Umetnici

Isidora Bjelica – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Isidora Bjelica je jedna od naših najpoznatijih i svakako najtiražnijih književnica.

Pored toga što je spisateljica, poznati je filmski kritičar, autor pozorišnih komada, kao i reditelj. Tokom svoje dugogodišnje pojave na sceni, poznata je po brojnim skandalima, što je uvrštava u jednu od najkontraverznijih ličnosti na našoj sceni.

Isidora Bjelica je u braku sa Nebojšom Pajkićem, sa kojim ima dvoje dece, ćerku Vilu Evanđelinu i sina Lava Grigorija.

Napisala je nešto više od četrdeset knjiga, a njeni šeširi su vremenom postali njen zaštitni znak.

Isidora Bjelica Pajkić – Biografija

Isidora Bjelica je rođena 10. decmbra 1967. godine u Socijalističko Federativnoj Repubici Jugoslaviji, u Sarajevu.

Odrasla je u obrazovanoj porodici, njen otac Dimitrije Bjelica bio je jedan od najpoznatijih šahovskih pisaca i novinara na prostorima bivše Jugoslavije. Dimitrije ju je kroz odrastanje učio da bude ultramoderna ličnost, dok se njen deda Dušan Đurović zalagao isključivo za konzervativne vrednosti.

Kako joj je deda bio član prestižnog Udruženja književnika, veoma često su im gosti bili poznati pisci poput Meše Selimovića i Ive Andrića.

Njihov stan je bio prepun poznatih ličnosti, pored sva navedena glumca, dolazili su i brojni šahisti, kao i jedan od najpoznatijih holivudskih parova Liz Tejlor i Ričard Barton.

Isidora je svog dedu, Dušana Đurovića, izuzetno volela, najviše je bila vezana za njega, s ozirom da ju je on naučio da čita i piše kada je imala svega četiri godine.

Od malih nogu je pokazivala svoju različitost u odnosu na drugu decu, te je vrlo često zbog svojih stavova upadala u nevolje, iz kojih ju je njena majka izvačila.

Još dok je pohađala prvi razred osnovne škole izdvojila se od svoji vršnjaka kada je jednom prilikom odbila da nosi kecelju. Nakon ovoga, Isidora postaje omiljena u svom razredu, te svi žele da budu u njenom društvu.

Nakon uspešnog završetka osnovne škole, Isidora upisuje gimnaziju. Srednjoškolski period važio je za jedan od najlepših u njenom životu, obeležen je brojnim lepim događajima. Često se zaljubljivala, naročito u momke koji su se po svom oblačenju i stavovima izdvajali iz mase običnih ljudi.

Veoma rano je počela da putuje, najčešće je to bio Pariz i Njujork, koji su joj i danas omiljeni gradovi.

Rani počeci i spisateljska karijera Isidore Bjelice Pajkić

Isidora Bjelica, danas Pajkić, svoju prvu knjigu izdala je sa svega devetnaest godina, davne 1986. godine, pod nazivom “Prvi probuđeni“. Za svoje prvo književno delo, Isidora je dobila nagradu Književne omladine Jugoslavije.

Veoma brzo organizovala je događaj pod nazivom “Bal crnih košulja“, svoju rođendansku žurku, koja je mnogo toga promenila u njihovom životu. Bjelica je naime tvrdila da ju je vlast u to vreme prisluškivala i pratila, kao i članove njene porodice, s obzirom da se ona otvoreno zalagala za demokratiju, prestanak diskrimiacije gej populacije što je u to vreme bila “tabu“ tema, kao i ukidanje vojnog roka.

Ubrzo je osumljičena da želi da sruši postojeći režim, te je odmah privedena i saslušavana. Isidora je u više navrata pričala o ovom nemilom događaju, čak je izjavila da su joj pretili silovanjem pa i smrću. Pakao za nju i njenu porodicu tek je počeo, nadležni su im zaplenili skoro sve stvari, što je rezultiralo njihovim preseljenjem u Beograd.

Samo četiri godine kasnije na njihov stari stan u Sarajevu pala je granata, koja ga je potpuno uništila, ali sreća u nesreći je ta što su oni mogli biti tamo, da nije došlo do pomenutog incidenta.

Njen novi život u Beogradu otpočeo je odlično, bila je rado viđen gost na brojnim događajima i zabavama.

Veoma bezo upisuje fakultet dramskih umetnosti, odsek dramaturgije, na kom se odlično snašla, stekavši brojna prijateljstva.

Bila je odličan student, te je nakon osnovnih studija magistrirala i to sa tezom “Tehnotriler kao savremeni oblik tragedije“. Nakon magistrature, Bjelica je jedno vreme radila kao asistent na predmetu Scenario na Fakultetu dramskih umetnosti.

Tri godine nakon prve knjige, usledila je druga pod nazivom “Gospodar sretnih predmeta“, pod pokroviteljstvom izdavačke kuće Sfairos.

1992.godine usledio je novi roman, pod nazivom “Ozloglašena“, u kojoj je Isidora detaljno opisala situaciju u kojoj se našla.

Svega godinu dana kasnije, Bjelica je napisala i izdala tragediju “Ljotić“ u tri čina.

Ubrzo izdaje nekoliko dela, “Nove srbske dame“ i “Verenica ratnog zločinca“ popularan špijunski roman u kom se Bjlica bavila velikom strašću u pozadini građanskog rata i samog raspada Jugosavije. Nakon ovoga objavljuje “Protokoli politart mudraca ili kontrainicijacije“, u kojoj se bavi komunizmom, judeizmom, fašizmom i sličnim stvarima.

Zajedno sa Suzanom Lunom 1996. godine napisala je delo pod nazivom “Pisma: seks(e)pistolarni roman“. Pomenuto delo objavila je izdavačka kuća “Mlečni put“, a ono je dobro prihvaćeno među publikom.

Dve godine kasnije izdaje roman koji postiže veliku slavu, radi se o romanu “Tajni život slavnih Srpkinja“ u izdanju Narodne knjige. U ovom romanu Bjelica se bavila životima mnogih poznatih srpkinja, poput: Isidore Sekulić, Desanke Maksimović, Ksenije Atanasijević, Milene Pavlović Barili, Anice Savić Rebac, Teodore Marković alias Dore Mar i mnoge druge.

Priču koja je pričala o četiri Crnogorke koje su zadužene za budućnost savremene Evrope, više nego svi muškaci zajedno, izdala je 2000. godine pod nazivom “Princeze di Montenegro“. Takođe, iste godine izdaje delo “Sajber Aristotel“, koje je naišlo na razne kritike i razmatranja. Neki su ovo delo doživljavali kao drski izazov nauke, drugi utemeljenjem tehno- trilera u umetničku klasiku i slično.

Nakon niza uspeha, Isidora Bjelica je potpisala prvi srpski nezavisni film pod nazivom “Dorcom- Menhetn“.

Sa svojim ocem, Dimitrijem Bjelicom, napisala je putopis “Sentimentalno putovanje“ 2001. godine. Iste godine je napisala: delo kojim je razbila iluziju o tome da je traženje ljubavnika na internetu bezazleno pod nazivom “Virtuelna kurva“; zbirku koja obuhvata dvadeset i tri ženske teme od nazivom “Ženske priče“; nako toga “Nepristojna pisma muškarcima“ jedno od najzanimljivijih dela, s obzirom da obuhvata pisma koja je slala prijateljima, svom mužu i ljubavnicima u periodu od 1984. do 2001. godine.

U svom delu “Kraljice Serbske“ otkrila je publici kolika je zapravo važnost ženskih aktera u našoj istoriji.

Objavljuje još i dela: “Psovači i druge drame“; “Teorija srpske zavere“ i “Šta žene hoće“.

Godinu dana kasnije objavila je dela: “Ko je ko stvarno u Srbiji“, ovo delo je pisala zajedno sa svojim suprugom Nebojšom; i “Tajne vladara Serbskih“ istorijski roman, odnosno prvi deo triologije u kom Isidora piše o dešavanjima pre, za vreme i posle Kosovske bitke.

Roman “Ljubav u Kairu“ bavi se tajnama, ljubavnim i špijunskim životom Jovana Dučića za sve vreme dok je bio poslanik u Kairu. Pored navedenog romana, 2003. godine, Isidora Bjelica je objavila i sledeća dela: “Ljubav u Tunisu“ u kom nam spisateljica otkriva tajnu seksualnu biografiju Oskara Vajlda kao i Andrea Žida, a pored toga se generalno bavila požudama i predumišljajima koje se javljaju u braku; “Ljubav u Bejrutu“ u kom piše o ljubavnom životu Milana Obrenovića.

Nakon ovih dela, usledeli su sledeći romani: “Srbija bez orgazma“; “Isidora, moj život, moj skandal“; “Tajni život P.P. Njegoša“; “Kako preživeti porođaj u Srbiji“; kao i “101 muškarac u četiri godišnja doba“.

Ubrzo počinje da radi u Kuriru, gde je pisala kolumne pod nazivom Blek sabat, ovaj posao je radila četiri godine.

2004.godine Isidora Bjelica izdaje knjige: “Ljubav u Emiratima“; “Kazablanka“; “Tajna društva u Srbiji od srednjeg veka do danas“; “Apostoli urbanog Beograda“; “Poslednji hrišćanin“; “Zajna Titovog kreveta“; “Vrele noći na Sinaju“; “Ljubavna lavina“ i “Ljubavnik iz Loh Nesa“.

Godinu dana kasnije objavila je sledeća dela: “Dama iz Santorinija“; “Novac, strasti i laži“; “Srpski demokratski kupleraj“; kao i “Najveći roman Srbske istorije“. Veliku pažnju privukao je roman “Najveće misterije Srbske istorije“ u kom Isidora raspravlja o važnim temam, poput: “zašto je Vuk Branković bio oklevetan“; “zbog čega je Jerina nazvana prokletom“ i mnoge druge.

2006.godine Isidora Bjelica je izdala knjige: “Najveće ljubavi: Isidora Dankan i Sergej Jesenjin“; “Najveće ljubavi: Napoleon i Žozefina“; “Najveće ljubavi: Elizabet Tejlor i Ričard Barton“; “Najveće ljubavi: F.M. Dostojevski“; “Najveće ljubavi: Lord Bajron i Ledi Karolajn“; “Najveće ljubavi: Džon F. Kenedi i Merlin Monro“; “Najveći ljubavi: Car Nikolaj i Aleksandra Romanov“; i “Najveće ljubavi: Princeza Dajana i Dodi Al Fajed“, sve u izdanju Knjige- komerc- “Bazar“.

Iste godine napisala je i: “Mali vodič za ljubavnu sreću“; “Voleti i umreti na Karibima“; “Dama iz Monaka“, koja nam otkriva misteriju smrti prelepe glumice Grejs Keli.

Godinu dana kasnije izlaze jos dve knjige: “Srpkinja“ i “Put oko sveta za 25 dana“.

2008.godine izdala je knjigu “Magija šešira“, nakon koje je pet godina kasnije dobila priliku da prikaže svoju kolekciju u okviru 13. Jakobs Fešn Selekšana (Jacobs Fashion Selection).

Objavljuje knjigu “Poslednja ljubav“,  okvuru izdavačke kuće “Dragić“, pored koje je takođe objavila: “Tajna knjiga“; “Deda Mraz, debeli i mršavi“.

Naredne godine objavljuje knjige: “Moj deda Luj Viton“ i “Seks, ostrva i druge priče“.

2010.godine izdaje: “Sve o putovanjima i kupovini širom kule zemaljske“ i “Biblija za šopingholičare“.

U periodu od 2011. godine do danas objavila je knjige: “Kad kume kuvaju“; “Roman o preljubi“; “Avato“; “Spas“; i “Sama“.

Privatni život Isidore Bjelice Pajkić

Svog muža Nebojšu Pajkića upoznala je kada je upisala Fakultet dramske umetnosti, kroz rad shvatila je da je on njena srodna duša. Nebojša je od nje stariji čak četrnaest godina, a ona je iza sebe ima već dva braka.

Kako joj je u trenutku studiranja bio profesor, svoju ljubavnu vezu započeli su kada je ona imala 27 godina, a on 41 godinu.

Mediji su bili puni priča o njihovom razvodu, ali su oni uspeli da opstanu i reše sve svoje nesuglasice.

Kako je već pomenuto, par zajedno ima dvoje dece, sina Lava Grigorija i ćerku Vilu Evanđelinu. Njih dvoje dosta rade na tome da utiču na njihov izbor filmova, muzike, stila i svega ostalog kod svoje dece.

Pored brojnih nevolja koje su je zadesile u životu, jedna od najgorih je bila dijagnostikovanje kancera 2012. godine. Isidora Bjelica je bila primorana da zbog ove teške bolesti podvrgne odstranjivanju oba jajnika, kao i materice i trbušne maramice.

Kako ova bolest nije ni malo naivna, pored borbe sa svojom psihom, Isidora je bila primorana da sakupi novac za izuzetno skupo lečenje u inostranstvu. Morala je da proda čak 3000 retkih knjiga koje su bile u njenom posedstvu.

Brojne slavne ličnosti održale su koncert u svrhu prikupljanja novca za njeno lečenje, poput Vlede Georgijeva, a mnoge poznate ličnosti poput Jelene Karleuše, Svetlane Cece Ražnatović, Milice Dabović, Ognjena Amidžića i drugih, ponudili su joj novčanu pomoć.

Ime i Prezime: Isidora Bjelica, udata Pajkić

Datum i mesto rođenja: 10. Septembar 1967. godine, Sarajevo

Zanimanje: spisateljica, reditelj, scenarista

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...