Muzičari

Nada Mamula – Biografija

Smatra se da je Nada Mamula uz Zaima Imamovića bila jedan od najboljih jugoslovenskih interpretatora sevdalinki, te je iza sebe ostavila bogatu karijeru i traga u očuvanju folklora tadašpnje jugoslavije i njen glas i izvođenja najpoznatijih pesama iz ovog žanra se i danas pamte.

U nastavku teksta će biti nešto više reči o liku i delu ove popularne pevačice, kao i o nekim detaljima iz njenog privatnog života i bogate muzičke karijere.

Nada Mamula – biografija 

Nada Mamula je rođena u Beogradu u tadašnjoj Jugoslaviji kao Nada Vukićević od oca Miodraga koji je poreklom iz Aleksinca, i majke Smiljane koja je rodom iz Soko banje, 9. januara 1927. godine.

Još kao veoma mlada je počela da peva sevdalinke koje su joj obeležile karijeru i postala je jedna od pevačica koja je na tadašnjem „Radio Beogradu“ imala dve emisije poosvećene ovoj vrsti muzike koju je ona interpretirala.

Nakon što se udala za Nikolu Mamulu i prešla da živi u Sarajevo, nada je na audiciji za „Radio Sarajevo“ izvela tri poznate pesme „Gde si dušo, gde si rano“ (u originalu je izvodi Danica Obrenić); „Kad nedelja dođe“ (koju su u originalu pevale sestre Radulović) i „Sitna kiša rosila, tri me momka prosila“ (u originalnom izvođenju Veselinke Ivančević), Nada je primljena na „Radio Sarajevo“ i smatra se da je tada zvanično i započela njena bogata muzička karijera.

Do danas je na arhivskim snimcima radio Sarajeva; Radio Beograda i Radio Novi Sad ostalo preko 150 snimaka sevdalinki i narodnih pesama u izvedbi ove vrhunske umetnice.

Muzička karijera Nade Mamule 

U toku svog aktivnog bavljenja muzikom, što je period od 1946. pa sve do 2001. godine Nada Mamula je otpevala neke od najlepših narodnih pesma i sevdalinki, kojima je dala jedan svoj pečat i ostavila traga kao vrsni interpretator, a samo neke od numera iz bogatog opusa ove pevačice su – „Kad ja pođoh na Bembašu“; „Mene moja zaklinjala majka“; „Bosno moja“; „Mujo kuje konja po mjesecu“; „Omer beže“; „Negdje u daljine“; „Trepetiljka trepetala“; „U đul bašti“; „Na teferič došla nana“; „Ah meraka u večeri rane“; „Bere cura plav jorgovan“.

Nada Mamula je učestvovala na festivalu „Ilidža“ i to čak pet puta – sa pesmom „Još ove noći čaše nam dajte“ (1964. godine); „Srce moje zna samo za tugu „ (1965. godine); „Gdje si noćas, kada kiša pada“ (1968. godine); „Bolujem ti majko“ (1969. godine); „Sarajevo, mjesto najmilije“ (1973. godine), i jednom na muzičkom festivalu „Beogradski sabor“ sa pesmom „Na teferič pošla nana“ (1970. godine).

Nada je u toku karijere sarađivala sa brojnim kompozitorima i tekstopiscima, među kojima su najpoznatiji Dragiša Nedović i Rade Jovanović, te je za nju pisana muzika „sa dušom“ kako je ona na kraju krajeva svoje pesme i pevala do kraja života.

Prva sevdalinka koju je Nada Mamula otpevala kada je došla u Sarajevo i upoznala se sa ovom muzikom u koju se odmah zaljubila i koju je dočaravala svojim moćnim glasom koji je do danas ostao autentičan i neponovljiv, je bila kako je zabeleženo u arhivskim snimcima, numera „Ah meraka, u večeri rane“.

Iako je najviše pevala sevdalinke, i na taj način negovala narodni folklor i tradiciju, za Nadu Mamulu su proslavljeni autori pisali i neke narodne i „novokomponovane pesme“, ali opet u duhu njenog mentaliteta, bez neke preterane sklonosti ka modernizaciji i komercijalizaciji muzike, kakva se sreće danas.

U toku svoje karijere Nada Mamula je snimila samo dva albuma, a ploče sa interpretacijama sevdalinki i narodnih pesama je snimala u Bugarskoj, Australiji, Americi i Holandiji.

Manje je poznata činjenica da je Nada Mamula zapravo prva snimila i otpevala poznatu pesmu „Kafu mi draga ispeci“, što je i zabeleženo na njenom albumu koji je snimljen u Americi, i tada se publika prvi put upoznala sa ovom prelepom numerom.

Za radijske arhive u Radio Beogradu; Sarajevu; Podgorici i Novom Sadu, je Nada Mamula snimila neke od najlepših pesama koje su poznate na području Crne Gore, Vojvodine, Srbije i Bosne i Hercegovine, koje su bile retke i koje so nje niko ranije nije ni snimao niti čuo da postoje.

Nada je od milja prozvana „kraljicom sevdaha“ i svojom pojavom je plenila gde god da se pojavi, pa je bila rado viđen gost u svim emisijama i na svakom okupljanju.

U bogatoj karijeri je Nada Mamula sarađivala sa tada velikim mimenima muzičke scene kakvi su Voja Trifunović sa „Radio Beograda“, zatim Vlastimir Pavlović Carevac sa kojim je snimila i svoj prvi album, te sa tamburaškim orkestrom Joze Penave i Makse Popova.

Takođe je Nada ostvarila saradnju i sa velikim muzičarima kakvi su Ismet Alajbegović Serb; Radojka i Tine Živković; Ljubiša Pavković; Jovicom i Ratomirom Petkovićem.

Kada je Nadi Mamuli preminuo suprug, ona je odlučila da se povuče sa scene, te je teško podnela takav gubitak i održala je jedan veliki oproštajni koncert u „Domi mladih“ u Sarajevu, te održala i jedan koncert u Kanadi i više nije želela da nastupa.

1995.godine je Nadi umrla i majka Smiljana i pevačica je do svoje smrti živela sama u stanu kako je sama govorila „od uspomena i sećanja na lepe dane i drage ljude“.

Nada je preminula u svom domu u oktobru 2011. godine, te je sahranjena na beogradskom Novom groblju uz ispraćaj najdražih i najbližih prijatelja koje je u životu stekla i koji su uz nju bili do zadnjeg trenutka.

Ime i Prezime: Nada Mamula (rođena Vukićević) 

Nadimak: „legenda sevdaha“; „kraljica sevdalinki“

Datum i mesto rođenja: 9. januar 1927. godine, Beograd, Jugoslavija

Datum i mesto smrti: 11. oktobar 2001. godine, Beograd, Srbija

Zanimanje: pevačica sevdalinki i narodna pevačica

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...