Muzičari

Ljuba Aličić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Ljuba Aličić je jedan od naših najpoznatijih narodnih i folk pevača, koji ima veliki broj poznatih hitova u karijeri koja traje uspešno već više od četri i po decenije, a njegove najpoznatije pesme su „Gde si sada prijatelju moj“; „Ne pitaj me majko“; „Ostavljen da živim bez tebe“; „Nisi znala za bol srca mog“; „Ti ne ličiš ni na jednu“; „Ciganin sam, al najlepši“; „S prvom kišom“, i mnoge druge numere.

Ljubomir Ljuba Aličić – biografija

Popularni pevač je rođen u gradu Šapcu, 2. novembra 1955. godine, kao Ljubomir Aličić, a od malena je imao velike probleme sa ocem koji je i pio ali i generalno imao „preku narav“, te je Ljubu često tukao, pa je on i pobegao od kuće sa samo 12 godina, nakon što je završio pet razreda osnovne škole u rodnom gradu.

Već kao dečak je Ljuba shvatio da je njegova najveća ljubav muzika, te je nastupao na svadbama, krštenjima i drugim proslavama, a u kafani „Kod Mehmeda i Lile“, pevač je kako se seća zaradio i svoj prvi honorar od pevanja.

Sa samo 20 godina, Ljuba Aličić se prvi put i oženio, te iz braka sa prvom ženom ima sina Dejana, sa kojim je u početku bio u odličnim odnosima, i koji je takođe pevač, ali je kasnije Ljuba za njega izjavio da želi da živi od očeve slave i da je lenj i ne zaslužuje da mu pomaže.

Svoju drugu suprugu Željanu, popularnipevač je oženio 1988. godine, te su oni i dan danas u vrlo skladnom braku, a imaju i dva sina.

Profesionalna muzička karijera Ljube Aličića

Svoju muzičku karijeru je Ljuba Aličić započeo zvanično 1971. godine, kada je tada sa samo 16 godina snimio pesmu i prvu ploču „Pruži mi ruku, prijatelju moj“, ali ipak njegov prvenac nije ni postigao uspeh kome se pevač nadao, te je iste godine na festivalu „Ilidža“, na koji je pozvan da nastupi, Ljuba zamenjen u poslednjem momentu drugim pevačem.

Nakon nekoliko godina pauze, Ljuba Aličić je 1975. godine snimio singl ploču za tadašnji PGP RTB, na kojoj su se našle dve numere – „Pozdravi majku“ i „Lepa Maro“, te je već 1977. godine pevač objavio i novu singl ploču sa numerama „Marija, Marija“ i „Dva dobra druga“, a potom je promenio izdavačku kuću, te je prešavši u „Diskos“, snimio još dve pesme „Reših da se ženim“ i „Život si mi promenila“.

Naredne 1978. godine je Ljuba Aličić nastavio svoju muzičku saradnju sa izdavačkom kućom „Diskos“, te snimio dva singl albuma sa četri pesme – „Zbogom, moja ljubavi“; „Oj, ljubavi, srećo moja“; „Ko zna šta me sutra čeka“; „Hej, ćuprijo na Miljacki“, te je naredne 1979. godine pevač snimio još dve singl ploče, sa pesmama – „Hoću susret u četiri oka“; „Ako me voliš, ti ćeš mi doći“; „Hoću ljubav, neću prijateljstvo“ i „Živimo pod istim nebom“.

Svoj prvi muzički solo album u karijeri, Ljuba Aličić je izdao 1980. godine za kuću „Diskos“, pod imenom „Nisi znala za bol srca mog“, gde se pored naslovne numere kao veliki hitovi brzo izdvajaju isvih ostalih sedam pesama sa albuma – „Otac je stari prodao kuću“; „Miruj srce, ne luduj“; „Nikada ti oprostiti neću“; „Šeherzada“; „Večeras mi ne donosi cveće“; „Nosila si burmu moje majke“ i „Vrati tata, mamu“.

Već naredne 1981. godine izlazi i novi Ljubin singl album sa pesmama „Glavu gore ljubavi“ i „ja sam samo običan čovek“, te iste godine pevač izdaje i novi album „Ostavljen živim bez tebe“, na kome se nalazilo ukupno osam novih pesama – „Svirajte mi za Željanu“; kao i „Žalićemo, jedno drugo“; „Hvala ti što me tražiš“; „U ljubavi ništa novo“; „Još te volim, još te sanjam“; te „Seoski delija“ i „Izdajice duše moje“.

Novi album Ljube Aličića je izašao odmah naredne 1982. godine, te je nosio naziv „Voleli smo isto vino, istu ženu“, na kome su se nalazile pesme – „Bilo mi je lepo s tobom“; kao i „Suze, suze teku“; „Budi spremna, dolazim po tebe“; „Nemoj srećo, nemoj danas“; „Kad se voli, nije zima“; „Šta smo bili podseti me“ i „Sad si lepša nego ikad“.

Jedan od svojih najboljih albuma u karijeri, Ljuba Aličić je izdao 1983. godine za kuću „Diskos“, pod nazivom „Sumorno jutro“, koja je brzo postala jedan od pevačevih najvećih hitova u karijeri, a pored ove pesme su se izdvojile i numere – „Ti si žena, što se jednom rađa“; kao i „Gde si sada, prijatelju moj“; „Javi se Jasmina“; „Neka čudna mala“; „Ja se vraćam svom ocu i majci“; i „Lako je tebi druže“ i „Da nije on kraj tebe“.

Godine 1984. godine je izašao novi album Ljbe Aličića „Ne daju mi da te volim“ sa numerama – „Svi te lažu osim mene“; „Čuvam našu prvu sliku“; „Evo već je osmi dan“; te i „Ne tuguj mi stari druže“; „Da si moja samo jedan dan“; „Poslednja noć“ i „Imala je osamnaest godina“.

Posle dve godine pauze, Ljuba Aličić je 1986. godine izdao čak dva studijska albuma prvi za kuću „Diskos“, pod imenom „Ti ne ličiš ni na jednu“, koja je postala veliki pevačev hit i ostala njegov muzički pečat sve do danas, a drugi album „Samo ona može u život da me vrati“, koju je pevač izdao za „Jugodisk“.

Pevač je u nastavku karijere za „Jugodisk“ izdao i albume „Ako u tebi ima ljubavi“ (iz 1988. godine), kao i dva albuma iz 1989. godine „Ne spominjite njeno ime“ i „Ti si moja istina“.

Ljuba Aličić je za „Jugodisk“ objavio i albume „Svi su smešni posle mene“ (iz 1990. godine); te i album „Ne pitaj me, majko“ (iz 1992. godine), a naredne 1993. godine je počeo saradnju sa pak i novom izdavačkom kućom „Bonami“, te izdao album „Boginja“, sa velikim hitom „U Šapcu kraj Save“.

Naredni albumi Ljube Aličića su „Žalosna ti majka“ (iz 1994. godine); „Neću da te kunem“ (iz 1996. godine, za PGP RTS); „Nek me nestane“ (iz 1997. godine za „ZAM“); „Ona će sanjati crne oči“ (iz 1998. godine); „Voleću te, muko moja“ (iz 1999. godine, za „ZAM“); te i „Ako me voliš, pogledaj me“ (iz 2000. godine); „Još uvek sanjam“ (iz 2001. godine, za „ZAM“); „Znaj da te volim“ (iz 2003. godine, za „Gold music“); te i „Polako ali sigurno“ (iz 2006. godine, za „Gold Music“); „S’ prvom kišom“ (iz 2008. godine) i „Uveli cvet“ (iz 2011. godine, na kome se našao i pomenuti duet sa sinom Dejanom Aličićem „Dajte da pije drugar moj“).

Do danas je najpopularnija i najslušanija pesma Ljube Aličića ostala numera „Plačite sa mnom, jesenje kiše“, koja se smatra svojevrsnim evergrinom narodne muzike i ni jedno slavlje ne može da se zamisli bez izvođenja ove prelepe pesme.

Privatni život Ljube Aličića

Iako je Ljuba pšovučen i ne voli da o sebi i posebno o svom privatnom životu previše govori u medijima, izjavio je da iako sa najstarijim sinom Dejanom nastupa, kao profesionalac, sa njim ne govori već dugi niz godina.

Kada se Ljuba oženio svojom drugom suprugom Željanom, 1988. godine, njoj je posvetio i jednu od svojih najlepših pesama „Svirajte mi za Željanu“, te sa njom ima i dva sina, koji nisu medjski eksponirani, ali su porodično u vrlo lošim odnosima sa Ljubinim sinom Dejanom iz prvog braka, te svako ima svoju stranu priče.

Manje je poznato da je pevač Ljuba Aličić, osim muzike, uvek posebno voleo fudbal, te je 2011. godine postao član uprave kluba „Borac“ iz Čačka, a danas najviše kao pevač nastupa u Beču i u gradovima po Nemačkoj, na svadbama, krštenjima i drugim slavljima, te kaže da nikada nije niti želeo niti imao potrebu da se bavi politikom, jer je sasvim zadovoljan i svojom karijerom, i nema neke neostvarene želje i ambicije.

Ime i Prezime: Ljubomir Ljuba Aličić

Nadimak: Ljuba

Datum i mesto rođenja: 2. novembar 1955. godine, Šabac, Srbija

Zanimanje: narodni i turbo folk pevač

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: https://www.instagram.com/ljubaalicic/

Twitter: /

YouTube: https://www.youtube.com/user/LjubaAlicicVIPPER/videos

Sponzorisano:

Loading...
loading...