Blog

Vera Matović – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Naša poznata pevačica turbo- folk i narodne muzike, koja je tokom svoje dugogoišnje karijere ostavila iza sebe veliki pečat na muzičkoj sceni.

Vera Matović i dan- danas ima brojne nastupe koji su veoma posećeni, kako na našim prostorima, tako u regionu i dijaspori.

Tokom svoje muzičke karijere, koja traje skoro pola veka, Vera je snimila više od 20 albuma, pored kojih je izdala preko petnaest singl- ploča. Neki od njenih najvećih hitova su: “Hajde da se budimo u dvoje“; “Belu bluzu suza kvasi“; “Marko, sunce moje jarko“; “Javi mi se javi“; “Oj, livado, oj zelena“; “Šta ti moja bluza smeta“; “Dva jastuka bela“; “Pitala sam popa“; “Gledam Čačak, s’ jelice planine“, kao i mnoge druge pesme.

Vera Matović – Biografija

Vera Ostojić, sada Vera Matović, rođena je 3. juna 1946. godine u Srbiji, u gradu Čačku. U svom rodnom gradu živela je zajedno sa roditeljima i bratom, gde je i završila osnovnu školu.

Nakon završene osnovne škole, upisuje učiteljsku školu, međutim, to nije bilo ono čime je ona želela da se bavi. Oduvek je bila zainteresovana za trgovinu, te je htela da bude trgovac ili pevačica, a na kraju je prevaglo bavljenje pevanjem, te je odlučila da se posveti muzičkoj karijeri.

Sa svojim bratom Svelom, koji je bio odličan harmonikaš, počela je veoma rano da nastupa po raznim mestima. Kao potpuno nefirmisana pevačica, zajedno sa njim, pojavila se na muzičkom festivalu “Raspevano Dragačevo“, na kom je dva puta za redom postigla ogroman uspeh, naime, oba puta je osvojila prvo mesto.

Kada je imala 25 godina, 1971. godine, Vera je počela da nastupa sa svojim mužem Ratomirom Matovićem, koji je bio harmonikaš kao i njen brat. Njih dvoje su i dan- danas u skladnom braku.

Vera Matović je najpoznatija po tome, što je bila prva žena koja je u bivšoj Jugolaviji, osvojila prestižnu nagradu pod nazivom “Oskar popularnosti“ 1980. godine, koja je u to vreme bila namenjena samo muškim izvođačima. Nagradu je osvojila za ogroman hit pod nazivom “Belu bluzu suza kvasi“.

Pored neospornog muzičkog talenta, Vera se uspešno oprobala i u glumi, naime, pojavljuje se u ulozi pevačice u popularnoj TV seriji “Kamiondžije opet voze“ iz 1983. godine, nakon čega se godinu dana kasnije pojavljuje u istoimenom filmu.

Vera je poznata i po učešću u reality šou programu koji se emitovao na TV “Pink“, a koji je nosio naziv “Srpska posla“.

Muzička karijera Vere Matović

Za zvanični početak njene muzičke kerijere može se uzeti 1971. godina, kada je uz svog supruga Ratomira nastupala na brojni festivalima, i kada je snimila album i nekoliko singlova.

Vera Matović je od početka svoje karijere pa sve do 1980. godine, snimila sledeće singl- ploče: “Sirota sam bez ljubavi“ (1971. godine); “Ako si sunce moje“ (1972. godine); “Pastirče mlado i milo“ (1973. godine); “Sve bih dala da te zaboravim“ (1974. godine); “Od nemila do nedraga“ (1975. godine); “Sve ili ništa“ (1975. godine); “U srcu sam te zaključala/ Priznaj, pola ti se prašta“ iz iste godine; “Skloni mi se s puta“(1976. godina); “Lepi Marijo“ i “Drugarice ne diraj mi sreću“ (1977. godine); “Prekide se lanac sreće“ i “Ne ostavljaj me samu“ (1977. godine); “Ne mogu da se odvojim od tebe“ i “Srećo moja meni namenjena“ (1978. godine); “Nisi me na putu našao“ (1978. godine); “Nije greška, već namera“ i “Ja prezime hoću tvoje“ (1979. godine); “Najdraži gosti“ (1979. godine); “Zakuni se oko moje“ (1980. godine).

Od 1975. godine do 2016. godine, Vera Matović je snimila sledeće albume: “Ne igraj se vatrom“; “Hej, ljubavi, kud si me povela“; “Srećo moja, meni namenjena“; “Sačekaj me, ljubavi“; “Na prozoru ruzmarin miriše“; “Hajde da se budimo u dvoje“; “Javi se, javi“; “Po mojoj si volji“; “Ja znam lek za ostavljene“; “Halo, halo, gde ideš večeras“; “Samo jedan minut“; “Samo za tebe živim“; “Volim te“; “Kriva sam“; “Živeli zaljubljeni“; “Ljuljaj me, sudbino“; “Kakva je ovo godina“; “Moraš doći“; “Čije su ono oči“; “18 dana“; “Vera Matović“; “Klackalica“; “Miki, Milane“; i poslednji “Vera Matović“.

Privatni život Vere Matović

Vera Matović je potpuno drugačija na sceni i u privatnom životu. Naime, ona je poznata po svojim energičnim nastupima, poznata je po tome da je “vrcava“, dok je poprilično “mirna“ u privatnom životu. Svakako da joj je njena harizmatičnost pomogla da očara svoju prvu ljubav Ratomira Racu Matovića, sa kojim je u braku.

Velika je retkost kada se neko uda za ljubav iz svoje mladosti, kao što je to slučaj sa Verom. Njih dvoje je prvenstveno spojila ogromna ljubav prema muzici, ona je izuzetan vokal, a on veoma kvalitetan i poznat harmonikaš i kompozitor.

Kako je ona od samog početka nastupala sa svojim bratom, koji je takođe harmonikaš, nije bilo teško da se sretnu, te su se tako na jednom od nastupa upoznali i od tog trenutka postali nerazdvojni. Nisu dugo čekali do krunisanja svoje veze brakom, znali su da su jedno drugom srodna duša.

Par je tokom braka nailazio na mnogobrojne prepreke, od kojih je bila najteža bolest koja je zadesila Ratomira.

Naime, u pitanju je bila divertikuloza creva, zbog koje se Veričin suprug nalazio u veoma teškom zdravstvenom stanju.

Nakon velikog broja operacija kojima je morao biti podvrgnut, Ratomir je u dobrom stanju. Vera nakon teških zahvata slavi taj dan kao njegov drugi rođendan, koji proslavlja zajedno sa njim i njihovim prijateljima.

Njih dvoje, zajedno sa sinom Miljanom, žive u prestižnom naselju Dedinje, a Vera takođe ima vilu koja se nalazi u blizini Titovog muzeja. Vila je poprilično koštala, a njih dvoje kažu da su sve zarađene pare, tokom višedecenijske karijere, uložili u nju.

Poznata je kao ljubitelj umetničkih dela, a sama je kolekcionar, naime, u svojoj kolekciji ima slike poznatog Paje Jovanovića, Save Šumanovića, kao i Uroša Predića. Pojedini mediji su spekulisali o vrednosti njene kolekcije, te su u nekima izašli podaci da ona vredi nešto oko 3 miliona evra.

Pre nekoliko godina, dok je sa svojom porodicom bila na odmoru, na Zlatiboru, lopovi su joj opljačkali kuću. Na svu sreću nisu odneli ništa od umetnina, ali su odneli zlatan nakit koji je držala u kući.

Iako je ušla u osmu deceniju, i dan- danas je aktivna na brojnim nastupima i gostovanjima. Dovoljno je stekla za sve ove godine za sebe i svoju porodicu, te želi što više da uživa u svojoj kući i druženju sa prijateljima.

Njeni prijatelji iz sveta estrade su: Lepa Brena, najveća zvezda bivše Jugoslavije; kralj narodne muzike Šaban Šaulić; poznati pevač Predrag Živković Tozovac, Saša Popović, Vesna Rivas, kao i Miroslav Ilić.

Vera je tokom svoje muzičke karijere dosta učestvovala u brojnim humanitarnim akcijama, a najpoznatija od njih je bila 2014. godine, kada je poslala pakete sa hranom i vodom ljudima u poplavljenim područjima. Njen menadžer je napravio veoma loš potez, naime, nalepio je Verine plakate na humanitarne pakete koje je poslala, što je izgledalo kao korišćenje situacije u kojoj su se mnogi našli, u cilju sopstvenog promovisanja. Većina je to javno osudila, a Vera je kasnije izjavila da nije imala veze sa tim, te da je njen menadžer to uradio bez njenog odobrenja.

Takođe je izjavila da je toliko dugo na estradi da nije bilo potrebe da se na ovaj način promoviše.

Ime i Prezime: Vera Matović, rođena Ostojić

Nadimak: Verka

Datum i mesto rođenja: 3. jun 1946. godine, Čačak, SFRJ

Zanimanje: folk i narodna pevačica

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...