TV lica

Biljana Vraneš, voditeljka – Biografija 2020, Visina, Težina, Instagram

Već skoro pune dve decenije, tačnije od 2000. godine, Biljana Vraneš je neko ko vas redovno obaveštava o vremenskim uslovima koji vas očekuju i to kroz priloge koji se emituju u okviru svakog izdanja jedne od najpopularnijih i samim tim najgledanijih informativnih emisija na našim prostorima, a to je informativna emisija “Dnevnik” koja se prikazuje na televiziji “Rts”.

Ukoliko napomenemo činjenicu da je Biljana Vraneš diplomirani meteorolog, shvatićete da je ona neko ko je u potpunosti merodavan da tumači i da javno prenosi izveštaje o vremenskoj prognozi i da potpuno zasluženo i opravdano možete da verujete u ono što vam u vezi vremena ona saopšti.

Biljana Vraneš – biografija

Biljana Vraneš, rođena je 1968. godine u Beogradu. Njeno interesovanje za vremenske uslove, probudilo se još u najranijim periodima detinjstva koje je veoma često provodila na selu kod bake i deke po majci, kao i kod bake i deke po ocu. Tokom boravka na selu, Biljana je još kao sasvim mala devojčica postala doslovno očarana posmatranjem neba i kretanje oblaka, za nju je predstavljalo prizore koje bi mogla da uporedi sa najveštije izvedenim scenama pozorišnih komada.

Naime, Biljana je bila u stanju da satima posmatra kretanje oblaka i da tumači način na koji njihov položaj ili njihov izgled u datom trenutku utiče na vreme. Već u tim momentima, koji se dakle vezuju za najranije periode njenog detinjstva, Biljana je naučila da razlikuje oblake koji najavljuju kišu, od oblaka koji najavljuju vedro i sunčano vreme.

Ipak, u pomenutom periodu, Biljana nije mogla čak ni da nasluti, da će jednom, kada odraste, početi i profesionalno da se bavi tumačenjem vremena.

U okviru dana koje je provodila u gradu, Biljana je bila posvećena brojnim aktivnostima po kojima takođe pamti svoje detinjstvo. Naime, Biljana je kao devojčica bila izuzetno kreativna i talentovana i pohađala je dramsku sekciju koju je predvodio čuveni mentor Bata Miladinović. U periodu pohađanja dramske sekcije, Biljana je sa posebnim uživanjem i sa ogromnom zainteresovanošću pristupala recitovanju i čak je i sama veoma često pisala stihove koji su izazivali oduševljenje svih onih koji su imali prilike da ih čuju. Iako je bila izuzetno zainteresovana za glumu i uopšteno za umetnost, Biljana ipak nije odlučila da se zadrži u tim “vodama” i po završetku osnovne škole, upisala je Elektrotehničku školu “Nikola Tesla”, koju je četiri godine kasnije i završila.

Kroz određeni period pohađanja srednje škole, Biljana je bila priklonjena želji i odluci da upiše Elektrotehnički fakultet i da stekne zvanje inžinjera elektrotehnike.

Ipak, sudbina je umešala svoje prste i u Biljani se neočekivano probudila stara i reklo bi se čak urođena ljubav prema posmatranju neba i prema tumačenju vremenskih uslova.

Naime, neposredno pred završetak srednjeg obrazovanja, Biljana se družila sa devojkom koja je pohađala srednju Geološku i hidrometeorološku školu i prelistavajući njene udzbenike koji su sadržali lekcije o hidrometeorologiji i razgovarajući sa njom, shvatila je da bi za nju bilo mnogo bolje i pametnije da umesto Elektrotehničkog fakulteta, po završetku srednje škole ipak upiše smer meteorologije na Fizičkom fakultetu. Svoju novoformiranu odluku, koja je proistekla iz njene stare želje, Biljana je sprovela u delo i po završetku studija, postala je diplomirani meteorolog.

Od početka karijere do danas

Svoju voditeljsku karijeru, Biljana Vraneš je započela pre tačno dvadeset sedam godina i to u vreme dok je još uvek bila student Fizičkog fakulteta.

Naime, sada već davne 1990. godine, Biljana Vraneš se kako kaže sasvim slučajno i neplanirano zaposlila na televiziji “Treći kanal”, koja je u to vreme bila veoma cenjena i veoma gledana televizija u čitavoj, tada velikoj državi Jugoslaviji. Na susret sa televizijskim kamerama, Biljana je već od prvog dana gledala kao na nešto što je za nju sasvim normalno i pred čim ona nema tremu. Ta činjenica, bila je toliko primetna i toliko očigledna, da su Biljanini pretpostavljeni doneli čvrstu odluku o tome da je zadrže u svom profesionalnom timu.

Međutim, kako je televizija “Treći kanal”, prestala da emituje program 2006. godine, Biljana je svoj voditeljski posao morala da nastavi na drugim programima televizije “RTS”, kojoj je takođe pripadao i “Treći kanal”.

Naime, nakon angažmana koje je imala na “Trećem kanalu”, Biljana je pristupila uređivanju i vođenju emisije “Jutarnji program” na “Rts-u”.

Nakon nekoliko godina uređivanja i vođenja emisije “Jutarnji program” na “Rts-u”, preciznije 2000. godine, Biljana je konačno naišla na odluku informativne redakcije “Rts-a”, da se u okvir realizacije informativne emisije “Dnevnik”, uvrste prilozi o vremenskoj prognozi. Pomenutu odluku, Biljana je dočekala sa ogromnim oduševljenjem i konačno je iskoristila priliku da bude urednik i voditelj vremenske prognoze.

Danas, sedamnaest godina kasnije, Biljana Vraneš je i dalje urednik i voditelj vremenske prognoze, a mi se nadamo da će tako još dugo i ostati.

Biljana Vraneš privatno

O tome koliko je Biljana Vraneš veliki zaljubljenik u svoj posao, dovoljno govori podatak da ona čak i privatno, dan započinje tako što tumači vremenske uslove. Naime, Biljana čak i kod kuće ima svoju mini meteorološku stanicu koju je dobila na poklon i uz pomoć koje vrlo uspešno i pritom redovno određuje kakav je dan očekuje napolju.

Pojava koja Biljanu posebno impresionira kada su u pitanju vremenski uslovi, jesu uragani. Naime, Biljana tvrdi da je jako interesantno i uzbudljivo pratiti i prognozirati putanju kretanja uragana koja u bilo kom trenutku može da se preokrene i da se premesti. Biljanina impresioniranost uraganima i svim onim što može da se dovede u vezu sa njima, toliko je velika, da bi kako kaže volela da radi u Centru za praćenje uragana, koji se nalazi u dalekom Majamiju.

Na pitanje da li bi kada bi joj se ukazala, iskoristila priliku da otputuje na Mars, Biljana kaže da bi, ali ne zato da bi videla Mars, već zato da bi videla kako izgleda Zemlja, onda kada se posmatra sa Marsa.

Biljana je već dvadeset dve godine u srećnom braku sa svojim suprugom Borisom, koji je po profesiji pilot kapetan. Biljana i Boris, imaju dva sina, Marka i Dušana, koji imaju devetnaest i šesnaest godina.

Ono u čemu Biljana voli da uživa, jeste pripremanje ukusnih kulinarskih specijaliteta, a ono na šta je ponosna, jeste to što je uz svog supruga imala prilike da nauči da vozi avion. Naime, Biljanin suprug Boris, osim što je pilot kapetan, aktivan je i kao instruktor letenja. Ta činjenica, Biljani je omogućila da i sama nauči da upravlja avionom i to kako kaže i u dnevnim i u noćnim uslovima letenja.

Ipak, Biljanin najveći ponos, jeste njena porodica i jesu njena deca, za koje tvrdi da odrastaju u kvalitetne mlade ljude, koji su okrenuti pravim životnim vrednostima kojima su učeni i na koje su naviknuti u okviru sopstvene porodice.

Ime i prezime: Biljana Vraneš

Datum i mesto rođenja: 1968. godina, Beograd, Srbija

Zanimanje: Tv voditeljka

Visina: /

Težina: /

Instagram:

Sponzorisano:

Loading...
loading...