdragovic.sluzbenastranica/

Instagram: https://www.instagram.com/doris.dragovic/

Twitter: https://twitter.com/dorisdragovic

Sponzorisano:

Loading...
loading...