Blog

Maja Kocijančić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Maja Kocijančić je jedna od poznatih žena u sferi politike i diplomatije i ona je portparolka Evropske komisije za integracije i bavi se pitanjem odnosa Kosova i Srbije, odnosno direktno je uključena u pitanje pregovora Beograda i Prištine koje treba da ispoštuju obe strane i da tako bude ispoštovan čuveni Briselski sporazum.

Pogledajmo prvo njenu biografiju.

Maja Kocijančić – biografija

Popularna portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić se bavi pitanjima evrointegracija, na svetskom i lokalnom nivou, te je poznata i kao nekadašnja asradnica Federike Mogerini.

Ona često gostuje u medijima i stalno izražava zabrinutost oko pitanja Kosova i Srbije, te se baš i zalaže za iznalaženje mirnog rešenja, i posrednik je u pregovorima Beograda i prištine, koji na neki način i „odgovaraju“ Briselu.

Na zvaničnim stranicama i sajtovima žena u Evropskoj diplomatiji, ne mogu se naći biografski podaci o pomenutoj Maji Kocijančić, te ovo polje ostaje upražnjeno, iako je pak građanima naše zemlje lik ove dame dobro poznat kada god se pomene pregovor i priznavanje Kosova od strane zemalja koje su članice Evropske Unije.

Karijera Maje Kocijančić u politici 

Poznata kao portparolka šefice Evropske diplomatije Federike Mogerini, Maja Kocijančić često poziva na miri i uzdržanost u rešavanju diplomatskih i političkih pitanja, te smatra da je to jedini način da se u savremenom društvu dođe do nekih validnih rešenja.

Ona najčešće na pitanja koja imaju njdnu provocirajuću notu, ali na koja mora da odgovara ipak odgovara tako da je najpametnije da se sve strane ponašaju civilizovano i uzdržano i da sve neke nesporazume reše uvek mirnim i diplomatskim putem.

Kada je bilo aktuelno političko pitanje napada snaga ROSU na severu Kosova, Maja Kocijančić je od predstavnika srpske vlasti bila osuđena da je pozvala i srpske pripadnike koji su se branili na uzdržanost, kao da su oni napali sami sebe.

Naši predstavnici vlasti često navode da nekako ni nne može da se od predstavnika Evropske Unije ni očekuje neko konkretno rešenje o unutrašnjim poliotiočkim pitanjima, te da oni i ne treba da se mešaju u ono što im nije u opisu posla, ali moraju da budu posrednici u svemu,m i ne mare kom,e na takav način nanose štetu.

U štampanijm medijima i na televiziji je ime Maja Kocijančić dobro poznato, pre svega kada se pomenu stalna kršenja dogovora od strane neke evropske zemlje, a koja je ušla u teški i mučni proces takozvanih evrointegracija, i prema njenom mišljenju, najvažniji faktor da Srbija uđe u EU jeste da se poprave odnosi Prištine i Beograda, a naša vlast smatra ad takva izjava posredno znači da treba da se i od strane naše zemlje prizna nezavisnost Kosova i Metohije, koja i jeste glavni kamen spoticanja ulaska u EU koje se najavljuje kao potencijalno moguće već godinama unazad.

Naime, postoje određene stavke koje se tiču raznih oblasti društva i politike neke zemlje, koje ona treba da ispuni kako bi postala kandidat za članstvo u EU, a koje treba da prepoznaju i ipak i prihvate kao dobre sve one zemlje koje su trenutno aktuelne članice i da se tek tada proces uvede u razmatranje.

Kome politika nije najjasnija, tu su svakako česta prepucavanja vlasti u Srbiji i Prištini, te jasno stanje koje je vidljivo kada se pomene Briselski sporazum, i oko koga je najupućenija baš Maja Kocijančić koja treba da posreduje rešavanju problema i postizanju sporazuma, a kako bi Srbija postala ravnopravan kandidat za članstvio u EU.

Maja Kocijančić redovno ističe da EU prati dešavanja na relaciji Beograd-Priština, te da se ipak i svakako mora poštovati vladavina prava, i da ne postoji neko rešenje koje je drugačije i da se ni u kom smislu ne sme primeniti vojna ili politička sila, a što kosovske vlasti nastavljaju da rade i uz brojna upozorenja i opomene najviših instanci u EU (skraćenica za Evropsku Uniju, koja će biti upotrebljena u nastavku teksta).

Kada je u pitanju nedavno ubistvo političara Olivera Ivanovića, portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić je istakla da je EU osudila takav čin i da podržava rasvetljavanje tog zločina, te da je potrebno da se to nikada više ne ponovi.

Takođe je Maja Kocijančić navela da Kosovo direktno krši pravila kada uvodi carinu od 100% na uvoz robe iz Srbije, i na kraju krajeva izgleda kao da se po tom pitanju ne može učiniti ništa, te da su svi naporiu EU da se Prištinske vlasti urazume sasvim uzaludni i besmisleni.

CEFTA, kako je stalno Maja Kocijančić isticala, ne podržava da se na bilo koju robu i usluge nameću neke proizvoljne tarife, te je upozorila vlasti na Kosovu po tom pitanju.

Generalno se često u odgovorima na neke nesuglasice koje stalno postoje između Beograda i Prištine, može čuti da Maja Kocijančić „negoduje, upozorava, preporučuje“, te je generalno zaista svim običnim građanima njena uloga na političkoj sceni dosta nejasna, i pretpostavka je da njena uloga posrednika potiče sa viših instanci EU te da ona sama nema neki preveliki uticaj baš i kako se na samom početku činilo.

Maja Kocijančić generalno ima ulogu da podstakne pregovore među zemljama koje imaju neku vrstu nesporazuma, pozivajući se na pravne akte koji važe u EU, te je takav primer i Srbije i Kosova, kao i Španije i Katalonije, kako bi se generalno sprečili građanski ratovi i unutrašnji sukobi u zemljama koje imaju problema sa uređenjem, kada neka pokrajina zatraži nezavisnost bez osnova, i kada neka zemlja ne može da ispuni sve kriterijume kako bi postala ravnopravna članica EU.

Često se Maja Kocijančić pita o nekim stavovima visoke komesarke EU Federike Mogerini, ali kao po pravilu ona odgovara vrlo uzdržano jer nije ovlašćena da iznosi previše detalja niti sme da utiče na neke stavove i da menja političke struje u zemljama koje su deo Evrope.

Privatni život Maje Kocijančić

U poznatim elektronskim i štampanim medijima se ne mogu pronaći nikakvi podaci vezani za privatni život Maje Kocijančić, te nije poznat ni njen bračni status ni bilo kakav drugi detalj, a ona sama nije privatno aktivna na društvenim mrežama, jer joj je priroda posla takva da ne dozvoljava bilo kakav vid eksponiranja u tom nekom smislu.

Iako nije baš najomiljenijia ličnost u Srbiji, jer mnogi građani smatraju da je ona samo običan „glasnogovornik“ EU kada i kako njima odgovara da se situacija i nodvija u politici, ipak Maja Kocijančić jednostavno samo obavlja svoj posao koji joj stoji u radnoj biografiji, te je jedna od ličnosti koja je sasvim nepristrasna po pitanju političkih dešavanja u zemlji i u ostalim evropskim zemljama, i mora da se strogo drži pravila, šta i kada može da kaže i obično govori u ime nekih viših instanci, tako da ona sama ima uticaja u određenoj meri, ali nije u poziciji da bilo šta menja i da o nečemu direktno odlučuje.

Ime i Prezime: Maja Kocijančić 

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: /

Zanimanje: portparolka Evropske komisije

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: /

Twitter: https://twitter.com/MajaEUspox

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...