TV lica

Mira Adanja Polak – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Mira Adanja Polak je jedna od najpoznatijih istraživačkih novinarki i TV voditeljki na našim prostorima, koja je tokom svoje dugogodišnje karijere intervjuisala i ugostila u svojim emisijama brojne kako domaće, tako i svetski poznate i priznate ličnosti iz raznih sfera javnog života.

Poznata novinarka je urednik i autor više od 200 emisija na RTS-u, a pre toga je radila i kao šef marketinga u „Eksport presu“, te i kao stjuardesa u kompaniji „Aviogeneks“, a već vrlo dugi niz godina je poznata kao urednik i voditelj emisije „Mira Adanja Polak i vi“.

Mira Adanja Polak – biografija 

Međunarodno priznata novinarka i TV lice, rođena je u Budimpešti, u Mađarskoj, 22. avgusta 1942. godine, od oca Solomona Adanje i majke Katarine Baruh, te je po etničkoj pripadnosti ona jevrejskog porekla, ali je po nacionalnosti Srpkinja.

Mirin otac je bio poznati lekar, hirurg i urolog na VMA, te i pukovnik Jugoslovenske Narodne Armije, a majka joj je po zanimanju bila istoričar umetnosti, a ona je još od malena prve dane svog odrastanja provela u Subotici, jer su joj roditelji kao Jevreji bili zarobljeni u nacističkom koncentracionom logoru.

Poznata voditeljka je osnovnu i srednju školu (gimnaziju), završila u Beogradu, a zatim je u Švajcarskoj završila i koledž, te je 1976. godine diplomirala psihologiju, a na Folozofskom fakultetu u Beogradu, te se ponovo usavršavala u Švajcarskoj, Engleskoj i u Americi.

Nakon završetka studija, Mira Adanja je radila najpre u JAT-u kao stjuardesa, da bi 1968. godine postala šef marketinga u „Eksport presu“, te naredne 1969. godine ponovo radila kao stjuardesa u „Aviogeneksu“, gde se zadržala sve do 1971. godine.

Svoju  televizijsku karijeru Mira Adanja Polak je započela 1971. godine na Televiziji Beograd, a od 2002. godine pa do danas je urednik i voditelj emisije „Mira Adanja Polak i vi“, na RTS-u.

Mira je u braku sa raketnim inženjerom Martinom Darkom Polakom, sa kojim ima sina Marka.

Karijera Mire Adanje Polak 

Iako je otac Mire Adanje Polak, bio protiv njene želje da se ona bavi novinarskom profesijom, pa je ona i završila psihologiju, ipak je Mira ostala pri svojoj odluci, te i 1971. godine je na tadašnjoj Televiziji Beograd, počela da radi kao honorarni novinar i reporter u informativnoj redakciji, i tad  se bavila političkim pitanjima u zemlji i svetu.

Nakon što je punih 13 godina radila kao honorarni saradnik, Mira Adanja Polak je od 1984. pa do 1986. godine, počela da radi kao urednik u informativnom programu, te je od 1986. do 1991. god. ona uređivala emisije u informativno-političkom programu.

U periodu od 1991. do 1995. godine, poznata novinarka je dalje radila u redakciji „Beogradskog programa“, a potom je 1996. godine pa do 2002. godine, radila kao komentator.

Od 2002. godine pa do danas, popularna plavuša uređuje i vodi emisiju „Mira Adanja Polak i vi“, a i kojoj se bavi aktuelnim temama iz raznih životnih oblasti, te intervjuiše neke od najvažnijih i najpoznatijih ličnosti današnjice.

U svojoj bogatoj televizijskoj karijeri, Mira Adanja Polak je imala prilike da se sretne sa velikim i vrlo uticajnim imenima iz sveta politike, umetnosti i kulture, a uradila je za RTS preko 200 svojih poznatih autorskih emisija pod nazivom „Ekskluzivno“.

Kako je Mirina „specijalnost“ TV intervju, ona je za svoje emisije vodila razgovore sa nekada ili sada najpoznatijim sportistima, političarima, vladarima, književnicima, umetnicima, glumcima ili pevačima, a samo neki od njih su – David Rokefeler; Indira Gandi; Robert Mc Namara; Radovan Karadžić; Slobodan Milošević; Jovanka Broz; Henri Kisindžer; Džejms Vuds; te Gabrijel Garsija Markes; Pjer Selindžer; princ Majkl Romanov i princeza Leonida Romanov; Sofija Loren; Karlo Ponti; Karl Malden; udovica Salvadora Aljendea; Džefri Arčer; Vili Brandt; Grejem Grin; Lord Oven; Zoran Đinđić; princ Aleksandar Karađorđević; princeza Jelisaveta Karađorđević; Barbara Kartland; Erika Jung; Orijana Falači; Frederik Forsajt; Aleksandar Godunov; Milorad Mišković; Irena Lidova; Rozalin Karter; Danilo Kiš; Mstislav Rostropovič; Kirk Daglas; Barbara Volters; Valeri Žiskar D’Esten; Ana Ivanović; Ratko Mladić; Konstantin Kostjukov, i mnogi drugi.

Mira Adanja Polak je bila saradnik NIN-a, magazina „People“, te i američke mreže ABC, a neke od svojih razgovora sa najpoznatijim Amerikancima, objavila je 1982. godine u autorskoj knjizi „Amerikanci“.

Poznata novinarka je međunarodno priznati stručnjak i saradnik „Dictionary of art“ iz Londona, a za umetnička dela iz Istočne Evrope, te je i konsultant za mrežu britanske televizije ITN – Chanel Four News, za pitanje spoljno političkih dešavanja na Balkanu.

Za pomenutu britansku TV stanicu, u toku rata u Bosni i Hercegovini, Mira Adanja Polak je prva i jedina uradila intervju sa tadašnjim predsednikom Srbije, Slobodanom Miloševićem (a koji je pak emitovan u preko 60 zemalja širom sveta), kao i sa generalom Ratkom Mladićem, te i bivšim predsednikom Republike Srpske, Radovanom Karadžićem.

Poznata voditeljka je i veliki pobornik humanitarnog rada, te je tako pomagala u velikom broju i projekata i akcija, a samo neki od njih su – izgradnja bolnice za psihijatrijske bolesnike „Dr Laza Lazarević“; izgradnja škole za slepe i slabovide „Veljko Radmanović“ u Zemunu; te pomoć kod usvajanju dece sa hendikepom i posredovanje u povezivanju donatora sa velikim dobrotvornim organizacijama.

Pored velikog broja priznanja, važno je napomenuti da je poznata novinarka 1993. godine dobila priznanje „Žena godine“, od strane Američkog biografskog instituta, te i 2009. godine u Kairu je dobila nagradu Udruženja za podizanje svesti u borbi protiv AIDS-a (dobila je zvanje ambasador UNFPA).

Pored toga što se ime Mire Adanje Polak, nalazi u nekoliko svetskih leksikona „Ko je ko“, o njoj su napisane i sledeće novinarske i književne recenzije, te je upisana u nekoliko veoma prestižnih zbornika u zemlji i svetu:

U zbornik znamenitih Jevreja u Srbiji; u zbornik „Ko je ko“ u Srbiji i Velikoj Britaniji; kao i u međunarodni zbornik ličnosti i dostignuća i u međunarodni zbornik intelektualaca;

O Miri Adanji su napisane recenzije u – „People“ magazinu Njujork i „Royalty“ magazinu, te i urađen prilog na američkoj mreži NBC;

Dve knjige o poznatoj novinarki su – „Biti novinar“ (Dušan Slavković, 1998. godine) i „33 puta kako postati novinar“ (Branislav Kovač, 1988. godine).

Privatni život Mire Adanje Polak 

Kako je na početku teksta i navedeno, Mira Adanja je udata za raketnog inženjera Martina Darka Polaka, sa kojim ima sina Marka Polaka (koji je oženjen i ima ćerku, a po struci je inženjer), a ona veoma retko iznosi u medije bilo kakve informacije iz privatnog života.

Za sebe kaže da je dosta preosetljiva, te da iako se to na televiziji ne vidi, ona često ume i da lako zaplače iza kamera, i da smatra da nije pogrešila u izboru karijere, iako je njen otac smatrao da taj posao „nije za ženu“.

Iako je Mira stalno na televiziji, u njenoj kući se kaže uopšte ne gleda Tv program, te se baš svaki slobodan trenutak koristi za porodična druženja, šetnje, opuštanje i razgovore.

Poznata voditeljka je i otkrila da svojevrsni zaštitni znak, „minijaturne šešire“, nosi iz sasvim i praktičnih razloga – jer nema vremena da uvek sredi frizuru, jer joj je poštovanje vremena njenih sagovornika i prilika da uradi neki ekskluzivni izveštaj i intervju, mnogo važnija od dobre frizure, i tako je bilo i ostalo od početka njene karijere pa sve do danas.

Mira Adanja Polak, trenutno vodi i uređuje emisiju „Ekskluzivno“, koja se prikazuje na RTS 2, nedeljom popodne, kao i emisiju „Mira Adanja Polak i vi“, na prvom kanalu RTS-a, subotom u popodnevnim časovima.

Ime i Prezime: Mira Adanja Polak

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: 22. avgust 1942. godine, Budimpešta, Mađarska

Zanimanje: novinar, TV voditelj; producent i urednik

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://sr-rs.facebook.com/mira.adanja.polak

Instagram: https://www.instagram.com/mira.adanja.polak/

Twitter: https://twitter.com/miraadanjapolak

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCPaZtOtMHj1h6ST5I5DUP2g

Sponzorisano:

Loading...
loading...