Muzičari

Beki Bekić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Poznati pevač narodne i folk muzike Beki Bekić, postao je poznat osamdesetih i devedesetih godina, da bi se potom praktično povukao sa muzičke scene, te se danas samo povremeno pak i pojavljuje na nekim gostovanjima, i u novogodišnjim i „Grand“ emisijama, ali on nastupa puno u inostranstvu gde je dosta tražen na svadbama i u većim diskotekama i u klubovima, a u delovima dijaspore gde živi veliki broj naših sunarodnika.

Pogledajmo u nastavku njegovu biografiju.

Beki Bekić – biografija

Poznati pevač je rođen kao Behljuj Behljuji, u mestu Gusinje u Crnoj Gori, dana 29. novembra 1961. godine, u nekadašnjoj FNR Jugoslaviji, i to baš na tadašnji „Dan republike“, koji se danas više i ne slavi.

Beki je svoje ime promenio u Beki Bekić, kada je odlučio da se pak počne baviti muzikom, te se njegovim aktivnim periodom kada je počeo profesionalno da peva smatra u suštini 1981. godine, kada je za kuću PGP RTS snimio svoju prvu singl ploču, sa dve singl numere „Lažno pismo“, te i „Odlazim na pusto ostrvo“.

Inače je manje poznato da je pevač Beki Bekić, pre nego što je postao slavan, u mladosti morao pak da radi razne teške fizičke poslove, a kako bi pomagao svojim roditeljima jer je bio jedno od ukupno dvanaestoro dece, te je još dok je pohađao osnovnu školu, radio neke lakše pooslove, a u toku srednje škole nije birao fizičke poslove, te je i u jednom periodu radio i na utovaru šljunka.

Iako se Bekijevi roditelji, a posebno otac, nikako nisu slagali da im sin postane pevač, Beki je za vreme studija u Beogradu, počeo da peva u restoranu „Radnički“, te je uprkos pokušaju da radi i studira u isto vreme, ipak odlučio da napusti školovanje, a tada je na njegove nastupe počeo baš redovno da dolazi tada već afirmisani pevač Šaban Šaulić.

Kako danas Beki ističe, upravo ga je Šaban Šaulić, sa kojim je i danas veliki prijatelj, ohrabrio u nameri da se bavi pevanjem jer je u njemu prepoznao talenat, te je takođe dobar prijatelj sa dosta kolega sa estrade, posebno sa Snežanom Đurišić.

Inače, Beki Bekić je u srećnom braku sa suprugom Nadom već skoro tri decenije, a ona je bila jedan od njegovih najvećih fanova, i uporno je dolazila na sve njegove nastupe, te ju je Beki i primetio posle četri godine, te su se nakon godinu dana veze i venčali, te imaju ćerku Emiliju.

Muzička karijera Bekija Bekića

Kako je napred i napomenuto, Beki Bekić je svoju muzičku karijeru započeo singl pločom 1981. godine, da bi na dalje snimio još i sledeće albume – 1985. godine album „Meni mala zamera“ (sa koga se kao hit posebno izdvojila pesma „Ti si me opila“); zatim je te 1986. godine izašao manje uspešan album „Ne zaboravi me“; 1987. godine Beki Bekić izdaje album „Joj, što volim muziku narodnu“; a potom 1989. godine izlazi jedan od njegovih najboljih albuma „Ali-pašin izvor“, na kome istoimena pesma postaje veliki hit.

U nastavku karijere, Beki Bekić 1991. godine snima album „Život je tamnica“, na kome je velika hit numera postala pesma „Ti i ja, srca dva“, a kada je naredne 1992. godine pevač odlučio da pak pređe u „ZAM“ produkciju, snimio je novi album „Možda te još volim“, koji se do sada smatra i njegovim najuspešnijim solo albumom, jer se na njemu našlo čak pet velikih hitova, i to pesme – „Marama šarena“; „Konja vrana i sat zlatni“; „Možda te još volim“; „Pomozi mi, majko“ i pesma „Imam jedno pitanje“.

Naredne 1993. godine je Beki Bekić snimio sledeći album „Šećeru moj“, te 1995. godine album „Prodavac samoće“, a 1997. godine i album „Zlatija“ i 1999. godine album „Rani me, rani“, na kojima su se kao hitovi izdvojile numere – „Kako decu da delimo“; „Sokolica“; „Otac“; „Uno, due, tre“; „Pomozite drugovi“; „Košulja mi pocepana“; „Zlatija“; „Čubura“; „Šećeru moj“ i pak mnoge druge pesme.

U periodu od 2000. do 2004. godine, poznati pevač Beki Bekić je napravio pauzu u svojoj tada i uzlaznoj muzičkoj karijeri, da bi već 2004. godine izdao album „Boja mastila“, na kome je njemu najveći hit postala upravo naslovna pesma, a potom je 2008. godine izdao i album „Veliko srce“, kao i albume iz 2012. godine „Tebi pjevam, oj Gusinje moje“, i 2013. godine pak i poslednji solo album „Crni dijamant“.

Kao kompozitor, Beki Bekić je uradio velike hitove za brojne poznate kolege kao što su Dragana Mirković; Snežana Babić Sneki; Šeki Turković; Zlata Petrović; Buba Miranović; Šaban Šaulić; te i Nino, ali posebno ističe saradnju sa Jelenom Karleušom, kojoj je za njen prvi album upravo pak Beki Bekić napisao i komponovao hit numeru „Da mi nisi drag“.

Privatni život Bekija Bekića

Iako se poznati pevač previše ne eksponira u medijima, poznato je da je već 27 godina u braku sa suprugom Nadom, sa kojom ima ćerku jedinicu Emiliju, koja se prošle godine i udala, a sam Beki koji nije nikada bio poznat po skandalima, omiljen je i kod svojih kolega i kod publike, jer je pak i uvek zračio posebnim šarmom i ostao prepoznatljiv po svom širokom osmehu.

Ime i Prezime: Beki Bekić (rođen kao Behljuj Behljuji)

Nadimak: Beki

Datum i mesto rođenja: 29. novembar 1961. godine, Gusinje, Crna Gora, nekadašnja FNR Jugoslavija

Zanimanje: narodni i folk pevač; kompozitor

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: https://www.instagram.com/bekibekic1961/

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...