Biznismeni

Bojan Karić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Biografija Bojana Karića, biznismena iz Srbije, ne može se objasniti i u potpunosti razumeti bez znanja o njegovom poreklu i porodici kojoj pripada. Bojan Karić je sin Sretena Karića, rođenog brata Bogoljuba Karića, političara i biznismena.

Bojanov stric Bogoljub je vlasnik i direktor privatnog BK univerziteta, mnogih firmi u Srbiji i inostranstvu, kao i predsednik političke partije Pokret snaga Srbije. Bio je ministar bez portfelja za vreme vlade Mirka Marjanovića i kandidat na predsedničkim izborima u Srbiji 2004. godine.

Takođe, Bogoljub je posedovao kompaniju koja je do 2005. godine bila suvlasnik Mobtela uz PTT Srbije.

Kada je 2006. godine pokrenut sudski slučaj Mobtel, Bogoljub je pobegao iz zemlje i nije se vraćao sve do decembra 2016. godine.

Njegov brat Sreten, Bojanov otac, takođe je pobegao i to nigde drugde nego u Moskvu. Otac Bojana Karića umro je 2017. godine.

Ko su Karići?

Sve priče o Karićima uvek počinju od rečenice da su započeli karijeru kao vrlo siromašni i da su živeli na hlebu i čaju, muzicirajući po kafanama i svadbama.

Šta se posle toga dogodilo i kako su postali imperija kakva su danas, pomalo je neobjašnjivo, barem za nekog ko ne potiče sa ovih prostora i ne zna kakve su se neverovatne stvari odvijale u našem društvu u poslednjih nekoliko decenija.

Sreten i Bogoljub Karić, braća iz Peći, svirali su u porodičnom orkestru “Plave zvezde”, a uskoro i otvorili servis za preciznu mehaniku. Brat Zoran se bavio fotografijom, pa je otvorio foto-radnju.

Krajem sedamdesetih godina prošlog veka, radionica je radila u okviru firme Kosovouniverzum, a Bogoljub je već tada postao glavni, odnosno šef kompanije. Dalje, poslovni potezi su ih vodili ka Mahmutu Bakaliju i redom sve do Slobodana Miloševića koji je bio na vrhuncu moći. U takozvanim godinama raspleta Karići su imali firme, imovinu na mnogim stranama sveta i milione.

U Peći su 1971. godine zasnovali porodičnu fabriku pod imenom “Braća Karić” koja je tokom svih ovih decenija širila svoje poslovanje i delatnosti i postoji i dan danas pod zajedničkim nazivom BK Group. U okviru ove grupe nalaze se mnoge kompanije, a među njima i Dana Holdings BK u kojoj je trenutno zaposlen i Bojan Karić.

Bavili su se i bave se građevinarstvom, obrazovanjem, telekomunikacijama, finansijama, trgovinom i medijima.

Potomci braće Karić su deca koja su se uglavnom školovala u evropskim školama i skoro svi rade u okviru porodičnih firmi. Sreten Karić ima sina Gorana iz prvog braka sa suprugom Dubravkom, a iz drugog braka sa suprugom Slavicom ima sinove Bojana i Stefana, kao i ćerku Gordanu.

Bojan Karić – poreklo, obrazovanje i karijera

Bojan Karić se rodio 19. septembra 1979. godine. Njegova majka je Slavica Karić koja se rodila u Đakovici. Otac joj je bio inspektor u SUP-u i zvao se Živko Grbović, a majka Cica Grbović je bila domaćica. Bojanovog oca Sretena, Slavica je prvi put srela u rodnom gradu dok je svirao sa svojim orkestrom.

Slavica, Bojanova majka, radila je u Peći, u kompaniji “Braća Karić” do 1992. godine. Nakon toga, otišla je sa porodicom na Kipar i u Nikoziji je osnovala Karić fondaciju.

Otac Sreten je pre braka sa Slavicom bio u braku sa Dubravkom Safner. Kada se oženio Slavicom dobio je troje dece – Bojana, Gordanu i Stefana.

Sreten, Bojanov otac, imao je različite funkcije u okviru porodičnih kompanija. Bio je generalni direktor Mobtela, potom potpredsednik Udruženja industrijalaca i preduzetnika, potpredsednik sektora za osiguranje Astra grupe, kao i predsednik ove grupe.

Sreten Karić je bio generalni direktor Mobtela i zbog sumnje da je ovu kompaniju oštetio za preko 60 miliona evra, protiv njega je pokrenut postupak zbog čega on beži iz zemlje. Nakon 10 godina od pokretanja postupka, istraga je obustavljena pošto zbog bolesti nije bio u stanju da isprati proces.

Sreten Karić je preminuo u svojoj 69. godini nakon duže bolesti.

Stariji Bojanov brat Goran je inače zet Miroslava Miškovića jer je oženjen njegovom ćerkom Ivanom. Oni žive u Londonu i imaju dvoje dece.

Sestra Gordana je bila direktorka PR službe BK Telekoma, a inače je diplomirala u Londonu na medijima i komunikacijama.

Najmlađi brat Stefan je drugi put oženjen, ima dvoje dece, a i on je bio u kućnom pritvoru jer je 2005. godine izazvao tešku saobraćajnu nesreću. Radi u Dana Holdings kompaniji (Dana Astra) kao Deputy Director i kao menadžer projekta Makayonka-Park Cheluskins u Minsku.

Bojan Karić je svoje školovanje završio na Webster univerzitetu. Na ovom američkom univerzitetu je studirao od 1998. do 2002. godine i stekao bačelor diplomu iz poslovne administracije (Bachelor of Business Administration, Business).

Nakon toga je postao izvršni direktor Astra Simit grupe u Beogradu i na ovom položaju bio od septembra 2002. godine, pa sve do marta 2005. godine.

Marta 2005. godine postaje izvršni direktor Mobtel kompanije i na tom mestu ostaje do marta 2007. godine.

Odmah nakon toga dobija zvanje potpredsednika BK Grupe i na toj funkciji se zadržava do marta 2010. godine.

U martu 2010. godine postaje partner u kompaniji KCM Capital Limited iz Londona i ovim poslom se bavi do februara 2013. godine.

Septembra 2012. se pridružuje Dana Holdings kompaniji, prvo kao potpredsednik za međunarodne poslove i razvoj (do januara 2015.), a onda kao potpredsednik za finansije, strategiju i razvoj (u Belarusiji) gde je i danas.

Na svom LinkedIn profilu sebe je opisao kao iskusnog profesionalca sa dokazanom istorijom rada u građevinskoj i finansijskoj industriji. Kvalifikovan je, kako kaže, za pregovaranje, poslovno planiranje, ima analitičke veštine, ume da upravlja rizicima i korporativnim finansijama.

Govori engleski i ruski, pored maternjeg srpskog jezika.

Bojanov privatni život

Bojan je jedno vreme bio akter najkraćeg braka na našoj estradi. Naime, ovaj srpski biznismen iz poznate porodice bio je oženjen svega tri meseca sa poznatom pevačicom Jelenom Karleušom.

Bojan Karić i Jelena su se venčali 23. septembra 2004. godine. Ipak, posle samo tri meseca bračnog života, oni su se razveli, a u medijima se govorkalo da je razlog za razvod bii taj što je Jelena bila neverna u braku.

Pričalo se da je prevarila Bojana sa jednim telohraniteljem. Mnogi su i pre svadbe tvrdili da se skandalozna pevačica udaje samo iz materijalne koristi jer je Bojan jedan od naslednika velike Karić imperije. Pevačica je to u više navrata negirala i tvrdila je da je takve optužbe povređuju.

Relativno brzo nakon razvoda sa Jelenom, Bojan je pronašao novu ljubav – Mašu Nikolić, sa kojom je i danas u braku (od 2007. godine). Maša je ćerka reditelja Bože Nikolića, a sestra Jovane Nikolić, pevačice koja je udata za Marka Miškovića.

Maša i Bojan Karić vole da putuju i često se na njihovim profilima na društvenim mrežama mogu videti fenomenalne fotografije iz raznih delova sveta. Od 2007. godine, njih dvoje su roditelji blizanaca (dečaka Teodora i devojčice Tare).

Bojan Karić u poslednjih nekoliko godina dosta radi na sebi i prilično je promenio svoj fizički izgled (smršao je) u odnosu na onaj period kada je postao medijska ličnost i kada je bio u vezi sa Jelenom Karleušom.

Ime i prezime: Bojan Karić

Datum rođenja: 19. septembar 1979. godine

Obrazovanje: Webster univerzitet, bačelor diploma iz poslovne administracije

Zaposlen u: Dana Holdings BK

Bračno stanje/deca: oženjen Mašom Karić, deca Teodor i Tara

Instagram: @bojankaric

Twitter: @bojankaric

Sponzorisano:

Loading...
loading...