Muzičari

Mile Kitić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Mile Kitić je jedan od najpopularnijh folk pevača sa naših prostora, koji je svoju karijeru gradio dugi niz godina, ali je već decenijama njegova popularnost daleko veća u inostranstvu nego kod nas.

Mile Kitić – biografija

Poznati narodni i folk pevač je rođen 1. januara 1952. godine u mestu Donji Cerani, a u blizini Dervente u tadašnjoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, a njegovo pravo ime je Milojko Kitić, dok su mu roditelji Božo i Zorka Kitić, koji pored Mileta imaju i još dva sina i jednu ćerku.

Manje je poznato da su upravo iz istog dela SFRJ svojim poreklom neka od naših najpoznatijih muzičkih imena – Mitar Mirić; Nada Topčagić; Nedeljko Bajić Baja; Miloš Bojanić, te i Indira Radić.

Kao dečak od samo četri godine, Mile je uz svoju tamburicu počeo da peva razne dečije pesme i narodne šaljive numere, kojima su ga učili roditelji i susedi, a kada je krenuo u osnovnu školu, da je veliki pevački talenat, zapazio je Miletov učitelj Bogoljub Kaloperović, kome pevač i danas kaže duguje zahvalnost što ga je usmerio na pravi put i omogućio mu da radi i zarađuje od onoga što najviše i voli, a to je pevanje.

U Sarajevu je Mile Kitić upisao srednju Saobraćajno-tehničku školu koju je završio 1970. godine, a uporedo je trenirao fudbal i igrao za lokalni FK „Unis“ iz Vogošća.

Kao ljubitelj sporta, Mile Kitić se bavio u mladosti skijanjem i tenisom, koji igra aktivno od svoje dvedesete godine, te se i dan danas pevač amaterski bavi ovim sportskim disciplinama, a kada za to ima vremena od brojnih nastupa u inostranstvu.

Mile Kitić – muzička karijera koja traje preko četri i po decenije

Zvaničnim početkom muzičke karijere poznatog pevača, smatra se njegova pobeda na festivalu „Prvi glas Vogošća“ u Sarajevu, 1968. godine, a kada je pevač imao svega 16 godina, te je tada izveo popularnu numeru „U svijetu sam život ostavio“, koju i dan danas rado peva pred svojom publikom.

Mile Kitić se aktivno ipak bavi pevanjem od 1974. godine, a od tada je je sve do danas ostao vrlo aktivan na muzičkoj sceni, te je izdao preko 30 solo albuma, i ima veliki broj hitova, a činio je i tada popularnu „petorku Južnog vetra“, sa Sinanom Sakićem, Draganom Mirković, te Šemsom Suljaković i Kemalom Malovčićem.

Kao mlad pevač, Mile je učestvovao na brojnim muzičkim festivalima, ali ni on sam ne skriva da mu je najdraži festival „Ilidža“, na kome je učestvovao čak četri puta – 1977.; 1980.; 1982. kao i 1983. godine.

Javnosti je verovatno manje poznata činjenica da je Mile Kitić svoju muzičku karijeru započeo u grupi „Prinčevi“, i to kao bas gitarista i glavni vokal, sa kojima je svoju saradnju ostvario još kao učenik osnovne škole, te i sa kojima je zaradio prvi honorar 1975. godine, kada su nastupali na dočeku Nove godine u Vogošću.

Nakon tog perioda, Mile Kitić je pevao u grupi „Mlade Sarajlije, i to pre svega poznate numere Tome Zdravkovića i Šabana Šaulića i sa ovom takozvanom „akademskom grupom“, koju su pak pretežno činili studenti, Mile Kitić je nastupao punih deset godina, sve dok nije postao pulen tada muzičkog giganta „Južni vetar“.

Prvi solo album Mile Kitić je snimio 1982. godine, pod nazivom „Moja slatka mala“, a na kome se našao i veliki muzički hit, pesma „Ako te budu pitali“, koju mu je poklonio tada veliki umetnik pevač i kompozitor Nazif Gljiva.

Već naredne 1983. godine, Mile Kitić izdaje i svoj drugi studijski album „Plavi jorgovan“, koji dobija status „platinaste ploče“, jer je prodat u neverovatno velikom tiražu za tadašnje vreme, a iako realno nije imao neke veće hitove među pesmama koje su se na njemu nalazile.

Iako je manje poznato, Mile je tada bio veoma cenjen kao kafanski pevač u Sarajevu, a koji je pak među prvima izvodio i grčke pesme, te pevao neke velike hitove narodne muzike, i bio je pohvaljen od tada velikih muzičkih imena, pevača Mikija Jevremovića i majstora sevdalinki Safeta Isovića.

Saradnja Mileta Kitića i „Južnog vetra“, započela je 1984. godine, a kako Mile i sam kaže, nije ni on svestan da li je bila presudna njegova pobeda na „Ilidži“, te1980. godine sa pesmim „Mala iz Novog Pazara“, ili je imao preporuku nekih velikih imena koja su čula kako izvodi grčke pesme na svojim nastupima u kafanama Sarajeva.

Upravo je 1984. godine, za „Južni vetar“, Mile Kitić i snimio svoj treći solistički album „Čaša ljubavi“, i naslovna numera je tada postala jedan od najvećih hitova narodne muzike, te Miletu i obezbedila da se uvrsti među velikane ove muzičke kuće, koja je tada okupljala velike zvezde.

Upravo se smatra da je pored Dragane Mirković i Indire Radić, Mile Kitić po broju hitova koje je imao, jedan od najznačajnijih pevača „Južnog vetra“.

Sa pomenutim „Južnim vetrom“, Mile Kitić je za vreme uzajamne saradnje snimio devet ploča, a neki od najvećih hitova su postale pesme – „Ja neću ljepšu“; „ Mogao sam biti car“; „Gledaj me u oči“; „Kockar“; „Sve karte na sto“; „Moj sokole“; „Vuk samotnjak“ i mnoge druge, ali je ipak sam Mile odlučio da 1995. godine napusti „Južni vetar“, te da počne solo karijeru, što se kasnije ipak pokazalo kao baš i prava odluka, jer se i muzička kuća raspala nekoliko godina kasnije.

U Beograd se Mile Kitić iz Sarajeva zahvaćenog ratnim dešavanjima, preselio pak devedesetih godina, te je otpočeo saradnju sa PGP RTS-om, za koji je snimio album „Ratnik za ljubav“, sa tada najvećim hitom, pesmom „Kraljica trotoara“, koja je na neki način do danas ostala Miletov zaštitni znak, a koju je napisao ni manje ni više nego poznati kompozitor Steva Simeunović za Đorđa Balaševića.

U još nečemu je Mile Kitić bio prvi, a to je njegov album za tada početničku „Grand produkciju“, te je on označen i kao „Mile 001“, jer je postao prvi pevač koji je izdao album za ovu kuću, pre svega jer je imao veliko poverenje u svog prijatelja Sašu Popovića.

Danas Mile Kitić aktivno radi u zemlji ali i dijaspori, snimio je hitove sa velikim brojem slavnih kolega (Acom Lukasom; Sašom Matićem; Zlatom Petrović; Gogom Sekulić, kao i dve pesme koje je snimio sa svojom suprugom Martom Savić), te i uživa u odmoru sa svojom ćerkom i sa suprugom, u raskošnoj vili koju ima u beogradskom naselju Bežanijska kosa.

Mile Kitić sasvim privatno

Iako je javnost upoznata sa činjenicom da je supruga Mileta Kitića pevačica Marta Savić, sa kojom ima ćerku Elenu Kitić, koja se takođe bavi muzikom, ali u sasvim drugom maniru od svojih slavnih roditelja, Mile se ženio jednom i pre Marte Savić.

Naime, kada je pevač imao samo 21 godinu, pre nego što je otišao na odsluženje vojnog roka, Mile se oženio sa izvesnom Bosiljkom, sa kojom je dobio i ćerku Sanju i sa kojom je živeo i radio u Americi sve do 1982. godine, a nakon što su se vratili, oni su se samo godinu dana kasnije i zvanično razveli.

Ćerka Mileta Kitića iz prvog braka, Sanja, danas je udata i živi u Nemačkoj, i majka je dve ćerke, od kojih jedna igra balet, a mlađa je pak „dedina slika i prilika“, te je odlučila da se kao on dalje i oproba u pevanju.

Današnju suprugu Martu Savić, Mile je upoznao na zajedničkom nastupu u Nemačkoj, i počeli su da se zabavljaju 1988. godine, te su bili u vezi punih devet godina, sve do 1997. godine, kada su i dobili naslednicu Elenu, te odlučili i da se venčaju.

U domu Kitića je sve apsolutno podređeno željama mlade Elene, koja je sama odlučila da se izbori za svoju karijeru pevačice, te snima albume u hip-hop žanru, a saradnju je ostvarila sa Stefanom Đurićem Rastom, i poznatim Džala Bratom i Buba Korelijem, koji su joj radili neke pesme koje treba da promoviše na albumu prvencu.

Mada mediji često spekulišu da je Mile neveran svojoj supruzi, te da često ima afere sa znatno mlađim devojkama, i dovođen je u vezu sa svojom nekadašnjom igračicom Sandrom Afrikom, koja je zahvaljujući njemu i postala poznata, bračni par se na takve napise novinara ne obazire već uživa u svojoj harmoniji i sreći.

Najnoviji singl poznatog pevača, koji je izašao pre nepunih mesec dana, je numera „Kuća kraj puta“, koju je on kako sam kaže posvetio svom rodnom kraju Donji Cerani, i koja pretenduje da postane veliki hit.

Ime i Prezime: Milojko Mile Kitić

Nadimak: Mile

Datum i mesto rođenja: 1. januar 1952. godine, Donji Cerani, Derventa, Bosna i Hercegovina, nekadašnja država SFRJ

Zanimanje: narodni i turbo-folk pevač

Visina: 173 cm

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/milekiticofficial

Instagram: https://www.instagram.com/mile.kitic.official/

Twitter: /

YouTube: https://www.youtube.com/user/KiticMileVIPPER

Sponzorisano:

Loading...
loading...