TV lica

Olivera Jovićević – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Olivera Jovićević je poznata srpska novinarka, koja je svoju karijeru isključivo gradila svojim talentom i upornošću.

Jedna je od retkih koja iza sebe nema skandala, a takođe važi za jednu od najlepših voditeljki na malim ekraima.

Iza sebe ima jedan neuspeli brak, koji se završio razvodom, a iz kog ima jedno dete, ćerku Dunju.

Olivera Jovićević – Biografija

Olivera Jovićević rođena je 15. avgusta 1966. godine u Bajinoj Bašti, u Zlatiborskom okrugu, u zapadnoj Srbiji, gde je i odrasla.

Živela je u velikoj porodici, kao najstarije dete, sa roditeljima ocem Lazarom, koji je bio šumarski inženjer, i majkom Novkom, koja je bila domaćica.

Olivera ima još tri sestre Nelu, Laru i Natašu, sa kojima je naučila velike stvari u životu, i koje su joj bile velika podrška pored roditelja, kao i ona njima.

Pre nego što je dobila tri sestre, često se sa roditeljima selila u Kraljevo iili Užicu radi očevog posla.

U narednih deset godina kuća se punila sve više, da bi ih na kraju bilo šestoro, što je stvaralo ogromnu gužvu. Često bi se sklanja po strani čitajući knjige u kojima je tražila svoj mir i drugi svet.

Zajedno sa sestrama letnje raspuste je provodila kod njihove bake i deke u Višegradu, gde su se igrali sa rođacima.

Ovaj period pamti kao veoma srećan u svom životu.

Kao najstarije dete bilo joj je teško da ispuni očekivanja svog oca, naime, morala je da bude odlikaš, da svira harmoniku, ide na balet, trenira karate, i pored toga da se pojavljuje na brojnim takmičenjima i ostvaja nagrade na istim.

Ona je upravo u svim tim akrivnostima, obavezama kojima je bila izložena, nalazila beg od strogosti svog oca. Olivera misli da su njene sestre pošteđene ove strogoće s obziro da je ona starija, te da su se njeni roditelji umorili vaspitavajući nju.

Sa svojom porodicom preselila se za Beograd, gde je pohađala Trinaestu beogradsku gimnaziju, na smeru kulture i informisanja, zanimanje novinar- saradnik, tada veoma popularan smer. Tokom srednje škole bila je takođe odličan đak.

Sve do četvrte godine srednje škole bila je potpuno odlična, u četvrtoj godini dobila je četvorku iz marksizma.

Tokom školovanja obožavala je klasičnu filozofiju, srpski jezik i književnost, te joj je bilo teško da donese odluku o upisu na fakultet.

Novinarska i voditeljska karijera Olivere Jovićević

Oliveru je pored knjževnosti veoma zainteresovala gluma, te je svoje slobodno vreme provodila u amaterskim pozorištima, gde je i zaradila svoj prvi honora putujući sa svojom glumačkom trupom. Njena glumačka trupa tokom večeri je zabavljala mnogobrojne turiste u Makarskoj na terasi jednog hotela, gde je upoznala sada već jednu od najvećih legendi glume, Vesnu Trivalić, za koju kaže da je i tada bila sjajna imitatorka.

Većina njene trupe, zajedno sa Vesnom i njom, oprobala se na prijemnom ispitu za glumi na Akademiji umetnosti u Beogradu. Kako kaže, tada je bilo prijavljeno preko 500 kandidata, a samo trideset njih je moglo da prođe u uži krug. Među tih trideset bile su ona i Vesna, ali ni jedna ni druga nije uspela u toj nameri.

Kako je volela da čita u slobodno vreme, a pored toga je bila veoma dobra u pisanju, nije želela da joj godina propadne, te je na Filološkom fakultetu u Beogradu upisala jugoslovensku i svetsku književnost.

Knjige su je odvukle na sasvim drugi put, s obzirom da joj ovo nije bila prva želja, misli su joj i dalje bile u pozorištu, ali od fakulteta nije smela da odustane prvenstveno zbog svojih roditelja.

Pred kraj studija, zaposlila se kao profesor srpskog jezika u jednoj srednjoj školi na Zelenom vencu, nakon čega je radila u još dve srednje škole.

Pored toga što je predavala u školi, radila je i na radiu, te je na nagovor svog kolege Ivana Cvetkovića otišla na audiciju u RTV Studio B, nakon koje je primljena na Informativnu redakciju. To je bilo prvo mesto gde se zaposlila kao novinar.

Ubrzo počinje sa ozbiljnim emisijama, imala je veoma ozbiljan intervju sa generalom Veljkom Kadijevićem, koji je bio veoma važan za njenu dalju karijeru.

Tokom svoje višedecenijske karijere radila je brojne ozbiljne intervjue, koje je publika kraj malih ekrana sa oduševljenjem dočekivala. Olivera važi za velikog profesionalca, veoma je obrazovana i elokventna, te tačno zna šta radi, zbog čega je i toliko dugo u ovom poslu.

Najznačajnija emisija koju je vodila je “Upitnik“ na Radio Televiziji Srbije, čiji je ujedno i autor. Preko deceniju vodi pomenutu emisiju, u kojoj je preko stotinu ličnosti iz sveta politike, kako iz naše zemlje, tako iz sveta, gostovalo i diskutovalo o veoma važnim temama.

Smatra da je poverenje publike ono što održava ovu emisiju, naime, na osnovu rezultata ankete koja je sprovedena među gledaocima, njena emisija je bila najgledanija debatna emisija u večernjem terminu.

Privatni život Olivere Jovićević

Olivera za sebe kaže da se prvi put istinski zaljubila kada je imala svega sedamnaest godina, ali smatra da se zaljubila u pogrešnom trentku, kao i da je bila veoma naivna.

Svojim najvećim uspehom smatra rođenje svoje jedinice, ćerke Dunje, 21. novembra 1999. godine.

Od svog supruga se rastala, ali su zbog deteta ostali u korektnim odnosima.

O svom privatnom životu retko govori, ali je u više navrata izjavljivala kako žali za tim što nema više dece.

I dan- danas voli da čita knjige, a kako kaže nije stroga prema svom detetu, kao što su njeni roditelji bili prema njoj.

Ime i Prezime: Olivera Jovićević

Nadimak: Olja

Datum i mesto rođenja: 15. avgusta 1966. godine, u Bajinoj Bašti, u zapadnoj Srbiji

Zanimanje: novinarka, voditeljka

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...