Muzičari

Željko Joksimović – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Pop pevač Željko Joksimović je jedno od najpopularnijih imena sa naše muzičke scene, te je napoznatiji pored svojih pesama i po odličnim plasmanima na takmičenju za „Pesmu Evrovizije“, na kojima je učestvovao 2004. godine , sa hit pesmom „Lane moje“, te osvojio drugo mesto u konačnom plasmanu, a potom je u Bakuu učestvovao na istom takmičenju i 2012. godine, kada je osvojio treće mesto, sa numerom „Nije ljubav stvar“.

Danas je Željko Joksimović i vlasnik muzičkog studija („Minacord Records“, koji je nazvao po svojoj prvoj ćerki Mini, koja je trenutno student Muzičke Akademije u Beogradu), te i poznati kompozitor i srećno oženjen voditeljkom Jovanom Joksimović, te sa njom ima sina Kostu i bliznakinje Anu i Srnu, a iz prvog braka poznati kantautor ima i ćerku Minu Joksimović.

Željko Joksimović – biografija

Poznati pop pevač i kompozitor, Željko Joksimović, je rođen u gradu Beogradu, 20. aprila 1972. godine, od oca koji je poreklom iz Uba, i majke Vesne koja je iz Bijelog Polja, a ima i rođenog brata Aleksandra Sašu Joksimovića koji je poznati glumac, i od Željka je mlađi devet godina.

Iako je rođen u srpskoj prestonici, Željko je odrastao u Valjevu, gde je pohađao osnovnu i srednju školu, poznatu valjevsku Gimnaziju, kao i osnovnu muzičku školu odsek harmonika, te je pak on sa samo 12 godina pobedio na takmičenju u Parizu, kao „Prva harmonika Evrope“.

U srednju muzičku školu, Željko Joksimović se najpre na odsek harmonika upisao u Podgorici, da bi potom prešao u Beograd, gde je nakon završene srednje muzičke škole, upisao i Muzičku Akademiju, koju nije nikada završio, ali je manje poznato da on ume da svira čak 14 muzičkih instrumenata, te i da govori tečno pet stranih jezika – engleski; francuski; ruski; poljski i grčki.

Svojom prvom suprugom, Vesnom Avramović, koja je po struci psiholog, Željko Joksimović se oženio 1995. godine, te je iste godine sa njom dobio ćerku Minu, ali je brak ipak trajao kratko, te je završen razvodom, ali su nekadašnji supružnici ostali u prijateljskim odnosima, pre svega zbog ćerke jedinice koju su dobili.

Kada su date 2008. godine, Željko Joksimović i tada voditeljka Jovana Janković zajedno vodili program kada je Srbija bila domaćin „Pesme Evrovizije“ (a nakon što je Marija Šerifović 2007. godine odnela pobedu sa pesmom „Molitva“), iako je pevač tada još uvek bio u vezi sa modelom Adrijanom Čortan, on i Jovana su se zaljubili, i počeli da se ubrzo i zabavljaju, te su se pak 2011. godine, 14. februara verili, da bi na opšte iznenađenje javnosti par raskinuo samo nekoliko dana kasnije, i to pre svega jer se spekulisalo da je Jovana Željka optužila da je naklonjen istom polu, a javnost je nju pak optužila za navodnu prevaru sa košarkašem Aleksandrom Sašom Đorđevićem.

Kada je Željko javno stao u Jovaninu odbranu, par se pomirio i ubrzo su se venčali na Maldivima 21. januara 2012. godine, na intimnoj ceremoniji, a nakon nekoliko dana su obavili i građansko venčanje u Srbiji, dok je crkveno venčanje kasnije održano u Srbiji, septembra 2014. godine, a kada je slavlje nastavljeno u poznatom prestoničkom restoranu „Franš“, te je Željku Joksimoviću kum bio njegov menadžer Bane Obradović, a Jovana je pak za kuma izabrala kolegu i prijatelja Srđana Predojevića, te je par otputovao na medeni mesec na Sejšele.

Željko i Jovana su postali roditelji dečaka Koste, u aprilu 2014. godine, a bliznakinje Ana i Srna su rođene 2. oktobra 2017. godine u jednoj prestižnoj privatnoj klinici u Beogradu.

Muzička karijera Željka Joksimovića

Iako je svoju karijeru u mladosti započeo kao harmonikaš, te je i osvojio brojne nagrade, Željko Joksimović je devedesetih godina radio kao kompozitor, te komponovao numere za izvoađče koji su se takmičili na festivalu „Beogradsko proleće“, u periodu 1993.; 1996. i 1997. godine.

Kao pevač se Željko prvi put pojavio na festivalu „Pjesma mediterana“ u Budvi, 1998. godine, te je za izvođenje pesme „Pesma sirena“ dobio nagradu za najbolju interpretaciju, da bi već 1999. godine učestvovao i na dva festivala u Belorusiji, u gradovima Mogiljov i Vitepsk, gde je i oba puta pobedio.

Iste te 1999. godine, za muzičku kuću „City records“, Željko Joksimović izdaje i svoj prvi album „Amajlija“, gde se među osam pesama, kao najveći hit izdvojila numera „Habanera“, a album je te godine bio najprodavaniji u zemlji i regionu.

Kao kompozitor, Željko je počeo da radi i pozorišnu muziku, te je on komponovao za predstave „Rob ljubavi“; Mandagra“; „Nemam da platim, neću da platim“; „Ljubinko i Desanka“ kao i za predstavu „Pešice“, a sa pesmom „Zvone tambure“ je 2000. godine i pobedio pak na festivalu u Novom Sadu.

Svoj drugi solo album, poznati pevač Željko Joksimović je izdao već 2001. godine, pod nazivom „Vreteno“, gde su se osim naslovne numere izdvojile i pesme „Petak na subotu“; „Gadura“ i „Rintam“, te za koju je urađen i spot u kome se pojavila jedna od tada najpoznatijih manekenki i TV voditeljki Sandra Drašković aka Sani Armani.

Iste te 2001. godine Željko je sa svojim danas velikim prijateljem Harisom Džinovićem, snimio duet „Šta će meni više od toga“, a već naredne 2002. godine je uradio i sledeći solo album „111“ sa hitovima „Drska ženo plava“; „Tanana“ i „Varnice“.

Za tada velikog prijatelja, tragično nastradalog makedonskog pevača Tošeta Proeskog, Željko je 2003. godine komponovao pesmu „Čija si“, sa kojom je on i pobedio na festivalu „Beovizija“, a Željko je te iste 2003. godine izdao i CD kompilaciju svojih najvećih hitova.

Najveći uspeh u svojoj karijeri, Željko Joksimović je ostvario kada je 2004. godine sa tadašnjom emotivnom partnerkom Leontinom Vukomanović, uradio pesmu „Lane moje“, sa kojom je odneo pobedu na „Evropesmi“, te je postao predstavnik države SCG na „Pesmi Evrovizije“, ali je ipak i pored toga što je numera bila veliki favorit, Željko osvojio drugo mesto.

Međutim, pesma „Lane moje“, Željku je donela slavu neviđenih razmera kako kod nas, tako i u regionu i u svetu, a pevač je iste te 2004. godine otvorio i sopstveni muzički studio „Minacord records“, te sa Dinom Merlinom snimio duetsku numeru „Supermen“, a i jedan od svojih hitova „Leđa o leđa“.

Željko je radio kompozicije i za svoje kolege, te je tako Romani Panić komponovao pesmu „Kao mlijeko“, sa kojom je ona pobedila na muzičkom festivalu „Sunčane skale“ u Herceg Novom, te je i naredne 2005. godine uradio pesmu „Jutro“ sa kopjom je Jelena Tomašević pobedila na tada poznatoj Beoviziji, ali kako od Crne Gore nije dobila ni jedan bod, nije mogla da predstavlja tada SCG na „Pesmi Evrovizije“.

Naredne 2006. godine je Željko Joksimović komponovao za Harija Varešanovića pesmu „Lejla“ sa kojom je on predstavljao Bosnu i Hercegovinu na „Pesmi Evrovizije“ u Atini, te osvojio treće mesto, a pevač je već 2007. godine izbacio nove singlove „Nije do mene“ i „Devojka“.

2008. godine, Željko Joksimović je kako je navedeno sa današnjom suprugom Jovanom tada pak Janković, bio domaćin 53. „Pesme Evrovizije“, te je uradio iste godine i pesmu „Oro“ za poznatu pevačicu Jelenu Tomašević, koja je na pomenutom takmičenju osvojila šesto mesto, te je iste te 2008. godine za Halida Bešlića komponovao veliki hit, pesmu „Miljacka“.

Željkov novi album „Ljubavi“ je izašao 2009. godine, gde je naslovna numera postala jedan od njegovih najvećih hitova, dok je pored nje veliki hit bila i pesma „Žena za sva vremena“.

2012. godine je Željko Joksimović sa pesmom „Nije ljubav stvar“, predstavljao Srbiju na „Pesmi Evrovizije“ kada je bio treći, te i izjavio da se nikada na ovom festivalu više neće pojaviti kao izvođač.

Privatni život Željka Joksimovića

Pre braka sa Jovanom Joksimović, sa kojom ima sina Kostu u dve ćerke bliznakinje Anu i Srnu, što je već na početku teksta i pomenuto, željko je bio oženjen psihologom Vesnom Avramović, i sa njom ima ćerku Minu.

Međutim, poznate su i brojne druge manje ili više javne romanse proslavljenog pevača, pa se on zabavljao sa pevačicama Svetlanom Cecom Slavković, kao i sa Leontinom Vukomanović, te sa kojom je bio četri godine, pa sa kojom je raskinuo zbog manekenke Adrianom Čortan, sa kojom je bio u vezi do 2008. godine, i koju je i ostavio upravo zbog pak sadašnje supruge Jovane.

Među Željkovim brojnim prijateljima su neke od najpoznatijih zvezda domaće estrade, kao pak i zvezde regiona i sveta, te su tako sa njim u odličnim odnosima – Ceca Ražnatović; Haris i Melina Džinović; Emina Jahović; Mustafa Sandal; Antonis Remos; Toni Cetinski i mnogi drugi pevači.

Ime i Prezime: Željko Joksimović

Nadimak: „Lane“ (po numeri „Lane moje“, a sa kojom je osvojio drugo mesto na „Pesmi Evrovizije)

Datum i mesto rođenja: 20. april, 1972. godine, Beograd, Srbija

Zanimanje: pop pevač i kompozitor

Visina: 183 cm

Težina: 78 kg

Facebook: https://www.facebook.com/joksimoviczeljko/

Instagram: https://www.instagram.com/zzeljko/

Twitter: https://twitter.com/zzeljko

YouTube: https://www.youtube.com/user/MINACORDMUSIC

Web stranica: http://zeljkojoksimovic.rs/

Sponzorisano:

Loading...
loading...