Umetnici

Maja Volk – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

O karijeri i tačnom zanimanju Maje Volk, moglo bi da se napiše praktično čitavo književno delo, ali Maja za sebe kaže da je pre svega ona pobornica zdravog života i parole „život počinje tek u pedesetim“, pa da je tek posle voditeljka, te profesor, književnik, gitarista, dramaturg, scenarista, filmski kritičar i fado- muzičar.

Maja Volk – biografija 

Maja Volk je rođena u Beogradu, 30. januara 1959. godine, a od oca dr Petra Volka (poznati je nekadašnji filmski i pozorišni jugoslovenski kritičar), i majke glumice Mirjane Kodžić.

U rodnom gradu, Maja je završila osnovnu školu, gde je i preskočila jedan razred kao izuzetno nadarena učenica, a završila je i Srednju muzičku školu „Josip Slavenski“ (odsek klasična gitara), da bi već sa samo 17 godina ona upisala Fakultet Dramskih Umetnosti u Beogradu, i to na odseku dramaturgija.

Uporedo sa studijama na FDU, Maja Volk je upisala i još jedan fakultet, te je uporedo studirala na Fililoškom fakultetu, engleski i španski jezik.

Nakon završetka osnvnih studija, Maja Volk je dobila prestižnu stipendiju francuske vlade, te je ubrzo i magistarske studije završila na Novoj Sorboni u Parizu, a svoju magistarsku tezu „Drame Žan-Pol Sartra na jugoslovenskim scenama“, odbranila je na FDU u Beogradu.

Nakon toga, Maja Volk je dobila i stipendiju švedske vlade, te je u doktorske studije odradila u Stokholmu, a na temu stvaralaštva Augusta Strindberga, pa je 1991. godine i odbranila doktorat na FDU u Beogradu, a pod nazivom „Dramaturgija Augusta Strindberga u svetlu njegovih pozorišnih teorija“.

Svoj drugi doktorat, a opet iz oblasti filma, Maja Volk objavila je kao svoju knjigu pod nazivom „Dramaturgija modernog američkog filma od 1970 – 1990.“, a u izdanju Instituta za film iz 1995. godine.

Maja tečno govori čak 12 svetskih jezika – engleski; francuski; italijanski; španski; portugalski; kineski; japanski; hebrejski; arapski; katalonski; gejlik i jidigiš.

Karijera Maje Volk 

U svojoj vrlo bogatoj profesionalnoj karijeri, maja je radila i na televiziji, i kao Univerzitetski profesor, te je bila poznata po izvođenju fado muzike, a veliki je i pobornik veganskog načina života, te je pored svojih romana, objavila i nekoliko kuvara o sirovoj hrani kao najboljem vidu ishrane.

Maja Volk je pet godina bila zaposlena u „Centar filmu“ (od 1981. do 1986. godine), gde je radila kao filmski dramaturg.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri na radiju i televiziji, Maja Volk imala je jako veliki broj veoma zapaženih projekata, a neki su:

Autor serijala na TV Beograd, a u okviru obrazovne i školske redakcije – „Kako početi početak“; „Muzički magazin“; „Istorija zemlje“; „Kamerna scena“, kao i nekoliko emisija „Novogodišnji program“;

Na TV Palma je bila urednik i voditelj emisije „Subotom na Palmi“ (u periodu od 1998. i 1999. godine), a potom je na TV Art, istoimenu emisiju uređivala i vodila još godinu dana;

Na drugom programu „Radio Beograda“, vodila je i uređivala emisije „Klasiku molim“ i „Odisej, magazin kulture“, da bi u sezoni 2007/2008. godine, radila na „Radiju 021“, u Novom Sadu, te je imala svoju autorsku emisiju o argentinskom tangu, „Tangero“;

Na RTS-u je sa muzičkom redakcijom uradila preko 20 emisija uživo, a za ciklus „Tri godišnja doba“, gde je ugostila neke od najvećih muzičara iz oblasti klasične muzike;

Takođe na RTS-u, radila je svojevrsni eksperimentalni program, u kome se prožimaju muzika i dramaturgija, a to su bile emisije „Život je marš“; Rodoslov jednog valcera“ i „Kamerna scena“;

Na TV Prva, bila je jedna od pet voditeljki, zabavno informativne emisije „Žene“, 2011. godine.

Maja Volk je radila kao Univerzitetski profesor na FDU u Beogradu (od 1992. godine), i to na odseku za dramaturgiju, a gde je predavala predmet „Filmski i TV scenario“, te je i vodila posle diplomske studije iz oblasti filmologije; takođe je radila i na Akademiji umetnosti u Banjaluci, kao vanredni profesor, u periodu od 2001., te je već 2002. godine Maja oformila i svoju klasu iz dramaturgije; na master studijama Akademije umetnosti u Novom Sadu, Maja Volk je predavala savremenu filmsku dramaturgiju od 2007. godine i od 2011. godine je osnovala i grupu na vrlo uspešnom Fakultetu za inženjerski menadžment u Beogradu (gde pak vodi predavanja iz oblasti Menadžmenta kreativnih industrija).

Kao da sva pomenuta postignuća ove svestrane umetnice nisu bila dovoljna, ona se ostvarila i u filmskoj karijeri, te je napisala scenario za dugometražni igrani film „Lager Niš“ (koji je iz 1987. godine, u režiji Miodraga Stamenkovića), te je takođe radila i na igranom filmu „Čudna noć“ (iz 1990. godine, u režiji Milana Jelića, a koji je prikazan i na „Filmskom festivalu u Puli“).

Od 1990. – 2017. godine, Maja Volk je u svojoj književnoj karijeri napisala oko 13 dela, koja su navedeno hronološki – „Mrtve lutalice“ (roman); „Cicimrak među gusarima“ (roman za decu); „Voda i ona“ (zbirka poezije); „Čudesna frula Vuleta Mocija“ (muzički roman za decu); kao i „Nesahranjene Marije“ (roman); „Pustinjak“ (zbirka izabranih radio-drama); „Predator“ (roman); „Kotlići su u paklu, u raju nema kuvanja“ (kjiga posvećena zdravom životu i sirovoj hrani); kao i „Mrtva žena hoda“ (zbirka poezije); „Živa hrana za živu decu, i živahne roditelje“ (druga knjiga o sirovoj hrani); „Sirovi život ili kako početi početak“; „100 pitanja i 100 odgovora“; „Sveta ljubav i sentimentalno putovanje“ (knjiga na srpsko-grčkom jeziku, sa koautorima).

Maja Volk je veliki ljubitelj fado muzike, te je od 2001. godine pa do danas, sa orkestrom koji je i osnovala i koji se zove „Beogradski fadisti“, održala više od 60 koncerata latinske i fado muzike širom zemlje i u svetu.

Takođe, Maja sa triom „Ženijal“, izvodi pesme na deset svetskih jezika, kao i sa orkestrom „Abantu Abale“ (što u prevodu znači „dobri ljudi“), peva numere Sezarije Evore i Mirijam Makebe.

  1. godine, Maja Volk je dobila priznanje za „Life guru“-a, od magazina „The Men“, a za svoj doprinos promociji zdravog načina života i ishrane.

Privatni život Maje Volk 

Poznata multitalentovana Maja Volk, o svom prvom suprugu, koji je bio ratni veteran, i koga je upoznala u Australiji, nerado govori, jer je bio sklon alkoholizmu, te ju je i često fizički i psihički maltretirao, te je ubrzo usledio razvod braka.

Drugog supruga Zorana, upoznala je sa nadom u novi početak, te je sa njim u braku dobila i troje dece, dve ćerke Milenu i Teodoru, i sina Mihaila, ali se 2005. godine, nakon 16 godina braka ona razvela i od svoga drugog muža.

Tada su usledili i brojni zdravstveni problemi, najpre infekcija koksaki virusom, a potom i borba sa karcinomom dojke, koje je Maja pripisala prevelikom stresu i vrlo velikoj depresiji u koju je zapala u braku (pre svega jer je njenoj ćerki Teodori, u sedmom mesecu potpuno prestao da se razvija slušni aparat) i nakon razvoda, te je radikalno promenila način ishrane, i odlučila da spas pronađe u muzici i da živi život „punim plućima“, nakon što je uspela da pobedi opaku bolest.

Nakon što je iza sebe ostavila bolnu prošlost, Maja danas ima novog izabranika, koga je upoznala putem sajta za upoznavanje na internetu, te otkrila samo to da je on Grk, i da planira da se uskoro preseli kod njega, jer je nakon 12 godina samoće, osetila potrebu da bude ponovo voljena.

Ime i Prezime: Maja Volk

Nadimak: Zmaja

Datum i mesto rođenja: 30. januar 1959. godine, Beograd, Jugoslavija

Zanimanje: voditeljka, književnik, gitarista, dramaturg, scenarista, filmski kritičar, profesor na Univerzitetu, doktor nauka i fado- muzičar

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://sr-rs.facebook.com/majavolkofficial/

Instagram: https://www.instagram.com/majazmaja59/

Twitter: https://twitter.com/maja_volk

YouTube: https://www.youtube.com/user/majavolk59

Sponzorisano:

Loading...
loading...