TV lica

Nada Macura – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Jedna od svakako najpoznatijih doktorki u celoj Srbiji jeste dr Nada Macura, koja je kao lekar i zvanični portparol Hitne pomoći u Beogradu, gledaocima TV „Studio B“, svakog radnog dana u „Jutarnjem programu“ davala preko potrebne savete iz svoje struke, ali jednim recimo „narodnim jezikom“, tako da su je i oni manje obrazovani građani jasnoi razumeli, pa je ubrzo postala jedna veoma omiljena javna ličnost.

Nada Macura – biografija

Poznata doktorka Nada Macura je rođena u Vrdniku, na Fruškoj gori, 1948. godine, te je odrasla sa ocem Lazarom i starijom sestrom, dok svoju majku Ljubicu Nada nije upamtila, jer je ona pak i preminula kada je Nada imala samo četri godine, a od komplikacija jedne respiratorne infekcije.

Nakon što se Nadin otac Lazar, koji je bio poslovođa u jednom rudniku ponovo oženio Ankom, Nada je u njoj pronašla pravu podršku te i „majčinsku figuru koju nikada nije imala“, a Anka se o nadi i njenoj šest godina starijoj sestri starala kao da su njene rođene ćerke, te se posvetila sasvim njihovom vaspitavanju i školovanju.

Nada smatra da je upravo od svoje maćehe Anke, „nasledila“ ljubav prema modi i želju da uvek bude doterana, jer je i Anka uvek izgledala lepo, kako je Nada i dan danas pamti.

Poznata doktorka Macura je u rodnom Vrdniku završila osnovnu školu, dok je pak srednju školu, Gimnaziju završila u Rumi, a kaže da je dobar đak uvek bila zahvaljujući specifičnim metodama u učenju, koje joj je usadio otac, koji joj je cepao listove sveske kada ne bi dobro uradila domaći, a nagrađivao je Nadu slatkišima ili voćem kada bi dobila dobru ocenu ili zadatke završavala na vreme i dobro.

Svoju osnovnu školu, Nada Macura je upamtila i po profesoru Čipčiću, koji je bio otac naše poznate glumice Vesne Čipčić, a koji je umeo da đake zainteresuje za učenje tako što je od učionice pravio pravo malo „lutkarsko pozorište“, te na taj način deci baš usadio ljubav prema učenju.

Za svoj životni poziv, profesiju lekara, Nada Macura se opredelila pre svega zbog rane smrti svoje majke Ljubice, koja je umrla 1952. godine, iste godine kada je i pronađen prvi antibiotik penicilin, te je imala želju da se bavi nečim što može da pomogne ljudima, pa je upisala i uspešno završila studije Medicine Univerziteta u Kragujevcu.

Lekarska, voditeljska i novinarska karijera dr Nade Macure

Nakon završenih studija Medicine, Nada Macura je ubrzo počela da radi kao lekar u Hitnoj pomoći u Kragujevcu, da bi nakon toga prešla na mesto mladog lekara u Smederevsku Palanku, gde se udala i ubrzo i razvela, pa je zbog toga odlučila da napusti ovaj grad, pa i da se preseli u Beograd.

Nada je u Beogradu upisala specijalizaciju iz kardiologije, a mentor joj je bio čuveni prof. dr Dejan Bošković, te je ona kako sama kaže noću radila u Hitnoj pomoći, a danju je pak išla na specijalizaciju i radila u Urgentnom centru.

Posebna je priča u tome kako je Nada Macura postala pored lekara i potparol Hitne pomoći, te je pak 1995. godine postala urednica naučnog časopisa „Halo 94“, a potom je kada je celu noć jedna novinarka drugog programa Radio Beograda bila sa Nadom Macurom na dežurstvu u Urgentnom centru, ona zvanično počela da se uključuje u radio emisije i da daje vredne medicinske savete.

Popularna dr Macura je na radiju dobila i svoju autorsku emisiju „Kroz otškrinuta vrata“, u kojoj su gostovali najeminentniji stručnjaci iz raznih oblasti medicine, na Radio Novosti, da bi kasnije i na Radio Jat-u, vodila emisiju sličnog koncepta i formata „Kiseonik“.

Svoju televizijsku karijeru, doktor Nada Macura je započela gostovanjem kod voditelja Dragutina Grigorića u emisiji „Viva“, te je sarađivala kao kolumnista sa časopisima „Bazar“ i „Ana“, gde se naravno bavila temama iz svoje struke i davala medicinske savete.

U svojoj bogatoj karijeri, najpoznatija doktorka u Srbiji je radila sa mnogim TV stanicama, ali je kao savetnik iz oblasti medicine, ostala upemćena po svom radu, te i uključenjima u programe na TV „Studio B“, kao i na RTS-u i na TV „Prva“.

Od TV „Studio B“, Nada Macura je dobila tradicionalnu nagradu „Naj Beograđanin“, a trenutno je u penziji što se tiče lekarske struke i rada u Hitnoj pomoći, u kojoj je bila zaposlena od 1989. godine, ali se voditeljske karijere nije pak odrekla, te je radila nekoliko emisija na TV „Happy“, a danas je saradnik iz oblasti medicine i savetnik na TV „Prva“.

Privatni život doktorke Nade Macure

Doktorka Nada Macura nerado govori o svom privatnom životu, te o svom razvodu do nedavno nije želela da priča, ali je ipak otkrila da se udala za čoveka koji je bio vojno lice, te je morala da pored lekara postane i domaćica, da kuva, pere i pegla, i da je shvatila da ni jedan muškarac ne voli da pored sebe ima jednako uspešnu ženu.

Nadin suprug je po njenim rečima bio „površan“, želeo je luksuzan život, skupa kola, stanove i jahte, a dosta su često bili i razdvojeni, te dok je ona bila zaposlena u Kragujevcu, on je pak bio u Smederevskoj Palanci, a kada se Nada preselila u njegov rodni grad, on je dobio prekomandu za Beograd, i sve je to rezultovalo neminovnim rastankom i razvodom braka.

Iako se kako sama priznaje Nada Macura nadala da će se po drugi put udati, te i da će se tada i ostvariti kao majka, ona se posvetila lekarskoj profesiji, i nikada se više nije udavala, te kako kaže iz ove perspektive ne žali ni za čim jer se u većini onoga što je želela uspešno i ostvarila.

Malo je poznato da je pored talenta za pisanje, Nada imala uvek i smisla za slikarstvo, te su njeni radovi i u osbnovnoj i u srednjoj školi bili često izlagani i nagrađivani.

Doktorka Nada Macura je uprkos svom ni malo lakom životu, nasmejana i pozitivna, te je uvek besprekorno doterana, i kaže da se trudi da se i sama pridržava saveta koje daje drugima, ali da joj kilogrami prave problem, jer ne može da se odupre slatkišima, iako je kao dugogodišnji lekar svesna koliko oni nisu zdravi.

Nada Macura živi u beogradskom naselju Banjica, te uživa u „penzionerskim danima, tako što se druži sa prijateljima, ide na masaže, često putuje, ide na razne javne događaje i proslave, te se pak uvek neguje i besprekorno je sređena gde god da se pojavi.

Iako su brojne njene kolege bile kritične na njena pojavljivanja u raznim emisijama koje su usko vezane za reality formate, te su Nadu optuživali i da „bruka profesiju“, verbalnim duelima sa estradnim ličnostima (posebno je ostala upečatljiva njena prozivka sa Jelenom Karleušom, kako u jednoj emisiji u kojoj su gostovale, tako kasnije i na društvenim mrežama), ona se ni za šta ne kaje, te je čak bilo najavljivano da će postati učesnica jednog reality formata, ali je poznata doktorka to odbila.

Zanimljivo je da je Nada Macura zbog svojih uključenja u „Jutarnji program“ i izveštavanja o broju saobraćajnih nezgoda i o broju nastradalih tokom svake noći u glavnom gradu, postala i subjektom poznate anegdote – da Bog da te Nada Macura pomenula u „Jutarnjem programu“.

Ime i Prezime: Nada Macura

Nadimak: „najpoznatija lekarka u Srbiji“

Datum i mesto rođenja: 1948. godine, Vrdnik, Fruška gora, Jugoslavija

Zanimanje: lekar; kardiolog; TV voditelj; kolumnista; novinar

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: https://www.instagram.com/_nada_macura/

Twitter: https://twitter.com/nadamacura

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...