Muzičari

Nedeljko Bilkić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Nedeljko Bilkić je poznati jugoslovenski i srpski narodni pevač, koji na sceni traje decenijama, a danas je rado viđen gost na brojnim festivalima folklorne muzike i narodnog melosa, iako je pak i odavno u penziji, u kojoj uživa sa suprugom Dušicom Bilkić, koja je takođe pevačica.

Pogledajmo za početak Nedeljkovu biografiju.

Nedeljko Bilkić – biografija

Poznati pevač narodne muzike Nedeljko Bilkić je rođen u mestu Bugojno u Bosni i Hercegovini, 3. marta 1941. godine, te je u ratu ostao i bez oca i odgajala ga je majka koja je bila dosta veliki pevački talentovana i vrlo muzikalna pa on veruje da je od nje nasledio i talenat ali i ljubav prema pesmi, kao uostalom od majčine braće tj svojih ujaka koji su bili vrsni muzičari u svoje vreme.

Posle završene osnovne škole u rodnom mestu, Nedeljko Bilkić je kao stipendista vojske završio i srednju Tehničku školu u Kragujevcu, da bi potom upisao i uspešno završio i Mašinski fakultet u Beogradu.

Nakon dolaska u srpsku prestonicu, pevač se prijavio za audiciju Radio Beograda, koju je veoma lako i uspešno prošao i na preporuku legendarnog pevača Safeta Isovića, koji mu je savetovao da „iškoluje svoj glas“ kada mu je bio gost na jednom koncertu, Nedeljko je počeo da pohađa časove solfeđa i solo pevanja, a kod poznate operske pevačice Anite Mezetove.

Poznati pevač je oženjen Dušicom Bilkić, sa kojom ima dva sina i živi u Beogradu, mada su oni jedan period živeli i u Kanadi (u koju su se odselili 1982. godine i tamo proveli punih 15 godina), a u dosadašnjoj karijeri je Nedeljko Bilkić snimio preko 30 solo albuma i čak 80 singl ploča.

Muzička karijera Nedeljka Bilkića

Mada se zvaničnim početkom pevačke karijere Nedeljka Bilkića smatra 1963. godina, kada je on pak i počeo da peva na Radio Beogradu, te na estradnoj sceni traje preko 55 godine, Nedeljkov prvi veliki uspeh je bio 1965. godine kada je pobedio na festivalu „Ilidža“ u Sarajevu, sa pesmom „Ne pitaj me stara majko“, a na istom muzičkom festivalu je pobeđivao čak sedam puta, te je i on i dva puta pobedio na festivalu „Beogradski sabor“ i prvi je dobitnik „Zlatnog mikrofona“ 1968. godine, a iste godine kao i 1974. godine je proglašavan pevačem godine.

Pored toga što je Nedeljko Bilkić vrsni interpretator sevdalinki i izvornih narodnih pesama, on je u svojoj karijeri otpevao i neke od najvećih hitova naše narodne muzike, koji se i danas smatraju svojevrsnim evergrin numerama, a to su – „Kad umoran budem pao“ (koju je Nedeljko Bilkić napisao za Novicu Negovanovića); „Krčma u planini“; „Most do moga zavičaja“; „Kuća je bez tebe prazna“; „Tebi, majko misli lete“; „Ljiljana“; „Odmori se, majko“; Ti si sve što imam“; te i „Majka nikad ne umire“; „Ja mlad pijem noći“; „Amanet mi babo ostavio“; te „Ne žali je, druže moj“; „Bez ljubavi sve je pusto“; Potrošio jedan život“; „Majko, pusti mene da ja idem kući“; te i mnoge druge numere.

Manje je poznato da je pored pevanja Nedeljko Bilkić bio i kompozitor i tekstopisac, te je za vrlo veliki broj kolega komponovao pesme, i to u svojoj bogatoj karijeri čak i preko tri stotine numera a kako je navedeno snimio je čak 80 „singlica“ i 30 solo albuma, te je od 1965. godine pa sve do danas učestvovao na preko 30 muzičkih festivala.

Privatni život Nedeljka Bilkića

Kako je i napomenuto, popularni pevač je već decenijama u skladnom braku sa koleginicom tj pevačicom Dušicom Bilkić, od koje je stariji četri godine, te koju je upoznao kada je ona imala samo 21 godinu i rešio da je osvoji i planirao kako i sam kaže da je ženi, a tada je već bio jedna od velikih zvezda u Jugoslaviji.

U tadašnje vreme, popularni pevač kaže nije uspevao da se odbrani od obožavateljki, te su u ulici u kojoj je u Beogradu stanovao, hteli čak i da ga izbace iz zgrade, ali je samo Dušica bila smerna i nedodirljiva, te na Nedeljka samo ona uopšte nije obraćala pažnju.

Kada je napokon uspeo da osvoji svoju današnju suprugu, te su počeli da se zabavljaju, Nedeljko Bilkić je morao da ide na služenje vojnog roka, ali je na svoj rođendan 3. marta 1968. godine bio dan veridbe, a nakon dve nedelje su se Dušica i Nedeljko i venčali, i par je u srećnom braku već do danas punih pola veka.

Kada se poznatom paru rodio prvi sin Predrag, te godinu dana kasnije i Aleksandar, Nedeljko Bilkić je bio na vrhuncu pevačke karijere, dok je Dušica svoju muzičku karijeru zapostavila kako bi se posvetila ulozi majke i odgajala i vaspitavala njihovu decu.

Danas su sinovi Nedeljka Bilkića uspešni fakultetski obrazovani odrasli ljudi, koji žive i rade u Kanadi, gde su i Dušica i Nedeljko živeli od 1982. pa sve do 1997. godine, ali su se danas vratili u Beograd gde sa uživanjem provode penzionerske dane, te se čato i sporečkaju i imaju manje ili veće nesuglasice, ali pevač kaže da ni jedno ni drugo nikada nisu pomislili na razvod iako je bilo svađa i pogrešaka, oni su ipak stvoreni da stare zajedno.

Iako je Nedeljko već „penzionisani pevač“, rado se odaziva na razna gostovanja u emisijama, ili na koncertima svojih kolega te i na neke festivale rado ide kao specijalni gost, a 2017. godine je na muzičkom festivalu „Dragiša Nedović“ u Kragujevcu, učestvovao kao takmičar sa pesmom „Slavuj peva oko Dragačeva“.

Ime i Prezime: Nedeljko Bilkić

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: 3. mart 1941. godine, Bugojno, Bosna i Hercegovina, nekadašnja Kraljevina Jugoslavija

Zanimanje: narodni pevač; interpretator sevdalinki; kompozitor; tekstopisac; istaknuti estradni umetnik

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/nedeljko.bilkic.1

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...