Muzičari

Arsen Dedić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Poznati hrvatski pevač, suprug pevačice Gabi Novak, član Hrvatskog društva kompozitora kao i Hrvatskog društva pisaca koji je dva puta dobio Zlatnu arenu u Puli za svoje filmske muzičke doprinose, preminuo je u Zagrebu 17. avgusta 2015. godine.

Detinjstvo i mladost Arsena Dedića

Arsen Dedić se rodio 28. jula 1938. godine u Šibeniku u Hrvatskoj. Bio je mlađi sin majke Veronike i oca Jovana Dedića. Otac Jovan bio je zidar, ali je svirao u duvačkom pleh orkestru i bio volonter vatrogasac. Majka je bila domaćica.

Arsen je bio drugo dete. Devojačko prezime njegove majke bilo je Mišković i rođena je 1904. godine, a umrla 1995. Očevo poreklo je srpsko. Njegovi preci su bili pravoslavni Srbi iz Drniša. Majka je bila katolkinja, Hrvatica iz Skradina, ali kada se udala za Jovana prešla je u pravoslavlje.

Arsen ili Arsenije je svoje ime dobio po Arseniju Čarnojeviću, patrijarhu srpskom.

Još kao dečak, Arsen se pridružio ocu u orkestru i ponekad svirao jutarnje koračnice, a ponekad im se pridruživao i na sahranama i operetama. Bila su to siromašna vremena, a Arsen pamti da je imao jedan radio aparat „Kosmaj“ koji mu je poklonio ujak Joso odmah posle završetka Drugog svetskog rata.

Arsen je voleo da sluša radio na kome je hvatao domaće stanice, ali i italijanske, pa ga je kantautor Domeniko Modunja najviše inspirisao.

Sa osam godina je počeo da uči muziku i svirao je klavir i flautu.

Kada je završio gimnaziju i srednju muzičku školu, 1957. godine sa starijim bratom Milutinom odlazi iz rodnog Šibenika.

Milutin se nastanio u Beogradu i tu živeo i radio kao kolumnista i slikar, a Arsen je otišao u Zagreb i tamo upisao Pravni fakultet. Ipak, muzika je bila njegova velika ljubav te on 1959. godine prekida studije prava i upisuje Muzičku akademiju na kojoj je diplomirao februara 1964. godine.

Arsen Dedić je od malih nogu znao da će se baviti muzikom.

Dok je bio na početku karijere prepisivao je note, bio muzički saradnik na Hrvatskoj radio televiziji, pisao tekstove za druge pevače pod pseudonimom Igor Krimov i svirao flautu. S vremena na vreme je objavljivao i poneki stih.

Za svoje stihove je prvi put nagrađen u splitskom časopisu „Vidik“.

Ubrzo nakon nagrade i ostali ugledni časopisi počeli su objavljivati njegove stihove i tekstove ( Književne novine, Književnik, Polet, Prisutnost, itd.).

Arsen Dedić je pevao u nekoliko muzičkih družina, kao što su Melos, Zagrebački vokalni kvartet, Prima, Melos, Sirynx itd.

Svirao je u muzičkim sastavima koji su izvodili džez muziku i popularnu muziku. Prvu ploču je objavio u saradnji sa Diksilend orkestrom iz Ljubljane. Na ovoj ploči se nalaze pesme „Rođena za mene“, „Nata per me“ koja je bila poznata pesma Adrijana Čelentana i „Zapleši tvist“, takođe obrada i prepev poznate pesme „Let’s twist again“.

U jednom trenutku je osnovao i sopstveni instrumentalni sastav od četiri flaute.

Arsen Dedić je na najbolji način spojio dva svoja najveća talenta, a to su bili poezija i muzika.

Prvi put se kao kantautor pojavljuje na Splitskom festivalu 1963. godine.

Sledeće 1964. godine, njegove dve pesme „Moderato kantabile“ i „Kuća pored mora“ u potpunosti određuju njegov pravac i kantautorski put.

Dok je bio na samom početku karijere, dogodilo se da dobija i manje uloge pevača u tada poznatim filmovima. Jedan od najpoznatijih je „Višnja na Tašmajdanu“.

1961.godine je prvi put čuo Đina Paolija, italijanskog kantautora i doživeo svojevrsni šok jer je shvatio da je njegovo izvođenje potpuno slično. To ga je još više ojačalo i dalo mu sigurnost za dalji rad i napredak.

Kada je osnovana glumačka družina Histrion i on je bio jedan od članova. Sa ovim ljudima ga vezuju bliska prijateljstva i lepa saradnja jer je bio muzički autor za skoro sve njihove predstave.

Dok je bio veoma mlad prisustvovao je često u Palainovki koja je bila glavno mesto okupljanja pesnika. Tamo je zajedno sa Zrinkom Tutićem oduševljavao sve prisutne svojim pesmama i recitalima.

Radio je kao kompozitor, vokalni interpretator, producent, dirigent, pesnik, svirač, a bio je i član Hrvatskog društva pisaca i član Hrvatskog društva kompozitora.

Dela Arsena Dedića

Prvi solistički koncert Arsena Dedića odigrao se 1965. godine u decembru mesecu u Domu sindikata u Beogradu.

Prvu long plej ploču je objavio 1969. godine i u njoj su se našle (pored ostalih) pesme poput „Bit ćeš uvijek moja“, „Sve što znaš o meni“, „Moderato cantabille“ i „Kuća pored mora“.

Prvi svoj recital Arsen Dedić je održao 1994. godine. Od tada, pa sve do kraja života priređivao je ove recitale sa velikim uspehom. Njegova prva knjiga koja nosi naziv „Brod u boci“ i koja je izašla 1971. godine, prodata je do sada u više od 60.000 primeraka.

Posle ove knjige slede „Zamišljeno pristanište“ koju je izdao zajedno sa Matijom Skurjenijem, potom „Narodne pjesme“, „Zagreb i ja se volimo tajno“, „Poesia e canto, La sfinge“ koju je izdao u Napulju, „Hotel Balkan“, „101 pesma“ koju je izdao u sarajevu, „Pjesnikov bratić“, „Kiša“ (hrvatsko i englesko dvojezično izdanje), „Pjesnik opće prakse“, „Slatka smrt“, „Čagalj“, „Stihovi“, „Hladni rat“, „Padova“, „Zabranjena knjiga“, „Brzim preko Bosne“, itd.

Trideset druga zbirka po redu koju je objavio, nosi naziv „Kapi za oči“. Ova zbirka je proputovala gotovo čitav svet, a prevedena je na ruski, ukrajinski, španski, češki, itd.

Arsen Dedić je komponovao muziku za TV dramu „Mediteranska klima“, potom za seriju „U registraturi“, za „Glembajeve“, „Prosjake i sinove“, „Zlatnu nit“, „Jedrima oko sveta“ i „Vlak u snijegu“.

Dva puta je dobio Zlatnu arenu na Filmskom festivalu u Puli za svoju filmsku muziku.

Arsen Dedić je pravio i muziku za reklame i propagandne poruke. Veliki deo njegovog stvaralaštva čini primenjena muzika (muzika koju je pisao za pozorište, televiziju i film).

Još od početka sedamdesetih godina on piše za pozorište. U njegovom opusu našla se primenjena muzika za Šekspira, Brešana, Turgenjeva, Ostrovskog, Držića, Goldonija, itd. Za svoju scensku muziku je mnogo puta bio nagrađivan.

Pored toga, Arsen je bio i jedan od osnivača tzv. Zagrebačke škole šansone. On je stvarao i za decu, ali i za dalmatinske klape.

Imao je mnogo prijatelja po čitavom svetu i družio se sa velikim imenima svetske muzičke scene. Sarađivao je sa avangardnim pozorištem Arbos iz Salcburga, potom sa plesni pozorištem iz Dizeldorfa, itd.

Pravio je i velike turneje. Poznato je da je u Rusiji imao čak devet turneja.

Arsen Dedić i supruga Gabi Novak

Arsenu Dediću su žene uvek bile njegova najvernija publika i njega je, naravno, uvek radovalo to što su žene slabe na njegovo stvaralaštvo i na njegove pesme.

U njegovom životu postojalo je nekoliko važnih žena. To su bile njegova majka za koju je napisao pesmu „Majka hrabrost“, potom kćer Sandra kojoj je, takođe, posvetio dve pesme, njegova supruga gabi Novak za koju je napisao pesmu o Gabi i najmlađa unuka Lu za koju je najviše pisao pred kraj života.

Sa Gabi se poznavao čitavih 55 godina, a 40 godina su bili u braku. Kada su se upoznali, oboje su već imali brak. Arsenova prva žena se zvala Vesna Matoš. Ona je bila bratanica velikog pisca Antuna Gustava Matoša. Iz prvog braka Arsen ima kći Sandru. Kum na prvom venčanju bio mu je kompozitor Nikica Kalogjera. Interesantno je da je on bio rođeni brat drugog supruga Gabi Novak. Prvi suprug Gabi Novak bio je Bogdan Debenjak.

Gabi i Arsen su oboje bili izašli iz svojih brakova kada su započeli svoju vezu. Nakon nekog vremena rodio im se sin Matija (1973). Te iste godine, njih dvoje su se venčali, a venčani kum im je bio italijanski muzičar Gino Pauli.

Arsen Dedić je skoro pa redovno komponovao za Gabi Novak, a ona je često bila gost na njegovim nastupima i pločama.

Arsen je sarađivao stalno sa drugim poznatim kantautorima iz regiona. Tako je ostvario divnu saradnju sa pripadnicima nove generacije pevača koji su se bavili sličnom vrstom muzike.

Sa Zoranom Predinom je snimio ploču pod nazivom „Svjedoci priče“. A sa Borom Đorđevićem i Zoranom Predinom je uradio pesmu „Domovina“ koju su zajednički izvodili nekoliko puta u toku 1989. godine, pred rat na Balkanu.

U vreme rata između Hrvatske i Srbije Arsen nije ništa objavljivao i tek je 1993. godine objavio ploču „Tihi obrt“. Na ovoj ploči učestvuju i sin Matija kao pratnja na klaviru i supruga Gabi.

Ukupno je objavio 16 albuma i oko 20 singlova.

Poslednji objavljeni album je iz 2008. godine i nosi naziv Rebus.

Arsen (Arsenije) Dedić – jugoslovenski i hrvatski kompozitor, pevač, pesnik, muzičar, tekstopisac, aranžer i kantautor.

Rođen: 28. jula 1938. godine u Šibeniku

Umro: 17. avgusta 2015. godine u Zagrebu

Supruga: Gabi Novak

Deca: Sandra i Matija

Sponzorisano:

Loading...
loading...