Muzičari

Bora Drljača – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Poznati pevač narodne i folk muzike, Bora Drljača, poznat je kao vrsni estradni umetnik i pravi šoumen, a na estradi traje preko 45 godina, i iza sebe ima brojne hitove i albume, a oprobao se i kao reality takmičar u „Velikom Bratu“ i u „Parovima“.

Bora Drljača – biografija

Jedan od najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih narodnih i folk pevača, Borislav Bora Drljača, rođen je od oca Branka i majke Stoje, u mestu Donja Suvaja, kod Bosanske Krupe u Bosni i Hercegovini, 29. avgusta 1941. godine, a kada je imao svega dve godine, majka mu je preminula (tačnije ubile su je ustaše u vreme rata).

Borin otac se nedugo nakon smrti svoje supruge Stoje, a po završetku rata pak ponovo oženio, a pevač je upamtio ratno vreme, kao najgore i najteže, te je bio zabranjen kasnije kao pevač na tada bosanskoj televiziji jer je bio Srbin, a ni na srpskoj televiziji nisu hteli da puštaju njegove numere jer je poreklom iz Bosne i Hercegovine.

Osnovno obrazovanje, Bora Drljača je stekao u mestu Suvaja, da bi potom prešao kod svog strica u Bačku Topolu, gde je završio srednju Poljoprivrednu školu, te je odlučio da se preseli potom i u Beograd, gde je počeo da peva u KUD „Branko Radičević“ i u KUD „Španac“.

Popularni pevač smatra da je to što je uvek živeo i odrastao u siromaštvu, odredilo njegov životni put, jer je imao veliki motiv da uspe i da promeni svoj život, pa se u srpskoj prestonici prijavio na audiciju na Radio Beogradu, i njegova muzička karijera je upravo od tada krenula da napreduje, pa je Bora Drljača ubrzo postao jedan od najpopularnijih pevača u tadašnjoj Jugoslaviji, a 1970. godina se smatra i zvaničnim početkom njegove profesionalne muzičke karijere.

U toku svoje skoro pola veka duge muzičke karijere, poznati pevač je snimio preko 50 albuma, otpevao preko 400 hitova, prodao preko pet miliona kaseta i ploča, te stekao i status Istaknutog estradnog umetnika i dobio nagradu za životno delo.

Bora Drljača je pored zemlje i regiona, nastupao i diljem sveta, ponajviše u Americi; Kanadi i Australiji, kao i u Zapadnoj Evropi, a i danas je jedan od omiljenih pevača mnogih generacija i uživa status prave estradne zvezde.

Privatni život Bore Drljače

Popularni Bora se ženio dva puta, te je iz prvog braka sa suprugom Vericom koja je kasnije i preminula (izvršila je samoubistvo tako što je uzela preveliku dozu sedativa, te je čak ostavila i oproštajnu poruku, navodeći da nikoga ne okrivljuje za takav svoj čin), dobio sinove Vladimira (koji je u Parizu magistrirao menadžment) i Branislava koji je završio Akademiju umetnosti u Beogradu i postao je poznati slikar.

Mada je Bora Drljača veoma teško podneo smrt svoje prve supruge Verice, te je dugo patio, on se drugi put oženio sa današnjom suprugom Radomirkom Sladić, koju je upoznao u Beogradu 2007. godine na jednom svom nastupu, te žive i dan danas u skladnoj bračnoj zajednici.

Godine 2010., Bora Drljača je bio učesnik reality formata „Veliki Brat“, u kome je proveo skoro nepunih mesec dana, te je 2015. godine ušao i u reality program „Parovi“, ali je morao da ga pak pre vremena i napusti jer mu je tada preminuo brat.

Muzička karijera Bore Drljače

Kako je ranije i navedeno, početkom Borine muzičke karijere se smatra 1970. godina, mada je on još 1967. godine za muzičku kuću „Diskos“ snimio singl ploču sa pesmama „Sinoć dođe draga“; „Ne čekaj me ti večeras, majko“; „Ne znam mlađan, gde ću pre“ i „Zaluto sam jednog dana“, kao i 1968. godine, kada je Bora objavio čak dve singl ploče za tadašnji RTB sa pesmama – „Šta ću, jadan“; „Sve đevojke Banja Luke“; „Vrati se jer srce te voli“ i „Fehro bona, Fehira“, kao i četiri numere na drugoj singl ploči – „Tri jarana“; „Fatima“; „Vatra stara dogorijeva“ i „Hajrudine, mili sine“.

Bora Drljača je 1969. godine ostvario najpre učešće na muzičkom festivalu „Ilidža“ u Sarajevu, i to sa pesmom „Usamljen lutam“, te je iste te godine objavio čak tri singl ploče, i to sa pesmama – „Za ljubav tvoju“; „Vječno patim, majko“; „Nek’ plače stara majka“; „Vojničko pismo“; „Svaka cura“; „Zauvek poklon taj“; „Poslednja noć ljubavi“; „Neću te kleti“ i „Ljubiti te dušo neću“.

Pomenute 1970. godine, Bora je učestvovao na dva muzička festivala, i to „Beogradsko sabor“ sa pesmom „Pozdravljam te“, te ponovo na festivalu „Ilidža“ u Sarajevu, a sa numerom „Ljubav je radost najveća“, te je za muzičku kuću „Jugoton“ snimio dve singl ploče sa numerama – „Ti si sve što želim“; „Bolujem, dragu milujem“; „Kriv sam što te drugi voli“; „Dođi u snu, majko“ i „Al’ ipak idi drugom“.

Naredne 1971. godine je Bora Drljača ponovio učešće na dva muzička festivala – „Beogradski sabor“ i „Ilidža“, sa pesmama „Sve za ljubav ja sam dao“ i „Zaborav, zaborav“, te je snimio i singl ploču sa pesmama – „Verenica“; „Poslednju paru za pjesmu dajem“; „Pjesmu volim ponajviše“ i „Pijano srce“.

U svojoj daljoj muzičkoj karijeri, Bora je 1972. godine ponovio učešće na „Beogradskom saboru“ sa numerom „Živjeti se mora“, te i izdao novu singl ploču sa pesmama „Danima tražim dragu“; kao i „Grliću i ljubiću“; „Muziko, sviraj, sviraj“ i „Danima tražim dragu“.

Već 1973. godine, Bora Drljača snima čak tri singl ploče za „Diskos“ i RTB sa numerama kakve su „Ljubimac“; „Ostaješ sama ti“; „Lijepa Krupa“; „Ostaješ sama ti“; kao i „Oj oraje, oraje“; „Oj Suvajo, moje rodno mesto“; „Budi moje blago“ i „Noćima je sanjam“, da bi te iste godine pevač izdao i svoj prvi muzički album za RTV „Ljubljana“, pod nazivom „Stare dobre pjesme“, gde su bile neke stare i neke nove pesme – „S’ one strane Plive“; „Vojino kolo“; „Verenica“; te „Lijepa Krupo“; „Posljednju paru za pjesmu dajem“; „Oj, djevojko pod brdom“; „Svadbarka“; „Ljubav je radost najveća“; „Sarajevo, divno mjesto“; „Narodno kolo“; „Sandino kolo“; „Oj, Jelena, kćeri moja jedina“.

Naredne 1974. godine je Bora Drljača sa pesmom „Od sinoć te čekam“, učestvovao na festivalu „Beogradski sabor“, te je sa grupom „Krajišnici“ snimio dva velika hita, numere „Mala moja, iz Bosanske Krupe“ i „Krajišnici, gde ćemo na prelo“.

U periodu od 1975. do 2015. godine, hronološkim redom, Bora Drljača je snimio sledeće albume, hitove i ostvario učešća na sledećim muzičkim festivalima:

1975. godine – Bora učestvuje na festivalima „Beogradski sabor“; „Hit parada“ i „Jugoslovenski festival“ u Parizu, sa pesmama – „Dobar dan“; „Podkozarko, djevojko“ i „Nas dvoje smo srećni“, te izdaje četri singl albuma i drugi solo album za RTB sa pesmama – „Zlatibore, moj zeleni bore“; „Djevojka sokolu zulum učinila“; „Srdo moja, ne srdi se na me“; „Zarasle su staze“; „Niz polje idu, babo, sejmeni“; „Haj, san zaspala“; „Jovo, Jovane, jedini sine“; „Ti si sve što želim sada“; „Put putuje, mlad latife“ i druge;

1976. godine, popularni pevač učestvuje na „Beogradskom saboru“ i na „Hit paradi“ sa pesmama „Nit je kasno, nit opasno“ i „Sliku tvoju na grudima držim“, te izdaje i dve singl ploče gde su bile i numere „Bez tebe srce mi je prazno“; „Dođi u snu majko“; „Aj, san zaspala“ i pesmu „Budimo zajedno, bićemo najjači“;

1977. godine Bora Drljača je učestvovao na „Hit paradi“ i izdao još dve singl ploče, te je naredne 1978. godine, ponovo učestvovao na pomenutom muzičkom festivalu, izdao još dve singl ploče, kao i novi solo album sa ansamblom Branimira Đokića;

1979. godine je Bora na „Hit paradi“ otpevao numeru „Kume, izgore ti kesa“, te je ona bila jedna od dve numere na njegovoj novoj singl ploči (uz pesmu „U mladosti, bogatstvo sam hteo“), dok je 1980. godine izdao album „Ajde pobro, da ga zapjevamo“ sa devet pesama, te učestvovao na dva festivala – „Ilidža“ i „Hit parada“, kada je izveo dve svoje i danas velike hit numere „Prijo moja, kako ćemo“ i „Zapjevajmo veselo“;

U narednim godinama je Bora 1981. godine snimio novi album za RTB, te 1982. godine album „Jugosloven“; 1984. godine album „Nas dvoje veže ljubav“; 1985. godine album „Čovjek sam iz naroda“; 1986. godine album „Pjevaj srce“; 1988. godine album „Alal vera, majstore“;

1989. godine, Bora Drljača izdaje album „Ko će da te čuva“; 1990. godine albume „Ko te uze, zlato moje“ i „Ne dam Krajine“; 1991. godine dva albuma „Krajino, Krajino“ i „Ja sam čovjek za tebe“; 1995. godine je za RTB izdao album sa hitovima „Kako da zaboravim te“; „Danijela“; kao i „Hoću srećnu da te pamtim“; „Nema raja, bez svog zavičaja“; „Tugo moja, još nas rane bole“;

1996. godine je pevač snimio novi album „Krajišnik sam ja“; 1998. godine album „Sine, sine“; te 1999. godine album „Rača 2“; te je 2002. i 2004. godine objavio dva CD-a za „Grand“, a 2007. godine i CD „Brbljivica“;

Od 2010. do 2015. godine Bora je izdao još tri CD-a, učestvovao na brojnim festivalima, snimio hit singlove i dobio brojne nagrade.

Prema broju pregleda na kanalu „YouTube“, najpopularnija pesma Bore Drljače je numera „Stari vuk“.

Ime i Prezime: Borislav Bora Drljača

Nadimak: Boro; Bora

Datum i mesto rođenja: 29. avgust 1941. godine, Donja Suvaja, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: narodni i folk pevač

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/bora.drljaca

Instagram: https://www.instagram.com/boradrljaca/

Twitter: https://twitter.com/drljacaborislav

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...