TV lica

Damir Krstičević – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Poznati hrvatski političar i vojni general u penziji je Damir Krstičević, koji je trenutno na poziciji ministra odbrane i potpredsednik Vlade Republike Hrvatske.

U nastavku teksta će biti nešto više reči o liku i delu ovog poznatog političara i generala koga su smatrali velikim „jugofilom“ u Hrvatskoj i koji ima velike zasluge pre svega u takozvanom Domovinskom ratu.

Damir Krstičević – biografija 

Damir Krstičević je rođen u Hrvatskoj u mestu Vrgorce od oca Rada i majke Ljubice 1. jula 1969. godine.

Kao dete se sa roditeljima preselio u Zagreb u kome i danas živi i aktivan je na politiočkoj sceni, te je srećno oženjen i otac je troje dece.

Krstičević je osnovno obrazovanje završio u Umčarima, dok je srednju školu završio u rodnim Vrgorcima, te se potom preselio u Beograd gde je upisao i završio Vojnu akademiju, koju je na odseku za kopnene snage Jugoslavije završio 1991. godine.

Poznato je i da je prilikom pada vojnog aviona MI-8 Damir Krstičević 2007. godine povredio karlicu i teško se oporavio, a bio je pozvan i kao svedok saradnik Haškog tribunala, gde je odbio da govori protiv hrvatskih optuženih generala za genocid, te su oni kasnije i oslobođeni optužbi.

Vojna i politička karijera generala Damira Krstičevića 

Nakon završene Vojne akademije u Beogradu, Krstičević se kao dobrovoljac prijavio za rat u Hrvatskoj, gde je najpre počeo kao izviđač, da bi ubrzo napredovao do komandanta u četvrtog gardskoj brigadi, i postigao je zapažene uspehe te 1992. godine.

Tokom pomenutog Domovinskog rata, Krstičević je bio zapovednik 113. i 115. gardijske brigade, da bi potom preuzeo komandu nad 4. gardijskom brigadom Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ovaj general je poznat po učešću u akcijama „Oluja“; „Maslenica“; „Zima 94“ i „Leto 95“, a nakon završetka rata u kome je ostao do kraja zapovednik 4. gardijske brigade, on je poslat na dodatno školovanje u američkuratnu školu za kopnenu vojsku, koju je završio sa izvanrednim rezultatima.

Kako nije želeo da se potčinjava režimu tadašnjeg hrvatskog predsednika Stipe Mesića, i potpisao je takozvano „Otvoreno pismo dvanaestorice hrvatskih ratnih zapovednika“, u septembru 2000. godine ga je Stjepan Mesić penzionisao prinudno, te se Krstičević na kratko povukao iz vojne službe.

Kako je otišao u penziju veoma mlad, Krstičević je počeo da se bavi politikom, te je veoma aktivan u zagrebu gde je danas Ministar odbrane i potpredsednik aktuelne Vlade predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Inače je možda manje poznata činjenica i da je Krstičević 2018. godine postao član „Kuće slavnih međunarodnih polaznika“ škole kopnene vojske u Americi.

Pre poznate operacije „Oluja“, Damir Krstičević je bio ranjen, i uspeo je da se oporavi i da preuzme komandu nad brigadom koja je ušla u Knin, a takođe je učestvovao u akcijama „Maestral“ i „Južni potez“.

2001.godine je Damir Krstičević postao menadžer i direktor firme „KING ICT“ u Zagrebu, a na poziv Stipe marića, koji je vlasnik „M grupe“, te se doškolovao za ovaj posao završivši u Zagrebu „Korporativno pravo za upravljanje nadzornim odborima“.

Na svojoj novoj poziciji se Krstičević snašao odlično, ali su ga „duhovi prošlosti proganjali“, te je 2011. godine pokrenuta opsežna istraga nad poslovanjem firme „KING ICT“, koja je bila sumnjiva za neke malverzacije sa dobavljanjem računarske opreme, ali istraga nije dala nikakve rezultate i sve je bilo po zakonu.

Jedno vreme je Damir Krstičević u Vladi hrvatske premijerke Jadranke Kosor radio kao savetnik za vojnu politiku i pitanja vojne odbrane, a takođe je bio i saradnik Tomislava Karamarka dok je ovaj bio potpredsednik Hrvatske demokratske stranke.

2019.godine je Damir Krstičević bio jedan od glavnih pregovarača za nabavku vojnih aviona od Izraela, ali je taj projekat propao, te je on izjavio da borbeni avioni F-16 neće biti proizvođeni za hrvatsko tržište jer nije postignut dogovor koji je Amerika stopirala.

Naime, još 1980 godine je Izrael pomenute borbene avione nabavio od Amerike, te je Hrvatska trebala da ih kupi za jačanje svojih oružanih snaga, ali je na kraju sam Krstičević izjavio kako je od tog plana njegova zemlja odustala i kako će se početi pregovori za nabavku novih aviona.

Januara 2019. godine je Damir Krstičević pozvan na odgovornost zbog propalog tendera za nabavku pomenutih vojnih aviona, od strane Franka Vidovića iz hrvatskog SDP-a, te je zatraženo od premijera Hrvatske Plenkovića da se ceo slučaj podrobnije ispita i istraži.

Kako je tadašnji premijer odbacio sve optužbe na račun penzionisanog generala Krstičevića koji je smatran veoma kompetentnim stručnjakom za takva pitanja, Vidović je kao čin provokacije izvadio makete aviona F-14 i F-15, što je Damira Krstičevića isprovociralo da ih baci na pod i da demonstrativno napusti skup i raspravu.

Kao opravdanje za tadašnji postupak, Krstičević je naveo da je on vredno radio na nabavci borbenih aviona pune dve godine, i da je imao valjane razloge zašto je od toga odustao, te je takav čin smatrao aktom podmeha i podruge njegovom radu i zalaganju, ali i atak na njegovu stručnost i odanost interesima Hrvatske kao domovine u čijim je ratovima učestvovao.

Kao poznati menadžer kompanije „M San“, Damir Krstičević je pomogao da se IT industrija u Hrvatskoj razvije na zavidan nivo, te se poslovanje kompanije čiji je on bio menadžer proširilo i na Bosnu i Hercegovinu i na Srbiju i Republiku Makedoniju, te je ostvarena uspešna regionalna saradnja.

Inače je ministar Damir Krstičević bio optužen za ratne zločine nad Srbima i za genocid, ali imao je veliku podršku hrvatske političke javnosti, te su mu zaleđinu pružili i premijer Plenković, i predsednica Kolinda Grabar Kitarović, te iako je traženo više puta da on podnese ostavku na mesto Ministra odbrane, on to nije ipak učinio.

Krstičević je potom optužen za genocid nad srpskim stanovništvom kod Jajca, te je protiv njega podneta i krivična prijava za ratne zločine protiv srpskih civila i ratnih zarobljenika.

2017.godine su u Hrvatskoj nizbili stravični požari, i tada je Kolinda Grabar Kitarović iznela optužbe na račun delovanja Ministra odbrane Krstičevića, navodeći da je on odgovoran jer nije na vreme odreagovao i da su požari mogli biti blagovremeno sprečeni i ugašeni i time i nastala šteta manja, usled čega se Krstičević odlučio da podnese ostavku.

Međutim, pomenutu ostavku ministra Damira Krstičevića nije prihvatio hrrvatski premijer Andrej Plenković, koji je smatrao da je učinjeno sve što je vojska mogla da uradi u pomenutom pitanju, i da je na vreme poslato dovoljno vojnika i aviona koji su bili vrlo angažovani na gašenju požara.

Danas je Damir Krstičević i dalje aktivan u politici, i trenutno je angažovan na obnavljanju vazdušne luke Zadar, koja po procenama vredi preko petsto miliona hrvatskih kuna, jer je to generalno veoma važna strateška tačka, i poznato je da se putem, pomenute avio kompanije godišnje preveze preko 700 hiljada putnika.

2018.godine je Vlada republike Srbije odlučila da do daljnjeg zabrani ulazak Ministru odbrane Damiru Krstičeviću u Srbiju, a sve zbog njegovih izjava da zabrane ulazak srpskom Ministru vojnom Aleksandru Vulinu u Hrvatsku, što je Krstičević obrazložio odgovorom na Vulinove provokacije i istakao da on samo štiti suverenitet svoje države čiji je potpredsednik Vlade.

Sve je naime proisteklo iz posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, kada je Krstičević dao jednu nepromišljenu izjavu da predsednik treba da se „izvini za velikosrpsku agresiju protiv Hrvata“, što je eskaliralo diplomatskim sukobima, i recipročnim zabranama ulaska Ministara Vulina i Krstičevića u pomenute države.

Ime i Prezime: Damir Krstičević 

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: 1. jul 1969. godine, Vrgorce, Republika Hrvatska

Zanimanje: vojni general; političar; Ministar odbrane; potpredsednik Vlade Republike Hrvatske; menadžer

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...